Siem H Geschreven door Travelator. Foto door: eefje

 • Voor slechts € 666.42 naar Surat Thani Nu boeken

In zuidoost Thailand, op zo’n 50 kilometer van de stad Surat Thani ligt het prachtige boeddhistische tempelcomplex Wat Suan Mokkh.  Bij dit complex hoort de zogenaamde International Dhar­ma Hermitage, alwaar je al mediterend tien dagen lang kunt genieten van de oorverdovende symfonie van cicaden, het gezang van de vele tropische vogels en, als het een beetje meezit, van de stilte in je eigen hoofd.

Hoe werkt het?

Samen met je medecursisten leef je tien dagen lang volgens een strikt schema op het afgesloten terrein van de International Dhar­ma Hermitage.
Tijdens de cursus wordt er niet gesproken.
Tien dagen lang eet, drinkt, baadt, wandelt en…mediteert men dus mét elkaar, maar wel in stilte.
Mannen en vrouwen slapen in verschillende gebouwen en worden ook tijdens alle activiteiten van elkaar gescheiden; de mannen altijd links, de vrouwen altijd rechts.

In Wat Suan Mokkh draait alles om “Mindfulness door ademhaling”, oftewel Anapanasati.
Dit betekent dat je je constant en bij alles wat je doet (dus niet alleen tijdens de meditatiesessies), concentreert op je ademhaling. Deze techniek kun je na afloop van de cursus ook toepassen in het dagelijks leven.
Uitleg hierover krijg je tijdens de vele zogenaamde dhamma- en meditation talks, die elke dag gegeven worden door verschillende monniken die in het klooster leven.

Hoe kom je er?

Op zo’n zes kilometer van het complex ligt het gezellige dorpje Chayia. Dit dorpje heeft een treinstation. Kom je hier aan met de trein, dan kun je een (motorbike)taxi of een songtaew nemen naar de International Dhar­ma Hermitage.
Vanaf Surat Thani is het complex bereikbaar per songtaew of per minibusje. Deze rit duurt ongeveer anderhalf uur en de prijs bedraagt zo’n 50 à 60 Baht.
De songtaew zal waarschijnlijk iets goedkoper zijn, maar houd er wel rekening mee dat die op veel plaatsen zal stoppen of zelfs een omweg zal maken. Je doet er in dat geval dus langer over.
Voor andere routes en uitgebreide informatie kun je het beste even kijken op de site van Wat Suan Mokkh.
Let op, het tempelcomplex zelf ligt aan de ene kant van de weg en de International Dhar­ma Hermitage aan de andere kant. Van A naar B is zo’n twintig à dertig minuten lopen.
Voor 20 Baht pp kun je ook met de auto gebracht worden.

Hoe meld je je aan?

Voor deze meditatiecursus kun je je niet van tevoren aanmelden.
De cursus start op elke eerste dag van de maand en duurt tien dagen (en een ochtend).
Langer of korter is in Suan Mokkh niet mogelijk
De registratie vindt plaats op de laatste dag van de voorgaande maand.
Wil je dus bijvoorbeeld van 1 t/m 10 (eigenlijk 11) april de cursus doen, dan dien je je op 31 maart vóór 15:00 bij het complex zelf te registreren.
Je hoeft niet bang te zijn dat er geen plek meer voor je is, want het meditatiecentrum heeft een hoop slaapplaatsen. Volgens mij komt het zelden voor dat de cursus vol is.
Mocht je onverhoopt te laat komen, dan is de kans groot dat je je nog wel mag registreren.
Het is echter beter om te zorgen dat je op tijd bent, anders mis je een hoop belangrijke informatie die wordt gegeven tijdens de welkomstspeech. Ook mis je dan een heerlijke lunch : )
Wil je er zeker van zijn dat je een bed bemachtigt, dan kun je de nacht voor de registratiedag gratis overnachten in een slaapzaal in het tempelcomplex (aan de andere kant van de weg), zodat je je de volgende ochtend meteen kunt registreren.
Het voordeel hiervan is dat je dan alle tijd hebt om het terrein te verkennen, een mooi plekje uit te zoeken in de meditatiehal en dat je het leukste klusje (waarover later meer) kunt uitkiezen.
Overigens zijn ontbijt en lunch op de registratiedag gratis.

Wat wordt er van je verwacht?

Erg belangrijk is het kledingvoorschrift.
Men dient te allen tijde zowel de schouders als de knieën te bedekken. T-shirts zijn geoorloofd.
Deze regel geldt overigens ook voor de heren.
Het grootste deel van het jaar is het erg warm, dus zorg dat je voldoende (luchtige) kleding bij je hebt, zodat je niet elke dag je kleren hoeft te wassen. In een winkeltje op het terrein kun je eventueel ook kleding kopen, maar als je er speciaal om vraagt, kun je meestal ook wel iets lenen.

Verder zijn er een aantal regels waar men zich strikt aan dient te houden.
Zo mag je bijvoorbeeld niet doden (nee dames, dus óók geen muggen of spinnen), niet stelen (duh), niet aan seks denken, niet spreken, geen verdovende middelen gebruiken, niet eten tussen de maaltijden, niet dansen, niet zingen, niet schrijven, geen muziek luisteren, geen films (of ander vermaak) kijken op je laptop of telefoon, geen sieraden dragen en nergens liggen, behalve in je bed of op je yogamat.
Ook moet je je opgeven voor minstens één klusje (chore).
Er wordt van je verwacht dat je je klusje “mindful” en naar behoren uitvoert.
Op de registratiedag vind je een lijst met klusjes, waarvan je er een of meer mag uitkiezen, zoals bijvoorbeeld bladeren vegen, de tafels afnemen na het eten, de meditatiehal aanharken, enzovoorts.

Indien je dit wenst, kun je je rugzak in het kantoor zetten, zodat je tijdens je retraite niet in de verleiding komt om bijvoorbeeld een boek te gaan lezen.
Paspoorten en telefoons moeten bij aanvang van de cursus worden afgegeven. Als je wordt “betrapt” met een telefoon, zul je het terrein moeten verlaten.
Voor alle andere zaken geldt dat je zelf de verantwoordelijkheid draagt voor je eigen retraite en het al dan niet slagen daarvan.
Hoewel dat niet de bedoeling is, kun je er dus voor kiezen stiekem een boek of een i-pod je kamer in te smokkelen.
Echter, om optimaal te profiteren van deze tiendaagse cursus zou ik iedereen aanraden de regels na te leven; een boek lezen kun je altijd nog, een meditatieretraite doe je waarschijnlijk maar een keer.

Hoe ziet je dag eruit?

De eerste acht dagen wordt elke dag hetzelfde (strakke) schema aangehouden:

 • 4:00       opstaan
 • 4:30       morning reading
 • 4:45       zittend mediteren
 • 5:15       yoga (optioneel)
 • 6:45       kwartiertje pauze om je waterfles te vullen en/of een rondje te wandelen
 • 7:00       dhamma talk
 • 8:00       ontbijten (elke dag hetzelfde; rijst met groentjes), klusjes en rusten/douchen/kleding wassen/bijkomen in de hot springs
 • 10:00     dhamma talk
 • 11:00     lopend of staand mediteren
 • 11:45     zittend mediteren
 • 12:30     lunchen (elke dag anders, altijd vegetarisch en altijd héérlijk!!), klusjes, rusten/douchen/kleding wassen
 • 14:30     meditatie instructie/zittend mediteren
 • 15:30     lopend of staand mediteren
 • 16:15     zittend mediteren
 • 17:00     chanten en “loving kindness meditatie” (optioneel)
 • 18:00     warme (soya)(chocolade)melk drinken, klusjes en rusten/douchen/kleding wassen/bijkomen in de hot springs
 • 19:30     zittend mediteren
 • 20:00     wandelingetje om het meer (met de groep)
 • 20:30     zittend mediteren
 • 21:00     doodmoe in je bed vallen
 • 21:30     lichten uit

Elke dag wordt in de eetzaal het schema opgehangen, zodat je weet welke activiteit op welk tijdstip en waar plaatsvindt.
Om het eind van een activiteit aan te kondigen, wordt de kloosterbel geluid.
Ook ’s ochtends vroeg word je gewekt door de kloosterbel. Indien je bang bent dat je je verslaapt, kun je eventueel vragen of de opzichter van de slaapzaal ’s ochtends even op je deur wil kloppen.

Persoonlijk vond ik het wel prettig om te kunnen zien hoe laat het was, dus ik heb na een paar dagen m’n duikcomputer uit m’n rugzak gevist, aangezien telefoons ten strengste verboden waren. Hier zat ook een alarm op, dat ik af en toe gebruikte als ik in de rustpauzes even een dutje wilde doen. Als je een horloge draagt of een reiswekkertje in je kamer zet, voorkom je dat je bijvoorbeeld in de rustpauze vijf minuten voor tijd nog je kleding of jezelf gaat wassen en je dan dus opeens moet haasten.
Tussen de rustpauzes en ‘s nachts worden de dorms afgesloten.

Op dag 9 en 10 is er een aangepast schema. Op deze dagen ben je vrij om te mediteren waar, wanneer en hoe je zelf wilt. Het is ook dan echter niet mogelijk om tussen de rustpauzes door de dorms te betreden.

Waar woon je?

Er zijn twee dorms, een voor mannen en een voor vrouwen. Let wel, met “dorm” bedoelt men hier geen slaapzaal, maar een afgesloten terrein met kamers rondom. Iedereen heeft dus een eigen kamer (zonder badkamer).
Bereid je voor; je bed is van beton en er ligt geen matras op. Je slaapt alleen op een bamboe matje. Wel hangt er een klamboe en krijg je een deken. Beide dien je bij vertrek zelf uit te wassen.
Het hoofdkussen is van hout (volgens velen niet zo oncomfortabel als het klinkt).
Als je rugklachten hebt, kun je eventueel vragen om een matrasje, maar verwacht hier niet te veel van en wees er snel bij, want er zijn er maar een paar. De yogi’s onder ons kunnen eventueel op hun zelfmeegebrachte yogamatje slapen.

Douchen is een verhaal apart, want er zijn geen douches.De  “douches” bestaan uit grote betonnen bakken met water, waar je jezelf afspoelt door met een klein bakje water over je lijf te gieten. De vrouwen zijn echter verplicht hierbij een sarong te dragen. Het is nogal een gehannes om onder die sarong elk plekje van je lijf schoon te schrobben, wat wel prettig zou zijn, aangezien je poriën door de extreme hitte heel wat zweet uitstoten.
Ook geen overbodige luxe met het oog op je buren, dus.
Een kleine, ondeugende insiderstip: ga “douchen” op het toilet. Ook hier staan emmers met water en kun je je ongegeneerd naakt vertonen; de spinnen en de salamanders vertellen het niet door.
’s Ochtends en ’s middags mag je ook lekker weken in de hot springs. Goed voor de doorbloeding na al die uren zitten. Het water is behoorlijk heet, dus wees voorzichtig.
Ook hier is een sarong overigens verplicht. Zorg dus dat je er een bij je hebt, dan wel aanschaft in het winkeltje aldaar.

Is het zwaar?

Dat is heel persoonlijk. Sommige mensen hebben moeite met de stilte, anderen weer met de twee maaltijden per dag. Ik persoonlijk had eigenlijk alleen last van slaapgebrek, hoewel ik normaal niet zo’n grote slaper ben. Het is echter behoorlijk vermoeiend om je zoveel uren per dag te concentreren en het vele zitten kan een aanslag zijn op je lijf.  Zorg dus dat je goed uitgerust aan de cursus begint.
Verder kun je jezelf behoorlijk tegenkomen. Wees ook hier op voorbereid. Doordat je zo in je eigen wereldje leeft, gebeurt er van alles in je binnenste. Ook hier worstelden veel mensen mee.

Wat kost het?

In tegenstelling tot vele andere retraites werkt Suan Mokkh niet op basis van donaties, maar betaal je een vast bedrag van 2000 Baht (+- 50 euro). Dit is uiteraard all-inclusive en aan het eind van de tien dagen krijg je ook nog een flinke stapel boeken mee.

Algemene tips

 • Zorg dat je goed uitgerust bent
 • Neem voldoende (luchtige) kleding mee
 • Neem een zaklamp mee
 • Neem een horloge of reiswekkertje mee
 • Draag slippers en geen schoenen (ivm het vele aan- en uittrekken)
 • Neem voldoende (veel!) muggenspray mee
 • Neem alleen mee wat je nodig hebt, zodat je niet wordt afgeleid
 • Er is een winkeltje op het terrein. Hier kun je spulletjes kopen als toiletpapier, wasmiddel, muggenspray etc., maar ook kleding. Indien je niet voldoende geschikte kleding bij je hebt, kun je ook kleding lenen.
 • Respecteer je medecursisten en laat ze met rust
 • Neem een regenjas of poncho en ook warme kleding mee (’s nachts kan het soms fris zijn)
 • Neem een laken(zak) o.i.d. mee
 • Als je ’s nachts vaak moet plassen, vraag dan om een kamer in de buurt van het wasgebouw
 • Maak gebruik van de hot springs; het ontspant en verfrist je lichaam
 • Zorg dat je wat geld bij je hebt, voor het geval je iets nodig hebt uit het winkeltje
 • Geef je over…
 • Geniet!
 • Hou vol!Voor een persoonlijk verslag (in het Engels), klik hier.