bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Wie bij Turkije denkt aan zon, zee en strand heeft daar gelijk in als het gaat om de zomermaanden. In de winter kan het ook in Turkije sneeuwen en vriezen. Wat veel mensen ook niet weten is dat de hoeveelheid regen langs de kusten van Turkije te vergelijken zijn met de hoeveelheden die in ons land vallen. Het verschil met Nederland is dat hoeveelheden bij ons redelijk verdeeld zijn over het jaar en dat de Turkse kusten de meeste neerslag te verwerken krijgen in het late najaar en de winter en de zomers juist weer een stuk droger zijn

 

Klimaat

Turkije heeft drie verschillende klimaatzones. Langs de kusten heerst een mediterraan ofwel zeeklimaat  met milde winters, warme zomers en weinig neerslag in de zomermaanden. Het oostelijke deel van het land heeft een gematigd landklimaat met neerslag in alle jaargetijden en centraal Turkije heeft een steppeklimaat met relatief weinig neerslag op jaarbasis, vrij koele winters en warme zomers.

 

Beste reistijd

De beste tijd om naar Turkije af te reizen is van maart  tot en met begin juni en september tot en met november. Dit is met name omdat dit het laagseizoen is waardoor het een stuk rustiger is bij de bezienswaardigheden, de prijzen lager liggen,  de mensen meer tijd voor je hebben en dus ook vriendelijker zijn.

 

De zomermaanden juli en augustus zijn echt bloedheet. Het kan dan wel 50 graden worden!

Een Romeinse stad bezoeken met 28 graden (in oktober) is nog net leuk maar in de brandende zon is het niet grappig.