Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Nederlanders hebben voor een bezoek aan Turkije een visum nodig. Je paspoort moet nog minimaal 60 dagen geldig zijn. Het Turkse vakantievisum heeft een standaard geldigheidsduur van 180 dagen met een maximum verblijf van 90 dagen. 

Visum Turkije

Voor Turkije heb je een visum nodig. Het visa kost €25,- op het vliegveld. Koop je het visum voor vertrek online dan betaal je US$20,- (ongeveer €15,-)  Verschillende landen betalen verschillende prijzen. Wanneer je geen Nederlands paspoort hebt kan het zijn dat je een ander bedrag moet betalen. Zo betalen de Duitsers bijvoorbeeld maar €5.

Sinds 11 april 2014 kun je je visum voor Turkije online aanvragen via de Engelstalige website https://www.evisa.gov.tr/en/. Je betaalt met creditcard en kunt daarna het e-visum downloaden. Wanneer je per vliegtuig Turkije binnenkomt kun je op de luchthaven nog voor de paspoortcontrole een visum kopen. Dit zou nog tot 1 november 2014 kunnen maar is tot nader order verlengd. Ga dus pas in de rij voor de paspoort controle staan nadat je het visum hebt gehaald! Het visum dien je met contact geld te betalen. Iets dat soms problemen geeft bij mensen die via een landsgrens binnen komen. Verschillende landen betalen verschillende prijzen. Wanneer je geen Nederlands paspoort hebt kan het zijn dat je een ander bedrag moet betalen.

Het visum is voor 90 dagen geldig (geen drie maanden!). Wanneer je langer wilt blijven moet je even de grens over. De Griekse eilanden worden hier veel voor gebruikt. Let ook hier op dat je weer Euro's nodig hebt! 

Wanneer je een stop-over hebt in Istanbul naar een andere bestemming heb je geen visum nodig. Je verlaat namelijk niet de luchthaven, waardoor je officieel nog niet het land binnengaat. Wil je tijdens je stop-over even Istanbul induiken dan verlaat je wel de luchthaven en zal je wel een visum moeten aanschaffen. 

Paspoort

Om Turkije binnen te mogen heb je een paspoort nodig dat nog tenminste 60 dagen geldig is nadat je visum periode afloopt. Wat in het maximum geval ongeveer neerkomt op 5 á 6 maanden. Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd. 

Je kan op de vreemdste plekken in Turkije een paspoortcontrole krijgen. O.a tijdens een lange busrit. Zorg dan ook dat je je paspoort altijd in de buurt hebt en niet in je bagage die onder in de bus ligt.

Mocht je vragen hebben kun je altijd even contact opnemen met de Turkse Ambassade of het Consulaat. 

Turkse Ambassade
Jan Evertsenstraat 15
2514 BS Den Haag
www.mfa.gov.tr

Turks Consulaat
http://www.turkishconsulate.nl
rotterdam@turkishconsulate.nl

Tel.010-201 20 00 (tussen 14.30 en 17.00 uur)