Tamara de Graaf Geschreven door Tamaraa.

Laid back Uruguay, een van de kleinste landen in Zuid-Amerika, staat vaak wat in de schaduw van Argentinië. De populaire badplaats Punta del Este wordt vaak grappend “de suburb of Buenos Aires” genoemd. Maar laat dit de Uruguayanen niet horen. De mensen van Uruguay zijn trots op hun land en dat is niet voor niets. Uruguay is stabiel, relatief veilig, open, progressief en kent een mild(er) klimaat. Het land is een mooie aanvulling op een Zuid-Amerika trip. Uruguay kent aan de oostzijde een uitgestrekte kust aan de Atlantische Oceaan met mooie, soms nog ongerepte, stranden en gezellige badplaatsen. Verder zijn er in het binnenland historische stadjes en enkele thermale bronnen te vinden. Er is nog steeds een levendige Gaucho cultuur. Perfect voor paardentochten.

Aankomst en vervoer

Uruguay wordt van Argentinië gescheiden door de Río Uruguay (westen) en Río del Plata (zuiden) en grenst in het noorden direct aan Brazilië. Er zijn verschillende mogelijkheden om het land in te reizen. De meest gangbare manier vanuit Argentinië is vanuit Buenos Aires per ferry. Je kunt direct naar de hoofdstad Montevideo gaan of via Colonia de Sacramento. De meest budgetvriendelijke optie om naar de hoofdstad te komen is via Colonia en dan met de bus verder te reizen. De goedkoopste optie is een combiticket. Het is dan niet mogelijk om een tussenstop te maken in Colonia. Los zijn ferry en bustickets ook verkrijgbaar, in verschillende prijsklasse met verschillend comfort. De meest gangbare manier om van of naar Brazilië te reizen is via het grensplaatsje Chuy. Montevideo heeft ook een luchthaven voor internationale vluchten.

De meest ideale manier om door Uruguay te reizen is per bus (voor de kust) of huurauto (binnenland). Het land is relatief klein en vlak, dus langer dan 6 uur zul je niet rijden. Des te meer tijd om te genieten van de hoogtepunten van Uruguay.

Geld en budget

De munteenheid in Uruguay is de Uruguayaanse peso. 1 euro staat ongeveer gelijk aan 25 peso (check wel de laatste wisselkoers). Daarnaast is Uruguay één van de weinige landen in Zuid-Amerika waar je Amerikaanse dollars kunt pinnen en uitgeven. En dit, samen met een redelijk stabiele politieke- en economische situatie, zorgt voor een hoger prijsniveau dan in de rest van Latijns-Amerika. Afhankelijk van je reisstijl, zul je al snel aan de 50-60 euro per dag komen (incl. verblijf, vervoer, eten en tours). Vooral een verblijf in plaatsen Punta del Este en Colonia del Sacramento, populaire bestemmingen bij zowel buitenlandse toeristen als de rijkere Argentijnen, zullen je budget omhoog doen jagen. Debit- en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Houdt hierbij wel rekening met een fee.

Taal en cultuur

In Uruguay spreekt men Spaans. Sommige woorden worden wat anders uitgesproken en er wordt redelijk snel gesproken, maar over het algemeen kun je je met het Spaans prima redden. Ook met Engels kun je je in Uruguay redelijk redden.

De bevolking heeft veelal een Spaanse of Italiaanse afkomst en is voor een groot deel rooms-katholiek. Uruguay kent daarentegen geen staatsgodsdienst en heeft een erg progressief politieksysteem op het gebied van drugsbeleid, homohuwelijk en abortus. Net zoals overal in Zuid-Amerika heerst er een redelijke macho cultuur, maar dat maakt hen niet minder vriendelijk of open. Uruguayanen zijn namelijk een trots volk. Trots op “hun” maté, steak, gaucho’s en land.

Eten en drinken

Twee woorden: steak en maté. Het grootste exportproduct van het land is rundvlees. Dit wordt dus ook veel gegeten en je kunt over het algemeen een kwalitatief stukje steak verwachten. Op de asado (barbecue) of als chivito broodje (soort hamburger). Aan de kust zijn er nog tal van (voormalige) vissersdorpjes waar de verse vis in overvloed te krijgen is.

Jerba maté is een bittere, theeachtige drank die door de Uruguayaan de hele dag door gedronken wordt. Het effect is vergelijkbaar met het drinken van koffie in het westen. De bevolking van Uruguay is er gek op en nemen hun thermoskan dan ook graag overal mee naar toe. Het doel is echter (deels) heel anders dan het drinken van koffie. Het drankje wordt vaak als een soort ritueel gedeeld onder vrienden en familie. Of je het nou smakelijk vindt of niet, wordt de bombilla onder je neus geduwd, kun je dat eigenlijk als een soort compliment zien.