Lisan Kerstens Geschreven door menasil.

Geld

In de Verenigde Staten betaal je met de Amerikaanse Dollar (afkorting USD).  1 euro staat gelijk aan ongeveer 1,29 USD wisselkoers april 2013). Je hebt munten van 1 (penny), 5 (nickel), 10 (dime), 25 (quarter) en 50 cent (half dollar). Alhoewel er officieel ook munten van 1 dollar zijn, worden deze in de praktijk bijna nooit gebruikt. Er zijn namelijk ook 1 dollar biljetten, die wel op grote schaal worden gebruikt.  De bankbiljetten zijn onderverdeeld in 1, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Formeel is er ook een biljet van 2 dollar maar ook deze wordt nauwelijks meer gesignaleerd.

Het is in de Verenigde Staten zeer gebruikelijk om met creditcard te betalen. Bij sommige banken moet je zelfs een fee betalen als je cash uit de ATM wilt halen. Je krijgt van te voren altijd de mededeling dat er extra transactiekosten worden gerekend.

Budget

Eten en drinken kun je in de Verenigde Staten zo duur maken als jezelf wilt. De goedkoopste optie is om te eten bij de bekende fastfoodsketens McDonalds, Burger King, Subway Panda Express enz. Voor minder dan 10 dollar heb je een hoofdmaaltijd en drinken.  Bij de Subway kan je bijvoorbeeld nog redelijk gezond een broodje halen voor ontbijt of lunch (dan moet je de vette sauzen wel laten staan natuurlijk) en ben je soms al voor 5 dollar klaar, maar de iets luxere broodjes kosten uiteraard meer. De Denny's zal iets duurder uitvallen als je voor een gezondere maaltijd kiest dan de standaard burger. Foodcourts in shoppingmalls zijn ook een prima budget-optie. Je kan dan bij verschillende eetgelegenheden halen wat jij lekker vindt en zo je eigen maaltijd samenstellen. Meestal zitten de bekendere ketens ook aan een foodcourt. Reken voor diner in een restaurant gemiddeld genomen tussen de 10 - 15 dollar. Drinken is vaak 2 dollar, maar daar zit meestal een gratis refill bij inbegrepen. Fooi zal vaak tussen de 10 en 15% liggen. Sommige restaurants rekenen die automatisch bij de rekening, anderen geven je zelf de gelegenheid om een fooi te geven.

Als je zelf zou willen koken, schrik dan niet van de megaverpakkingen in de supermarkten in de Verenigde Staten. Een 0,5 liter flesje drinken zul je er nauwelijks vinden. Bekende ketens zijn o.a. Wallmart en Food4Less. De laatstgenoemde is een lowcost supermarkt.

De prijzen van een hotel verschillen erg per plaats. In de meeste grote steden kan je ook terecht bij een hostel waar je voor een dorm room tussen de 10-15 euro per nacht betaald. Over het algemeen is het handig om van te voren via internet een kamer te boeken voor de beste prijzen. Voor sommige steden zoals New York is het zelfs aan te raden dit ver van te voren te doen. 

Afhankelijk van het type reis dat je gaat maken moet je ook rekening houden met entree prijzen voor nationale parken of voor musea. Veel steden in de USA hebben kortingskaarten waarbij voor een vaste prijs een aantal attracties mag bezoeken. 

Kleding is in de USA goedkoper dan in Nederland, net als elektronica. Bewaar dus een plekje in je koffer om te schoppen.