bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Overal in Thailand kan je tegenwoordig kooklessen krijgen. Toch staat Chiang Mai er echt om bekend. Je kunt kiezen uit zo'n 4 verschillende scholen die halve en hele dag programma's aan bieden.

Chiang Mai

Kookcursusen in Chiang Mai
Baan Thai cookery school
900 baht per persoon voor een volle dag kookles en eten. 700 baht voor een avondles. Wat je leert bereiden hangt af van de dag dat je de cursus volgt.

Baan Hongnual cookery school krijgt ook goede reviews op het internet. Wij hebben er geen ervaring mee.

Kookschool PadThai (Thai Cookery School) staat hoog aangeschreven.

Hieronder een kleine samenvatting van een verslag van een kookcursus zodat je een idee hebt wat je zoals tijdens een Thaise kookles krijgt.

We worden bij ons guesthouse opgehaald voor de kookcursus met een Sawnthaew. Dat is een Pick-up truck met twee bankjes aan de zijnkanten en een dakje ( zoals de Bemo in Indonesie). De kookcursus start op de markt waar we de andere cursisten en de kooklerares ontmoeten. En Nokkie blijkt echt heel erg prettig gestoord, adrem en geestig. We krijgen uitleg over de groenten, currypasta's en fruit. Daarna mogen we zelf nog even wat rond wandelen. Het is een leuk klein marktje waar ze gewend zijn aan de toeristen die voor de kookcursus komen en dus meer willen weten van de verschillende producten. De marktkooplui zijn dan ook bereid om een en ander uit te leggen en te laten zien.

Bij de kookschool aangekomen mogen we aangeven welke gerechten we willen maken want je mag iets afwijken van het standaard menu. We beginnen met Pad Thai. Een noodle gerecht met kip, tofu. tauge, ei, pinda en limoensap. Iedereen gaat aan een lange tafel zitten en heeft zijn eigen mandje met ingredienten. Stap voor stap maak je dus je eigen gerecht helemaal zelf. Nadat we ons eigen gemaakt Pad Thai hebben opgegeten gaan we aan de slag met loempiaatjes. Eigenlijk valt het rollen wel mee. Ze lukken in iedergeval erg goed. Gelijk daarna maken we een garnalen-cocos soep en dan eten we beide gerechtjes op. Uit voorzorg eet ik maar de helft want we moeten nog 3 gerechten maken. Een groene curry die echt heel erg lekker is en dan ga ik Massaman Curry maken en mijn moeder kip met cashew noten. En dat is een heel spektakel want de vlam moet in de pan! Daarna moeten we het natuurlijk ook allemaal weer opeten. Iedereen hangt uit te buiken maar we moeten ook nog Mango met Sticky Rice maken en een zoute kokossaus. Daar overheen gaan lekker knapperige korreltjes en dat blijken gefrituurde zaadjes van de tauge te zijn.

Met een zere buik van het vele eten en het harde lachen om Nokkie verlaten we aan het einde van de middag de kookschool. Wij hoeven vanavond niet meer te eten! We krijgen een mooi boekje mee met alle recepten en een heus diploma.

Kanchanaburi

Apple & Noi's Thai Cooking Course
Wij hebben een kookcursus gevolgd in Kanchanaburi. Dit was bij Apple & Noi's Thai Cooking Course en kost € 25,- p.p. Een zeer vriendelijke Noi ontving ons 's ochtends om 9.30 uur en nam ons direct mee naar de markt. Daar liet ze ons vanalles zien, maar ook proeven. Terug op de cursus locatie kozen we met ons groepje ( 6 personen) de 4 gerechten die we gingen maken. Noi deed het eerst voor en daarna gingen we zelf aan de slag. Uiteraard sloten we de dag af door onze zelf gemaakte gerechten te proeven! Noi maakte deze dag echt tot iets speciaals. Ze vertelde veel over het traditionele Thaise leven en over hoe moeilijk het was om als zakenvrouw het hoofd boven water te houden. Erg leuk en leerzaam en niet alleen vanwege het koken!
http://www.guesthousekanchanaburi.com/