Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

New York is een grote stad met heel veel bezienswaardigheden. Dit betekent ook dat je aan een weekend vaak niet voldoende hebt en je beter kan kiezen voor een langere stedentrip.

Times Square

Het beroemdste plein van New York is Times Square. Vrijwel iedereen kent wel de beelden van oudejaarsavond wanneer de bal valt en zo het Nieuwjaar in New York wordt ingeluid. Times Square is een belevenis op zich, nergens anders heb je zoveel billboards, lichtjes en geluid. Het is er dan ook altijd ontzettend druk.

Het Vrijheidsbeeld en Ellis Island

De beroemdste icoon van New York is natuurlijk het Vrijheidsbeeld. Vanaf Manhattan zie je dit beeld al liggen en natuurlijk ook vanaf één van de vele wolkenkrabbers die New York rijk is. Een tocht naar het Vrijheidsbeeld behoort echter ook tot de mogelijkheden. Het is wel van belang dat je je tickets van te voren reserveert om teleurstellingen te voorkomen. Statue Cruises heeft het “alleenrecht” op tours naar Liberty Island, het eiland waarop het Vrijheidsbeeld straat. De tickets worden altijd in combinatie met Ellis Island aangeboden. In de basis heb je dus een ticket dat jou zowel toegang verschaft voor Liberty Island en Ellis Island (inclusief het museum) en waarbij vervoer inbegrepen zit.

Voor Liberty Island zijn er drie soorten tickets. Het eerste ticket (reserve ticket) geeft alleen toegang tot het grondgebied van het Vrijheidsbeeld. Je mag alleen aan de onderkant van het beeld staan. Het tweede ticket (Pedestal Reserve Ticket) geeft je toegang tot “de voet” van het Vrijheidsbeeld. Dit betekent dat je met een lift naar een uitkijkpunt gaat dat zich net onder de voet van het Vrijheidsbeeld bevindt. Het derde ticket is misschien wel het meest gewilde ticket en tegelijkertijd het meest schaarse ticket. Deze “crown reserve ticket” geeft toegang tot de kroon van het Vrijheidsbeeld. Deze tickets dien je maanden van te voren al te reserveren (circa 3 maanden of langer). Indien je naar de kroon gaat dan mag je niets anders meenemen dan de kleren die je aan hebt, eventueel een dicht flesje water en een camera om je nek. Tassen en handtassen zijn niet toegestaan. Je zal namelijk via kleine smalle trappen naar de kroon moeten klimmen. Dit kan – zeker wanneer de zon schijnt – warm zijn. Het is bovendien geen aanrader voor mensen die slecht ter been zijn of claustrofobisch. Hou er ook rekening mee dat je weinig bewegingsruimte hebt en de trappen dusdanig smal zijn dat je wellicht moeite zal hebben met het betreden indien je wat forser gebouwd bent.

Voor Ellis Island is er maar één type ticket mogelijk. Ellis Island is de start van New York. De plek waar de immigranten aankwamen en werden gekeurd voordat zij het vaste land mochten betreden. Je vindt hier onder meer de oude immigratiegebouwen. De tentoonstelling geeft goed weer hoe de aankomst van immigranten eruit zag en ook hun verdere leven in New York. Er is een gratis audioguide beschikbaar.

Indien je beide eilanden wilt bezoeken, zorg dan dat je ’s ochtends al richting Liberty Island vertrekt. Een bezoek aan beide eilanden kost minstens één dagdeel. Indien je pas begin van de middag gaat dan is slechts één van beide eilanden mogelijk. Ferries vertrekken van Battery Park (Manhattan) of Liberty Island (New Jersey). Hou er rekening mee dat de ferries een bepaald vaarschema aanhouden. Dit betekent dat de Ferry vanaf Battery Park eerst naar Liberty Island gaat en dan pas naar Ellis Island. De ferry vanaf Liberty Island vaart de route in de andere volgorde. Begin- en eindpunt zijn hetzelfde. De tijd vermeld op het entreeticket is de tijd waarop je door de beveiligingsscreening mag voordat je de ferry op kan. Indien je niet de mogelijkheid hebt om e-tickets op te vragen (wat voor buitenlanders vaak het geval is) dan dien je circa 30 minuten voor aanvangstijd bij de kassa te zijn om deze kaarten op te halen.

Kosten: $18 dollar voor een bootticket en toegang tot Ellis eiland, $21 dollar voor toegang tot het eiland en tot in de kroon van het Vrijheidsbeeld.
Subway: South Ferry (1 of 9)

Tip: De Staten Island Ferry is gratis en vaart dag en nacht langs het Vrijheidsbeeld.

9/11 Memorial Museum

Op 11 september 2001 stond de hele wereld op zijn kop. Op deze dag boorden twee vliegtuigen zich in de Twin Towers van het World Trade Center. Ook was er een aanslag op het Pentagon en het vierde gekaapte vliegtuig die dag stortte neer. Een zwarte dag voor niet alleen de Verenigde Staten maar voor de gehele wereld. Op de plek waar de Twin Towers stonden, is nu een herdenkingsmonument gevestigd. Deze markeren de voormalige Twin Towers en bestaan uit watervallen met daaromheen de namen van de slachtoffers. Om de hoek ligt het 9/11 Museum. Een zeer indrukwekkend museum waar je letterlijk wordt meegenomen in de dag van de aanslagen. Je hoort en ziet fragmenten, je kunt kijken naar resten van de Twin Towers, brandweerwagens die gebruikt zijn en ook vele bezittingen van slachtoffers of juist de helden van die dag. Een zeer indrukwekkende en uitgebreide tentoonstelling.

Het Memorial is dagelijks toegankelijk van 7:30 tot 21:00. Het museum is dagelijks geopend van 09:00-20:00 en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 21:00. Het is mogelijk online tickets te kopen.

Kosten: $24,00 dollar. Op dinsdagavond is het mogelijk om vanaf 17:00 gratis het museum te bezoeken mits je deze beperkte tickets kan bemachtigen. Kijk op de website van het 9/11 memorial voor meer informatie hoe dit werkt.
Subway: Fulton Street (A C J M Z 2 3 4 5)

One World

One World is de naam van de hoogste toren op het nieuwe World Trade Center complex dat rondom het memorial is gebouwd. De toren is met 541 meter het hoogste gebouw van New York en de Verenigde Staten. Net als haast alle bekende hoge torens, is ook deze wolkenkrabber te bezichtigen voor het uitzicht. Let wel dat het observatieplatform in vergelijking met andere wolkenkrabbers relatief vroeg dicht gaat. Het platform is dagelijks toegankelijk van 09:00-20:00.

Kosten: $32 dollar
Subway: Fulton Street (A C J M Z 2 3 4 5)

Empire State building

Het Empire State Building is het op één na hoogste gebouw in New York. Het gebouw is 381 meter hoog en kent 102 verdiepingen. Het zeer herkenbare gebouw is te zien in honderden films. Dagelijks staan er lange rijen toeristen en het is dan ook verstandig om vroeg of juist heel laat op de dag te gaan. Tijdens het wachten hoef je je niet te vervelen want ondertussen kun je meer lezen over de geschiedenis van het gebouw en de bouw. Met een standaard ticket heb je toegang tot het uitzichtpunt op de 86e verdieping. Hier kun je om het gebouw heen lopen en heb je 360 graden uitzicht over New York. Het kan er heel koud zijn. Als je nog meer wil zien dan kun je een ticket kopen voor de 102e verdieping. Let wel op dat de 102e verdieping niet altijd geopend is en je dus soms deze verdieping niet kunt bezoeken. Het is mogelijk om via de website van te voren kaarten te bestellen voor toegang tot Empire State Building. De Empire State Building is dagelijks toegankelijk van 08:00-02:00. De laatste liften gaan om 1:15 naar boven.

Kosten: $32 dollar (86e verdieping) of $52 dollar (102e verdieping).
Subway: 34th street - Herald Square (N R Q W B D F V)

Rockefeller Center

De Top Of The Rock bij Rockeffeler Center biedt een alternatief uitkijkpunt over New York in plaats van het Empire State building. Daarnaast is het mogelijk om via een georganiseerde tour meer informatie te krijgen over de 19 gebouwen die samen het Rockeffeller Center vormen. Veertien gebouwen zijn nog in de originele art deco style en je hebt hier een ruime keuze aan winkels en eet mogelijkheden op de begane grond. Dit is zeker fijn als je moet wachten tot je daadwerkelijk naar binnen mag. Je kunt tickets kopen voor Top Of The Rock via één van de vele ticketmachines op de begane grond of van te voren online via internet. Ook voor de Rockefeller Center tour kun je zowel te plaatse als online tickets kopen. Kijk voor meer informatie op de website van Rockefeller center.Als je eenmaal door de beveiliging heen bent, dan zul je via een theater in groepen naar de liften worden geleid. In dit theater zie je een korte film over het Rockefeller Center. Eenmaal op het observatieplatform kun je vanachter glas kijken of naar buiten gaan. Het is zelfs mogelijk om nog een stukje hoger te gaan via een trap. Vanaf Rockefeller Center kun je onder meer de Empire State Building zien liggen. Deze is regelmatig in bijzondere kleuren verlicht. De Top Of The Rock is dagelijkse toegankelijk van 08:00 - 0:00. De laatste tickets worden om 23:00 verkocht. De tours door het center vinden plaats tussen 10:00-16:00 en het schema verandert regelmatig.

Kosten Top of The Rock: $32 dollar
Kosten: Rockefeller Centre tour: $20 dollar
Subway: 47-50 St, Rockefeller Center (B D F M)

Museum of Modern Art (MoMa)

Het MoMa is een van de meest aansprekende musea voor moderne kunst waar dan ook ter wereld. Ze hebben een zeer afwisselende collectie met de uitgebreidste collecte van de bekendste kunstenaars en schilders. Je kunt hier alle bekende namen vinden van Monet, Matisse, Salvador Dalí tot Andy Warhol. Ook Nederlandse schilders zoals Van Gogh en Mondriaan zijn vertegenwoordigd. Er zijn ruim 150.000 werken dus als je een bezoek plant aan MoMa, neem er dan zeker uitgebreid de tijd voor. Buiten is er een tuin met beeldhouwwerken. Het museum is dagelijks geopend van 10:30-17:30 en op vrijdag tot 20:00. 

Kosten: $25 dollar. Dit museum is inbegrepen in veel NY kortingskaarten. Op vrijdagmiddag van 16:00  tot 20:00 is de toegang gratis. Er worden een beperkt aantal gratis kaarten weggegeven en al ruim voor 16:00 staan mensen in rijen buiten het museum. De tuin met beeldhouwwerken is dagelijks tussen 9:00 en 10:15 gratis geopend. 

Metropolitan Museum of Art

Het Metropolitan Museum of Art is eveneens een prachtig museum met een uitgebreide collectie in archeologische en kunstobjecten. Ook hier kun je met gemak een gehele dag vertoeven. Er is voor ieder wat wils. Er is kunst van over de gehele wereld en ingedeeld per continent en cultuur. Zo is er een Romeinse sectie, een Griekse sectie maar ook een Afrikaanse sectie en een Australische sectie. De Egyptische sectie is bijzonder en zelfs wanneer je in Egypte bent geweest. De Tempel van Dendur zou na de bouw van de Aswandam in Egypte onder water komen en is toen hier naar toe verplaatst. Verder vind je er ook wapentuig en muziekinstrumenten. Ook de moderne kunst en schilderkunst komt uitgebreid aan bod. Het museum is geopend van 10:00 - 17:30. Op vrijdag en zaterdag is het museum zelfs tot 21:00 geopend.

Kosten: $25 dollar.
Subway: 86th Street (4 5 6)

Guggenheim Museum

Een ander bezienswaardig kunstmuseum is het Guggenheim museum. Er zijn wereldwijd diverse Guggenheims maar die in New York is de allereerste. Het als een museum voor de privécollectie van Solomon R. Guggenheim maar is inmiddels gigantisch. Het gebouw zelf met mooie ronde lijnen is al een kunstwerk op zich en is ontworpen door Frank Lloyd Wrights. Het museum heeft vooral kunst uit de 20e en 21e eeuw. Je vindt hier onder meer werken van Monet, Picasso, Jackson Pollock en Degas. Het museum is dagelijks geopend van 10:00 - 17:45. Op zaterdag tot 19:45. Op donderdag is het museum gesloten.

Kosten: $25 dollar. Donatie naar eigen keuze op zaterdag tussen 17:45 - 19:45.
Subway: 86th Street (4 5 6)

High Line

De High Line is een oude vrachtrails die boven de straten van New York loopt. De lijn werd onder meer gebruikt door de slagerijen in het meat packing district. De lijn is al lang buiten gebruik en helemaal opgeknapt als wandelpad. Wandelen over de High Line is een leuke activiteit. Zeker op zonnige dagen. Er zijn bomen, perkjes, houten lounge bedden en ook eetstalletjes. Je kunt er prima vertoeven. Onderweg zie je diverse kunstwerken en het is leuk om boven de straten te wandelen. Hou er wel rekening mee dat het een populaire route is dus dat de kans zeer groot is dat je over de hoofden wandelt. Je kunt er dagelijks wandelen tussen 07:00 - 23:00. Bekijk voor meer informatie de officiële website van de High Line. 

Subway: Rondom de High Line liggen diverse stations. Het beste kun je even op de website kijken welk station voor jou het handigste is.

Central Park 

De groene longen van New York: Central Park. De plek uit vele films en waar New Yorkers samen komen om hun honden uit te laten, te sporten, te picknicken met vrienden of met hun kinderen te spelen. Het is een plek om even te ontsnappen aan de drukte van New York ondanks dat het midden in New York ligt. Het is er prachtig. Als toerist mag je een bezoek aan het park echt niet missen. 

In het park zijn ook een aantal bezienswaardigheden zoals een herdenkingsplek voor John Lennon, een dierentuin en zelfs een klein kasteeltje. Verder kan je er veel ondernemen van fietsen, hardlopen tot varen met een bootje. Maar vergis je niet in de afstanden. Je kunt zonder probleem een uur door het park lopen en dan op de kaart zien dat je alsnog maar een hoekje hebt gezien. 

Een aanrader is al fietsend Central Park te verkennen. Een bekende fietsverhuur is Central Park Sightseeing aan de 56 West 56th Street (tussen 6th en 5th Ave). Deze fietsverhuur is dagelijks geopend van 09:00 - 19:00 (buiten het seizoen tot 17:00). Je krijgt een fiets, een slot, een helm en een mooie plattegrond. Vanaf de fietsverhuur is het nog 3 blokken (een kleine 5 minuten) fietsen naar Central Park. Hou er rekening mee dat fietsen in New York een uitdaging is en zeker gelet op het drukke verkeer. In Central Park liggen er mooie fietspaden. Een ronde door het park op een aardig tempo met weinig pauze kost je al zeker 2,5 tot 3 uur. Onderschat de verhuurtijd niet en zorg dat je voldoende tijd hebt om Central Park op een redelijk tempo te verkennen.

Subway: Central Park is ontzettend groot. Alle stations tussen 101st Street en 57th Street van de lijnen A C B D en 4 5 6 liggen vlakbij Central Park.

Brooklyn Bridge

Toen de Brooklyn Bridge in 1883 open ging was het de langste brug ter wereld. Nu al lang niet meer maar met zoveel historie blijft het een van de meest herkenbare bruggen ter wereld. De brug is open voor voetgangers en fietsers. In ongeveer 20 minuten kan je lopend over de brug naar Brooklyn. Ondertussen heb je mooi uitzicht over Manhattan. Omdat het een populaire wandelroute is, is het er vaak erg druk. Dat betekent dat het voor fietsers niet altijd fijn is om hier te fietsen. Je zult zeer behendig moeten zijn en rekening moeten houden met dat toeristen zich niet altijd aan de geijkte paden houden en regelmatig stoppen voor een foto. Het is mogelijk om een fiets te huren vlakbij de Brooklyn Bridge.

American Museum of Natural History

Voor wie de film Night At The Museum heeft gezien, is dit een must see. Dit museum is namelijk het decor van deze film. Ga op zoek naar het beeld van Paaseiland, Theodor Roosevelt of de mininatur cowboys. Maar ook als je deze film niet gezien hebt, is dit museum een aanrader. Het heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van flora en fauna. Met vier verdiepingen kun je je hier gerust een hele dag vermaken. Van elk continent vind je hier planten en dieren. Ook dieren die wij allang niet meer kennen zoals de mammoet en skeletten van dinosauriërs. Ook is er aandacht voor het ontstaan van de aarde, de geologie, de fossielen en diamanten. De evolutie van de mens komt ook uitgebreid aan de orde. Kortom; er is voor ieder wat wils. Alle displays zijn voorzien van uitgebreide informatie. Het museum is dagelijks geopend van 10:00-17:45.

Kosten: $22 dollar
Subway: 81st street – American Museum of Natural History (A C B D). Dit station zit direct bij de ingang van het museum.