eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Als je vliegt naar Thailand kom je meestal aan op het gloednieuwe vliegveld: Suvarnabhumi Airport. Dit vliegveld ligt 20 km oostelijk van Bangkok. Het nieuwe vliegveld is enorm (5x het oude) en heeft 4 verdiepingen. Na een lange reis kom je aan op het vliegveld en word je gek gemaakt door taxichauffeurs die jou een 'goedkoop' ritje aan willen bieden. Op dat moment is het fijn dat je al weet hoe je naar het centrum wil gaan en hoe je bij het betreffende vervoersmiddel komt! Aangezien de meeste budgetreizigers dan doelen op het gebied rond Ko San Road hebben we daar de informatie op toegespitst.

Het oude vliegveld Don Muaeng is per eind 2012 weer in gebruik worden genomen als lowcost airport door o.a. Air Asia. 

Suvarnabhumi Airport, Bangkok

De airco shuttle bus naar oa Khao San Road

Vanaf het nieuwe vliegveld rijden Airport Expresbussen voor 150 baht p/p. De bussen vertrekken bij arrivals op level 2 het gaat om gele grote bussen. Bus AE2 gaat naar Banglampu, het wijkje van Khoa San. De bussen doen er 1 a 1.5 uur over maar de aanwezige airco maken het goed te doen. Ze rijden tussen 7.00 en 24.00 1 a 2 keer per uur. Vanaf Khao San Road kun je ook een ticket krijgen om naar het vliegveld toe te gaan. Wil je naar een ander gebied in Bangkok, er rijden ook airport expressbussen richting silom, Bang Lamphu en Hua Lampong!

De gewone bus

Als je in de hal van de luchthaven binnen komt staan er immens veel mensen met bordjes, die je maar al te graag zouden willen helpen... Gewoon negeren en de roltrappen nemen naar de laagste verdieping.
Vanaf de aankomsthal gaat er iedere 20 minuten een gratis shuttlebus naar de busterminal van het airport die op zo'n 2 km van het vliegveld ligt. Dat is zo'n 10 minuutjes met de bus.

Vandaar uit gaan er diverse bussen richting de stad:
nr 549 gaat naar Minburi einde is Bangkapi; nr. 550 gaat naar Happy lan; nr. 551 gaat naar Victory monument, in de buurt van Ko sarn Road; nr. 552 gaat naar On-nut Skytrain station; nr. 553 gaat naar Samutprakan Province; nr. 554 gaat nog naar het oude int. airport. Bus 556 naar Khao San Road kostte 34Baht pp. De rit duurde ongeveer 1u20min (om 7u30 in de ochtend)

Er zijn ook nog enkele bussen die vanaf Bangkok Ekamai (veelal via de luchthaven) de provincie ingaan:nr. 55 gaat naar Bangkhla; nr. 9904 gaat naar Chonburi; nr. 9905 gaat naar Pattaya; nr. 9906 gaat naar Banchang-Rayong; nr. 9907 gaat naar Chantaburi; 9908 gaat naar Trad; nr. 9907 gaat naar Laemchabang;

Rechtstreeks gaan gaan er 3 routes direct vanaf de Busterminal; nr. 389 naar Pattaya; nr. 390 gaat naar Rong kluea Market, via Wathnakhon en Aranyaprothet; nr. 825 naar nongkhai, via Saraburi, Nakhonratchasima, Khonkaen en Udonthani. Deze bussen gaan nog niet zo frequent, maar er komt uitbereiding.

Taxi

Op de 2e verdieping (arrivals) staan taxi's klaar. Meter-taxi's rijden over het algemeen voor de meterprijs. Dat is naar Khao San Road ca. 500 baht inclusief tolwegen. Je kunt gewoon in de rij aansluiten en je krijgt binnen enkele  minuten een taxi toegewezen. De rit duurt een kleine 45 minuten. Gebruik je een meter-taxi, laat dan ook door de chauffeur bevestigen dat hij deze daadwerkelijk gaat gebruiken!

Met de gewone taxi moet je flink onderhandelen en misschien kun je er dan een prijs van rond de 500 baht uitslepen. Dit hangt ook erg af van het (onmogelijke) tijdstip waarop je aankomt. Een taxiritje is trouwens vaak helemaal niet veel sneller dan de bus, je kunt dus makkelijk geld besparen door met de bus te gaan.

Airport Rail Link & De Skytrain

Treinen rijden tussen 6:00-24:00 elke 40 minuten. Een kaartje kost 150 bath met de express line en de rit neemt 15 minuten in beslag naar Makkasan of Phaya Thai. Hier kan je overstappen op de skytrain of metro. Heb je geen haast dan kan je de City Line nemen, deze doet er ongeveer 10 minuten extra over maar is met 35-45 bath wel veel goedkoper. 

Denk er echter wel aan dat het eindstation een heel eind van Khao San Road ligt en je dus alsnog een bus/taxi/tuktuk moet nemen om op je bestemming te komen!

En dan nog even een laatste tip!
Het vliegveld is groot! Ben er op tijd met inchecken. Kijk goed op je ticket vanaf welk vliegveld je vertrekt. Bangkok heeft twee vliegvelden dus dit kan verwarrend zijn. 

Don Mueang vliegveld, Bangkok

Don Mueang, het oude internationale vliegveld, is na een aantal jaren gesloten te zijn geweest toch weer in gebruik genomen voor low-cost airlines zoals Air Asia, Nok air en Oriënt Thai Airlines. Vanuit Nederland of België zal je hier nooit op vliegen. Dit vliegveld wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten en vluchten naar omliggende landen. 

Trein

Vanaf het vliegveld kan je makkelijk lopend naar  Don Muang Train Station. Vanaf hier gaan treinen naar Hualamphong station in het centrum van Bangkok.

Bus & skytrain

Er gaat een shuttle bus (30 bath) tussen mo Chit skystrain station en het vliegveld. Ook komen er diverse publieke bussen langs het vliegveld. Zo gaan bus 504 en 29 vanaf Siam Square naar het vliegveld. 

Vervoer tussen de vliegvelden

Heb je een overstap in Bangkok en vlieg je daarna van de andere luchthaven? Dan is het handig om te weten dat er tussen de vliegvelden een gratis shuttlebus rijdt. Hiervoor hoef je alleen je vliegticket te laten zien. Het hangt wel heel erg van het tijdstip op de dag af, hoe snel de bus is, houd hier rekening mee.