apels Geschreven door apels. Foto door: Tikva

Mijn massagecursus heb ik met succes afgerond, want ik heb een certificaat gekregen en er bovendien geen spierpijn aan overgehouden. Het laatste is nog veelzeggender, aangezien ik mijn armen dus goed gestrekt heb gehouden en mijn 'bodyweight' voldoende heb gebruikt.

De dames van de massageschool 'Jera traditional Thai massage' waren kundig en eerlijk, spraken goed Engels, en met een dosis humor en geduld, vormt dit een mooie formule voor een cursus in Chiang Mai (er zijn namelijk ook veel  minder 'professionele' aanbieders van cursussen en tours, helaas).

Ik heb gekozen voor een 3-daagse Thaimassage course (3 x 6 uur), maar 1 dag of een 5-daagse behoort ook tot de mogelijkheden. Verder kun je kiezen uit voetmassage, oliemassage of zelfs je eigen deelstappen oefenen is mogelijk; de dames leveren maatwerk. Verder kun je onbeperkt gebruik maken van drinkwater, koffie/thee, fruit en een Thaise lunch (soms zelfgekookt, soms afhaal). Voor 18 uur massage heb ik 2.300 Baht betaald (= nog geen 60 euro), zoiets betaal je in Nederland voor een uur goede massage...

A en Wi zijn twee goedlachse dames, nichtjes, en worden geasisteerd door Nancy, een jonge meid die, vanwege een motorongeluk, halfzijdig verlamd is en dus het ideale 'slachtoffer' is voor beginnende masseurs.

Zonder dollen: ze heeft geen gevoel aan haar linkerkant en ook haar spraak is traag. Toch wordt ze volledig geaccepteerd door A en Wi en vervult ze haar rol van 'slachtoffer' met gepast plezier. Volgens Wi heeft ze aan 1 woord van Nancy genoeg om te weten wat ze bedoelt en ach, "ze heeft toch al een vriend", dus dan ben je, volgens Thaise begrippen, al snel geslaagd in het leven. Wi verzuchtte daarentegen, toen ik gisteravond richting de Sunday-Afternoon-Walking-Street (zo heet een markt hier; en er is ook een 'zaterdag-variant') toog en vroeg of ik nog iets voor ze mee kon brengen, "graag een Nederlandse, blonde, blauwogige man"... Veel gelachen dus, met deze dames :-)

Maar, wat heb ik dan geleerd?

Allereerst moet ik vermelden dat er meerdere varianten van Thaise massage zijn en ik de 'noordelijke' vorm heb geleerd, die langzamer is dan de zuidelijke. Voor mij een serieuze uitdaging om alles langzaam en 'mindfull' - met aandacht - te doen. Het is bijna 'toegepaste yoga' en dus minder gericht op (kneden van) spieren en des te meer op de energiebanen. In principe wordt een traditionele Thaise massage uitgevoerd op de grond (op een matje), zodat je je makkelijk kunt verplaatsen, en begin je liggend op de rug. Dan werk je van de voeten, benen, armen en handen naar een positie liggend in je schoot voor een hoofd- en gezichtmassage. Dan liggend op de buik voor de rug en vervolgens een zittende positie om nog eens hoofd, nek en schouders te herhalen. De grepen krijgen kracht door het toedienen en doseren van lichaamsgewicht, en tempo door het wiegen van je lichaam. Drukken, knijpen, cirkelen, glijden, rollen, roteren, draaien, stretchen en natuurlijk knakken en slaan/choppen, zijn de technieken die je gebruikt. Gelukkig heb ik een boek meegekregen (waar ik uitgebreid aantekeningen in heb gemaakt) om alles nog eens na te lezen...

Waarom vond ik deze massageschool zo leuk?

Wi en A zijn goed op elkaar ingespeeld. A heeft leren masseren van een religieuze meester die ook boedhistische meditatie beoefent. Zij werkt in 'flow' en is geduldig en vriendelijk voor haar cursisten. Wi heeft Marketing gestudeerd en heeft het masseren weer van A geleerd. Op mijn eerste dag begeleidde Wi mij voornamelijk; zij deed het voor op Nancy, ik deed het na op Nancy. Op de tweede dag startte er een groepje van vier 1-daagse cursisten. Nu was ik de 'gelukkige' (= slachtoffer) en kon ik de eerste technieken nog eens zelf ondergaan, waarna ik weer met  Wi verder ging in de stof. Vandaag, de laatste dag, vroeg ik de dames om alles nog eens te herhalen, aangezien ik liever de grepen die ik tot zover heb geleerd wil verfijnen, dan nog meer te leren. Dat was ok en dus heeft A vandaag alles stap voor stap op mij herhaald en ik op Wi.

Toen ik in Wi's schoot lag en ze mijn gezicht masseerde (heeeerlijk), grapte ik dat ze me met iedere streek een jaar jonger maakte. Wi zei daarop: "every time you make me smile, I get 1 year younger!"  

Khorb khun - ka! (Dank u wel!)