Tamara de Graaf Geschreven door Tamaraa.

Als je in bezit bent van een Nederlands paspoort hoef je voor een bezoek aan Uruguay vooraf geen visum te regelen. Bij aankomst krijg je een toeristenvisum voor 3 maanden. Wel moet je paspoort bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn en dien je officieel een retourticket te kunnen overhandigen. Om je ticket wordt zelden gevraagd.

Grensovergang Chuy/Chui

Precies in het midden van deze stad ligt de grens tussen Uruguay en Brazilië. Dit is ook wat je hier doet: de grens overgaan. De stad ligt in een soort van belastingvrije zone. Het wemelt er van de (soms wat schimmige) handelaren. Je kunt hier nog wat laatste dollars pinnen, peso’s wisselen en nog wat eten en drinken inslaan voor de reis naar Brazilië. In dit artikel vindt je tips en tricks om je reis soepel te laten verlopen.

Wat je namelijk moet weten is dat beide grenswachten (las fronteras) zich niet op dezelfde plek bevinden. Je zult eerst, vanuit Uruguay gezien, een departure stempel moeten halen in Chuy en vervolgens in Chui een entrance stempel om Brazilië in te komen. Deze grensposten liggen nogal ver van elkaar af. Het beste is om je busreis in één keer te boeken (bijvoorbeeld bij Tres Cruces). Tussen Montevideo en Chuy rijdt een lokale bus, die ook langs o.a. Punta del Diablo komt. Vanaf Chuy kun je bijvoorbeeld naar Rio Grande gaan of in één keer met de nachtbus naar Florianopolis reizen. Een aanrader is dus om dit van te voren te regelen.

De lokale bussen stoppen in het centrum van Chuy/Chui. Je moet dan een taxi terug naar de grenspost nemen. Je zou de buschauffeur kunnen vragen om je alvast bij de grenspost eruit te laten. Hier pikken de meeste lange afstandbussen je namelijk op. Maar, ook als je ervoor kiest zelf een bus te regelen in Chuy/Chui, moet je er hier uit voor je stempel (wat echt niet aan te raden is). Kies je voor een boeking vooraf, dan geef je je paspoort af zodra je de bus in stapt en het buspersoneel zorgt voor de departure en entrance stempel. Zodra je de grens over bent met Brazilië krijg je paspoort terug. Niet de goedkoopste optie, maar wel zo gemakkelijk. Avontuurlijk is het sowieso.