RpBruno Geschreven door RpBruno. Foto door: Tikva

Begin 2011 vertrok ik met niet al te veel contacten en informatie naar de andere kant van de wereld. Één van de contacten die ik wel had meegekregen was die van een Nederlandse duikschool houder op het kleine eilandje Vava’u in de Tonga eilanden groep. Hier zou ik met bultrugwalvissen kunnen snorkelen. Deze walvissen kunnen wel 15m tot 18m lang worden! Dat klonk mij natuurlijk als muziek in de oren! Na contact gezocht te hebben met deze beste man, hebben we een week uitgezocht waarin ik kon langskomen.Hiervoor had ik nog nooit van Tonga gehoord. Tonga is een kleine eilandengroep in de “Pacific ocean = Stille oceaan” zo’n 3 uur vliegen van Nieuw Zeeland of Australië. Het schijnt dat er maar twee landen in de wereld zijn waar je de activiteit “snorkelen met bultrugwalvissen” kunt beoefenen, dit zijn “Tonga & Mexico”. Het “Walvissen seizoen” loopt vanaf Juli tot eind Oktober.

De kosten zijn per duikschool verschillend, bij de duikschool waar ik zat was de prijs afgelopen jaar 250 Pa’anga per persoon. Met de huidige koersen is dat zo’n €100,- voor zo’n 5 uur walvis spotten en snorkelen met de walvissen. Een lichte lunch zit bij de prijs inbegrepen. Walvissen blijven wilde dieren en ze zijn dus nergens toe dwingen of van te voren te voorspellen. Zo is er altijd een kans (hoewel nihil) dat u die dag geen of weinig walvissen ziet of er niet mee kunt snorkelen omdat ze te onrustig zijn. Als de beslissing wordt gemaakt dat u er die dag niet mee mag snorkelen dan heeft u waarschijnlijk het geluk om van een prachtig schouwspel getuige te zijn. Namelijk dat de walvissen de hele tijd “breachen” (uit het water springen), waardoor het natuurlijk geen goed idee zou zijn om daarbij in het water door te brengen. Er gaan 10 tot 14 personen mee op de boot en er wordt gesnorkeld in groepjes van 4 met één gids.

Ook de kosten per vliegticket vanaf Nieuw Zeeland of Australië zijn uiteraard verschillend. De prijs vanuit Nieuw Zeeland is goedkoper, maar verschilt dan ook weer per maatschappij. Als u in Tonga aankomt land u eerst op “N’Kufa Lofa”, hiervandaan kun u een binnenlandse vlucht naar het eiland Vava’u nemen. Dit zou één uur in beslag nemen met de vliegmaatschappij “Chathmans Pacific, kosten verschillen naar uw wensen en hoe ver van te voren u de vlucht boekt. Ook kunt u ervoor kiezen om de ferry te nemen en wat geld te besparen. Dit neemt dan wel 20 uur in beslag en kost 80 Pa’anga = €32,-.

Een PADI-duikcertificaat is voor het walvis snorkelen niet benodigd, maar wordt wel aangeraden als u ook nog van de mooie onderwaterwereld en het fantastische zicht onderwater wilt genieten! Dit kan ook bij deze duikschool.

Ook heb ik een filmpje van het snorkelen met deze “bultrugwalvissen” deze kan je hier downloaden op: http://www.kiwi-experience.com/?page_id=335

De tour kan je o.a. boeken via Beluga Diving Tonga – Vava’u
http://belugadivingvavau.com