Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Turkije heeft heel veel accommodatie opties en voor alle prijsklassen. Van het luxe Four Seasons hotel in Istanboel tot allerlei basic campings.

Als zelfstandige reiziger verwacht je misschien hostels, zoals we die uit verschillende andere landen kennen, maar hostels met slaapzalen (dorms) en gemeenschappelijke keukens zijn vrij zeldzaam in Turkije. In grote steden zoals Istanbul zijn er hier en daar wel wat te vinden ook in Göreme zijn er hostels met dorms. Gelukkig betekent dit niet dat overnachten ook direct duur wordt.  

Aan de kust zijn ook veel mooie campings te vinden. Vaak gelegen bij een baai of direct aan het strand.

Pansions en Otels

Over het algemeen kom je terecht in een pansion (guesthouse) of een otel (hotel/hostel). Hier vind je soms ook dorms, maar zelden een gemeenschappelijke keuken. De pansions hebben vaak wel een gemeenschappelijke ruimte en veel pansions en hotels hebben een binnenplaats, terras of dakterras. Vaak heb je de keuze uit een- of tweepersoonskamers met of zonder badkamer. Niet je typische westerse hotel dus, maar wel veel sfeervoller. Slaap je liever wél in een hotel dan is dit vrijwel overal mogelijk. Er zijn in iedere plaats ook opties in het hogere segment. Voor welke accommodatie je ook kiest, kijk vooraf even op review site of op booking.com voor de ratings.

In het laagseizoen betaal je in het hele land voor een tweepersoonskamer met badkamer en ontbijt in een leuk pansion ongeveer 100 Lira (€30). Dit zijn dan met name plekken die je aan zal doen tijdens een vakantie en je dus meestal wat meer besteedt per nacht. Er zijn goedkopere opties, maar daar hangt de prijs vooral af van vraag en aanbod. Denk daarbij ongeveer aan 60 Lira (€20,-).  In de grotere of populaire badplaatsen zijn de prijzen meestal een stukje hoger.

Een typisch Turks ontbijt bestaat uit brood, ei, tomaat, komkommer, wat olijven, boter, jam, honing, kaas en koffie of thee. Zit er geen ontbijt bij je overnachting dan koop je dit voor ongeveer 15 Lira per persoon bij een van de straat restaurantjes. Ligt je hotel wat afgelegen dan is ontbijt erg handig, zit je midden in de stad kun je mogelijk wat Lira besparen door zelf op zoek te gaan naar je ontbijt.

Warm water is in sommige gebieden in Turkije een luxe product. Blijf je nabij de toeristische routes dan zijn er vrijwel altijd warme douches. De meeste pansions of otels verwarmen hun water door middel van een zonneboiler. Dit kan betekenen dat het water 's nachts afkoelt en met name in de koude gebieden in het naseizoen kan je de warmste douche verwachten aan het einde van de dag. Aan de zuidkust en zuid-oostkust kun je vrijwel altijd warm douchen, net als in de steden of in Cappadocië.

Wanneer je voor de budget accommodaties kiest en tijdens de wintermaanden reist dan is verwarming soms erg fijn, maar niet altijd aanwezig. Informeer of de verwarming ook werkelijk aangaat wanneer er een aanwezig is. Want omdat er een kachel aanwezig is wil nog niet zeggen dat deze werkt.

In het hoogseizoen is het vaak heet en heb je de verwarming dus allerminst nodig. De meeste kamers zijn voorzien van een airconditioner of een ventilator. Soms is het mogelijk dat je wel een airco in de kamer hebt maar hem niet kunt gebruiken, omdat je betaald hebt voor een kamer zonder. Ze houden de afstandsbediening dan gewoon achter. Betaal je ongeveer 100 Lira per nacht dan is airconditioning meestal gewoon inbegrepen en aanwezig.  

WC-papier mag niet altijd doorgespoeld worden. Respecteer dit anders verstop je jouw eigen toilet of de riolering van een heel stadje. Op de minder toeristische plekken hebben toiletten trouwens ook een extraatje dat wij niet kennen. Je kunt je achterste afspoelen met een straaltje water! In de toeristische plaatsen zijn er overal westerse toiletten die meestal redelijk schoon zijn. Ook bij diverse musea en bezienswaardigheden kun je vaak kosteloos naar het toilet. Vlak voor de ingang worden betaalde toiletten aangeboden, slim natuurlijk maar dus meestal ook onnodig.

Bijna alle accommodaties zorgen dat er handdoeken in de kamer aanwezig zijn en het is soms de bedoeling dat je de sleutel achter laat bij de receptie, zodat ze je kamer kunnen schoonmaken. In het laagseizoen worden kamers niet altijd dagelijks schoon gemaakt. In het hoogseizoen zijn nieuwe handdoeken, een schone badkamer, schoon beddengoed en een leeg prullenbakje meer regel dan uitzondering.

Reserveren is in het laagseizoen niet nodig. Waar je wel op moet letten is de vakanties van de Turken. Op dat moment kan het ook in het laagseizoen erg snel gaan met de betaalbare kamers. In het hoogseizoen is het waarschijnlijk niet onverstandig in de erg toeristische gebieden e.e.a vast te leggen of in ieder geval ruim vooraf te informeren.

In Turkije zal je voornamelijk Australische en Nieuw-Zeelandse Backpackers tegenkomen. Met name rond 25 april overspoelen ze het land. In die periode ben je beter niet op de Gallipoli Peninsula waar 20.000 Ozzies en Kiwi's zich verzamelen voor Anzac Day. Accommodatie is dan onvindbaar. De weken ervoor en erna trekken ze massaal door Turkije dus ook dan is vooruit boeken van accommodatie vaak wel gewenst.

Sommige goede accommodaties hebben een föhn en een waterkoker op de kamer. Ze werken niet altijd hetzelfde als thuis, maar mocht je er een keer eentje nodig hebben zijn ze aanwezig.