Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Reizen in de USA gaat heel gemakkelijk. Je kunt op verschillende, relatief goedkope, manieren het land bereizen.  Je kunt heel gemakkelijk een (huur-)auto nemen, en daarmee van motel naar motel hoppen, of een camper huren, of je neemt je rugzak mee en ziet wel hoe de reis verloopt. 

Maar wie voor die laatste optie kiest, kan misschien eerst aan de hand van een aantal zaken een afweging maken voor hij/zij aan de reis begint:

  • Wat is de reisbestemming?
  • met hoeveel personen reis je samen?
  • wat is het budget?

Niet iedere bestemming is geschikt voor rugzaktouristen. Het ligt vooral aan de enorme afstanden in het land, maar vooral ook omdat Amerika geen rugzak-vriendelijk land (zoals bijv. Australië en Nieuw Zeeland) is.

Wanneer je nog niet eerder in de USA geweest bent, zul je je waarschijnlijk door veel mensen en reisgidsen laten informeren wat er zoal op je afkomt. Hierdoor krijg je een bepaald beeld, en kun je je reisdoel plannen. Houdt je van zon zee en strand, of van bergen en natuur of wil je juist de grote steden zien. Het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden wanneer je Amerika gaat verkennen.

In de steden kun je je natuurlijk best als backpacker vermaken, en het is goed te doen om niet al te grote afstanden met het openbaarvervoer te overbruggen. Evenals een trip naar een staat zoals Florida, waar je vooral heen gaat voor sun and fun.

Gaat je voorkeur uit naar een reis door de vele nationale parken, dan is het reizen met een rugzak niet aan te bevelen. Hoewel er natuurlijk beslist reizigers zijn die dit argument betwisten. 

Als vuistregel geldt: als je met 2 personen reist is het duurder dan met z'n 4-en. Maar ga je met nog meer mensen op pad, wordt het weer duurder. Als alleen-reizende, betaal je vaak de hoofdprijs (vooral in motels en hotels). 

Houd er rekening mee dat de Verenigde Staten niet goedkoop zijn! Australië en Nieuw Zeeland heten tegenwoordig ook niet meer de goedkopere backpackers-paradijzen te zijn, maar Amerika is (net als Europa) duur! Houd als leiddraad aan: wat het in Nederland kost in €, betaal je in de USA in $. Een voorbeeld: een hamburger menu (met frietjes en frisdrank) kost in Nederland € 6,-. In Amerika betaal je $ 6,-. Dat is omgerekend zo'n € 4,80. Het scheelt allemaal wel, en de benzine is er (nog steeds) een stuk voordeliger dan hier, maar het verschil met de literprijs in Europa wordt steeds kleiner. Voorjaar 2005 betaalde je gemiddeld zo'n $ 2,50 per gallon (=3,79 liter). = € 0,52 per liter. 

Nu de dollar erg laag staat is het wel goedkoper om dingen zoals kleren en electronica te kopen in de USA. 

Zoals gezegd zijn er meerdere mogelijkheden, voor iedere reis geldt natuurlijk ook welk doel je zelf voor ogen hebt, maar ook wat je gewend bent. Welke mate van luxe wil je, of ben je juist op veel vrijheid gesteld. De USA heeft het allemaal; het blijft immers het land van de 'onbegrensde mogelijkheden'!