Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: bolletjeom

Wanneer je het over Turkije hebt dan denk je in eerste instantie aan een luie vakantie aan het strand in een all-inclusive resort. Het land heeft zo veel meer te bieden, maar de grote hoeveelheden strandgangers zorgen er wel voor dat je goedkoop naar diverse plekken in Turkije kunt vliegen. In een uurtje of vier vlieg je van Nederland naar Istanbul. Antalya is een uurtje langer.

Wanneer je wilt rondreizen kun je het beste zoeken naar een combinatie vlucht. Je kunt hierbij denken om bijvoorbeeld heen naar Istanbul en terug vanaf een andere luchthaven in het zuiden te vliegen. Of vlieg vanuit Nederland, België of Duitsland naar Antalya en vlieg weer terug vanaf Kayseri. Denk hier aan bedragen van rond de €200,- per persoon. Kijk bij het zoeken naar vliegtickets ook zeker naar vluchten vanaf Rotterdam Airport aangezien Turkish Airlines hier vanaf vliegt. 

Niet alle vluchten gaan rechtstreeks. Zo maken alle vluchten van Turkish Airlines vaak een tussenstop in Istanbul. De prijzen van de indirecte vluchten zijn vaak wel een stuk goedkoper. Transavia, Corendon, Thomas Cook, Pegasus vliegen vaak wel rechtstreeks. Ook vanuit de voor Nederland omringende landen zijn veel goede connecties te vinden. Dus kijk ook even van uit Duitsland en België als je in de buurt van de grens woont.

Er zijn verschillende maatschappijen die vluchten of pakketten aanbieden. Kijk ook eens naar de last-minute aanbiedingen voor die resort vakanties! Soms is dat goedkoper dan een retourtje. Niemand verplicht je om in het resort te verblijven, al is het wel netjes om na aankomst te melden dat je niet in het resort verblijft.

Vliegen naar een bestemming in het zuiden, zoals bijvoorbeeld Antalya en terug vanuit Istanbul is vaak goedkoper dan andersom! Terug vliegen vanaf kleinere luchthavens verlopen bijna allemaal via Istanbul. Je zou daar een meerdaagse stop kunnen overwegen.

Er zijn ook reizigers die voor de zeer goedkope vluchten op Sofia in Bulgarije vliegen om vervolgens door te reizen naar Turkije. Wizzair vliegt daar al voor een paar tientjes heen. Dit is natuurlijk alleen voor de mensen die het ook leuk vinden om daar even te kijken, want wanneer je de kosten van de bus naar de grens en eventuele overnachtingen mee telt, is het niet altijd meer veel goedkoper.

Als je arriveert op één van de grote airports zoals Istanbul, Ankara of Izmir dan zijn er altijd wel bussen naar de stad. Of zoals in Istanbul zelfs een ferry of metro. Op de kleinere luchthavens zal je een taxi moeten nemen, maar die zijn niet te duur in Turkije, en je kunt altijd een taxi nemen naar het volgend dorp of stad en daar neem je dan de bus. Let op dat ze de meter aanzetten en niet op nachttarief zetten! Istanbul heeft 2 luchthavens, let daar even op!

Ataturk International Airport ligt 23 kilometer buiten de stad. Vanaf dit vliegveld kan je met de metro en daarna de tram naar de stad. Iedere rit kost 1.80 Lira = €0.90. Wanneer je naar het vliegveld reist kan je beter voor ze zekerheid 1,5 uur ervoor uit trekken. Tussen 6 uur 's ochtends en ongeveer half 1 's nachts gaan er ongeveer iedere 10 minuten trams en metro's

Wanneer je het gemak wilt van een minibusje of midden in de nacht naar de luchthaven moet dan kan je een shuttle boeken. Dit kost 10 Lira. Ataturk International Airport heeft gratis wi-fi voor iedereen die een Turks telefoonnummer heeft. Hiermee kun je een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen om in te loggen. Soms zijn er op de kleinere luchthavens zoals Kayseri cafés die gratis wi-fi aanbieden wanneer je er wat eten of drinken bestelt.  

Sabiha Gokcen International Airport ligt 50 kilometer buiten de stad. Hier vliegen heel veel goedkope vluchten en charter vluchten op. Grote kans dat je vanaf dit vliegveld reist wanneer je een goedkope vlucht hebt.

Openbaar vervoersmogelijkheden zijn beperkt naar Sabiha Gokcen Internationel Airport. Je kunt het beste  op de website van de luchtvaartmaatschappij kijken om te zien hoe je de combinatie bus en boot het beste neemt. Of informeer bij je luchtvaartmaatschappij naar de shuttle opties die ze bieden.

Vanuit de stad kan je een shuttle nemen naar de luchthaven voor 25 Lira ( €8,- ). Helaas rijden ze midden in de nacht niet en vertrekken een aantal vluchten naar Nederland tussen 5.00 en 7.00 's ochtends. Dat is dus een nacht op een klein vliegveld hangen.