bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Het vervoer in Thailand is zeer eenvoudig te regelen. In alle steden zijn busstations en de bussen rijden door heel Thailand voor weinig geld. Er zijn zogenaamde snelbussen, die stoppen maar een paar keer en alleen in grotere plaatsen. Daarnaast heb je stopbussen. Die stoppen erg veel waardoor de reis ook langer duurt! Het vervoer van bussen gaat dag en nacht door.

De bus is een goed vervoermiddel, maar ze staan in de verkeerschaos net zo stil als de rest. Het is wel veruit het goedkoopste vervoersmiddel en buiten Bangkok heb je niet zoveel last van files.

Bus-terminals

Bijna elke stad heeft een bus-terminal. Let wel op, Bangkok heeft bijvoorbeeld 2 busterminals! Ook andere steden hebben er soms meer dan 1! Let dus op wel busstation je moet hebben. Deze bus-terminals zijn voor openbaar vervoer van stad naar stad. Meestal vertrekt er elk uur wel een bus naar verre bestemmingen. Met een zogenaamde "stadsbus" zoals wij het zouden noemen kan je op deze terminals komen en er rijden ook bussen tussen de verschillende terminals. De terminals liggen tussen de 15 en 20 kilometer van elkaar verwijderd en met de gewone bus kan een ritje tussen 2 locaties wel eens uitlopen tot 2 uur! Iets om rekening mee te houden in je planning!

Mocht je toch graag van bijvoorbeeld Ayutthaya via Bangkok naar Ko Samet of Kanchanaburri reizen in 1 dag, houd dan rekening met de extra reistijd tussen de terminals en overweeg een taxi (als je dat geld er voor over hebt). Een taxi tussen 2 busstations kost tussen de 100 en 250 baht.

Tickets kopen

Je kunt over het algemeen zonder probleem bij de busterminals een buskaartje krijgen voor de eerstvolgende bus. Zorg dat je dit bij het loket doet, want er zijn ook diverse kaartjesverkopers die rond het busstation rondlopen. Ook al hebben deze nette pakken aan, vaak proberen ze je te dure kaartjes te verkopen. Loop gewoon naar het loket en bestel daar je kaartje. Voor sommige lokale bussen moet je het kaartje in de bus kopen, bijvoorbeeld de bussen die niet vertrekken van een groot busstation maar ergens langs de weg (bv. Kanchanaburi-Suphanburi). Ben je iemand die liever alles van tevoren regelt? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om je buskaartje te kopen bij een tourbureautje. Hier betaal je dan wel net iets meer (vaak echt niet veel), maar dan heb je in ieder geval zekerheid dat je de bus kan pakken die je wil. 

Kant en klaar toeristen vervoer

In Thailand vind je op alle toeristische plekken talloze reisbureautjes. Zij bieden voor populaire reisbestemmingen vaak all-in tickets aan. Bijvoorbeeld als je vanuit Bangkok naar een eiland wil reizen of vanuit Chiang Mai naar een andere stad dan Bangkok. 

Het voordeel van zulke tickets is dat alles voor je geregeld wordt. Je wordt vaak voor de deur opgehaald en per minibus naar een gewone bus of een boot gebracht of je verzamelt op een bepaald punt en wordt vanaf daar naar je eindbestemming gebracht. Je hoeft zelf verder nergens meer over na te denken en de tickets zijn vaak heel goedkoop (in ieder geval een stuk goedkoper, dan alles los boeken). 

Een nadeel kan zijn dat je op ongunstige tijden aankomt of opgehaald wordt (midden in de nacht bijvoorbeeld). Ook reis je bij dit soort deals vaak 's nachts en aangezien je in de meeste gevallen zal moeten overstappen, hoef je geen volle nacht slaap te verwachten. Ook zijn de aansluitingen tussen de verschillende vervoersmiddelen vaak niet echt goed en zul je lang moeten wachten op het volgende busje. Vaak worden mensen met verschillende bestemmingen bij elkaar in een busje gezet en dan zijn er altijd mensen die op een ongelukkige tijd al op de plaats van bestemming zijn en lang moeten wachten op een aansluitende boot.

Voorbeelden van routes, tijden en kosten

Bangkok naar Kanchanaburi
De locale airco bus vertrekt vanaf het Zuid-Busstation in Bangkok. Hij doet er 2 uur over en kost 99 baht  (€2.22)

Kanchanaburi naar Bangkok
De minibus voor toeristen van Kanchanaburi direct naar Ko San road doet er ook 2 uur over en kost 120 baht (€ 2.70)

De bus van Ko Samet naar Bangkok
Deze bus komt aan op busstation oost en doet er 3.5 uur over. Een kaartje kost 157 baht (€3.53)

Kanchanaburi naar Suphanburi  De lokale bus (geen airco, dus ramen en deuren wagenwijd open) kost 50 bath (1 euro) per persoon voor 2,5 uur. Spotgoedkoop dus en dan zit je ook nog tussen de locals, dus een ervaring op zich. De bus vertrekt vanaf een 7eleven aan de hoofdweg vlakbij het busstation (dus niet vanaf het busstation zelf), tuktukdrivers weten waar je moet zijn.

Suphanburi naar Ayuttaya Deze bus vertrekt vanaf het busstation van Suphanburi. Je betaalt 50 bath (1 euro) per persoon voor ongeveer 2 uur. 

Pak Chong naar Bangkok
De bus kost 139 baht= €3.12 en doet er 2.50 uur over. De trein doet 4 uur over deze route maar kost je ook maar 40 baht (€0.90)

Chiang Mai naar Koh Chang De VIP-bus voor toeristen kun je overal in Chiang Mai boeken en kost 750 bath (16 euro), dit is inclusief ferry-ticket en dus erg goedkoop. De bus gaat via Bangkok, en ondanks dat wij eigenlijk een uur te laat aankwamen voor de vervolgbus naar Koh Chang had deze op ons gewacht en konden we gelijk verder! Super dus. We hadden deze geboekt via het Smile House I in Chiang Mai.

Chiang Mai naar Bangkok De VIP-bus voor toeristen kun je overal in Chiang Mai boeken en kost 350 bath (7 euro). De nachttrein kost zo'n 800 bath (17 euro) en in vergelijking hiermee is de bus dus veel goedkoper.