Tamara de Graaf Geschreven door Tamaraa. Foto door: Tamaraa

Uruguay heeft veel te bieden. De hoogtepunten van het land hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Colonia de Sacramento

Colonia del Sacramento (kortweg: Colonia) is een historisch stadje in het zuidwesten van Uruguay. In de 17e eeuw gesticht door Portugal en niet veel later ingenomen door de Spanjaarden. De stad ligt aan de Río del Plata. Deze ligging is niet toevallig, maar strategisch gekozen door de Spanjaarden die zich recht tegenover Buenos Aires in Argentinië wilde vestigen. Het oude centrum – dat tevens op de UNESCO wereld erfgoedlijst staat – is omringd door een vesting en je vindt er koloniale huisjes, pleintjes en een kerk. Op vele plekken heb je een prachtig panorama over de rivier. Colonia leent zich als een perfecte dagtrip vanaf Buenos Aires of Montevideo (onderschat echter de formaliteiten bij douane niet).

Montevideo

Montevideo is de hoofdstad van Uruguay. Ongeveer de helft van de bevolking woont in deze stad, maar toch doet het zich niet groots aan. Montevideo ligt in een baai van de Río del Plata en heeft verschillende stranden. Ciudad Vieja is het oude gedeelte van de stad, met leuke eetgelegenheden als Mercado del Puerto. In Centro, rond Avenida 18 de Julio, zijn ook prima accommodaties, eetgelegenheden en historische gebouwen te vinden. Een leuke activiteit is langs de Ramblas (boulevards) wandelen of fietsen. Een goede ruststop is Playa Ramirez en Parque Rodo. Vooral op een zondag, als de rest van de stad gesloten is, is het hier goed toeven tussen de maté drinkende locals.

Ook komt er geregeld een Brassband langs in het park. Er wordt namelijk het hele jaar door geoefend voor het carnaval, wat ook in de hoofdstad van Uruguay uitgebreid gevierd wordt. Het feest barst los van januari tot en met maart. Dit is de langste carnavalsviering ter wereld. Je kunt meer te weten komen over dit feest in Museo del Carnaval (in Ciudad Vieja).

Rocha (regio)

Rocha is een regio in het zuidoosten van Uruguay, grenzend aan Brazilië. De grootste stad in dit gebied heet eveneens Rocha. De aantrekkingskracht van dit gebied zijn de mooie stranden, zoals te vinden zijn in: La Paloma, La Pedrera, Cabo Polonio en Punta del Diablo. In het hoogseizoen (dec-jan) kan het er erg druk zijn, maar buiten dit seizoen om is het ook ideaal voor rustzoekers.

Punta del Diablo en Nationaal park Santa Theresa

Punta del Diablo is een voormalig vissersdorpje en eigenlijk een gehucht. In het hoogseizoen zul je dan ook meer toeristen dan inwoners aantreffen. Deze plek wint steeds meer aan populariteit (ook onder de Zuid-Amerikanen zelf). Dit zorgt ervoor dat steeds meer accommodaties uit de grond gestampt worden. Maar erg snel zal deze plek de charme niet verliezen en past daarom naadloos in het rijtje hoogtepunten.

Het dorpje typeert zich vooral als: bohemien, hippie en surfer. Hier moet je uiteraard wel van houden. Buiten het seizoen om is het er erg rustig. Door een wat vreemde wet wat betreft openingstijden van eet- en drinkgelegenheden, zul je de restaurantjes in de maanden februari tot en met november ook niet veel open aantreffen. Je zal dan aangewezen zijn op de asado’s (barbecues) van verse vis op het strand, terwijl de zon zachtjes achter de horizon verdwijnt. Neem wel genoeg cash mee, want de enkele pinautomaten in het dorp zijn vrijwel altijd leeg.

Als je bent uitgekeken op het strand, kun je je ook goed vermaken in het dichtbijgelegen nationale park Santa Theresa. Het natuurgebied is goed te verkennen per voet, fiets of met een tour te paard. Je kunt een klein fort (fortaleza Santa Theresa) gaan bekijken (na een flinke fietstocht) en ook is er een schildpaddenreservaat (cerro verde).