eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

Hoe vlieg ik goedkoop naar Thailand?

Bangkok is over het algemeen de goedkoopste bestemming in Azië om op te vliegen. Hoewel je een aantal jaren geleden voor € 500 richting Bangkok kon vliegen lijken deze tijden een beetje voorbij. Tegenwoordig ben je eerder rond de 700 euro kwijt voor een retour (zeker als je afhankelijk bent van het Nederlandse hoogseizoen (zomermaanden en kerst).

Er is een enorme keuze in vliegmaatschappijen. Een vlucht boeken op internet is erg simpel. De goedkoopste vlucht vinden kan echter nog wel een behoorlijke zoektocht zijn. Laat je niet geheel leiden door de vergelijk machines maar ga ook bij de individuele sites van de airlines kijken. Niet alle goede deals komen namelijk naar boven bij de zoekmachines!

Daarnaast is het aan te raden verder dan Nederland te kijken want vliegen vanaf Schiphol kost je misschien minder tijd maar soms is vliegen vanuit Duitsland of België zóveel goedkoper dat het de langere reis naar het vliegveld meer dan waard is!

Vanaf Schiphol vliegen diverse maatschappijen non-stop naar Bangkok Eva air en China Airlines zijn vaak het goedkoopst. Een nieuwkomer is Egypt Air. Met deze maatschappij zijn retourtjes voor 550 euro vanuit Nederland naar Bangkok mogelijk.                 

Vanaf Düsseldorf vliegt AirBerlin richting Bangkok. Een vertrek vanaf Düsseldorf scheelt je al snel 100 euro! Afhankelijk van waar je woont kan Düsseldorf zelfs dichter bij huis zijn dan Schiphol! Ook kan je vanuit Düsseldorf heel goedkoop naar Phuket vliegen met Eurowings. Bij dit ticket zit niks inbegrepen (alleen de vlucht) en moet je dus entertainment, maaltijden en bagage bijboeken. Als je je eigen eten en entertainment meeneemt aan boord kan je dus al een stuk goedkoper uit zijn. 

Dan is er ook nog de optie vanaf Londen met Air Asia richting Kuala Lumpur te vliegen en van daaruit met Air Asia een ticket naar Bangkok te boeken. Hoewel je al een retourticket kan  boeken voor 380 euro moet je er wel rekening mee houden dat je nog naar Londen moet vliegen en daarnaast nog een ticket moet kopen om vanuit Kuala Lumpur in Bangkok te komen. Dit kost je niet alleen geld maar ook de nodige reistijd! De zoeksite: Skyscanner kan een goede hulp zijn bij het zoeken!

Wanneer ik in Bangkok aankom na een lange vlucht uit Europa, welk hostel raden jullie dan aan? 

In Bangkok vind je een enorme hoeveelheid hotels en guesthouses. Veel backpackers kiezen ervoor in een guesthouse te overnachten op Kao San Road. Dit is DE backpackersstraat van Bangkok en hier kun je dan ook eenvoudig in contact komen met andere reizigers. Wanneer je voor deze straat kiest moet je wel in je achterhoofd houden dat het er druk is! De hele nacht door zal je op je hotelkamer muziek horen en wanneer je naar buiten gaat om wat te eten en te socializen zal je overspoelt worden met vragen als: ‘Wanne see Pingpong Show?’ en ‘Tuktuk?’.

Wil je toch de gezelligheid van Kao San Road ervaren maar wel van een goede nachtrust genieten dan zou je naar de straat: Soi Rambuttri kunnen gaan. In deze straat, op 2 minuten lopen van Kao San zijn erg veel hotels. Deze zijn vaak luxer en goedkoper dan die op Kao San Road. Ook kun je hier ’s ochtends heerlijk ontbijten op straat (vers fruit met yoghurt, heerlijke shakes of een omeletje naar keuze). Zelf heb ik goede ervaringen met Four Sons Village.

Wanneer je laat op de dag aankomt is het verstandig van tevoren een hotel te hebben geboekt. Hoewel je altijd wel ergens zou kunnen slapen, heb je na een lange reis vaak geen zin hotel na hotel af te lopen op zoek naar een kamer. Je kunt eenvoudig reserveren via de site van het hotel van jouw keuze of op:

Wat kost een gemiddelde overnachting in een hotel/guesthouse?

Gemiddeld zul je zo'n €10,- per nacht uitgeven met 2 personen.

Budget accommodatie kost tussen de  €3.00 en  €8.00 per persoon per nacht. Dat is dus tussen de 150 en 400 baht. Je krijgt daarvoor in het algemeen een bed met een redelijk matras in een kamer die op slot kan en soms niet al te gehorig is en een ventilator. Soms heb je het geluk voor nog minder te overnachten. Maar van dit gemiddelde kun je uitgaan dat je overal wel een bedje vindt.  Wil je degelijke, stevige muren, een goed matras, airco en warm water dan zit je eerder rond de  8 á 12 euro per nacht (400 tot 600 bath).  

Ik heb een enkele reis Thailand geboekt, kom ik het land binnen?

Je krijgt geen visum op de luchthaven wanneer je niet aan kunt tonen dat je Thailand binnen 30 dagen verlaat. Als je voor vertrek vanuit Nederland (of een ander land) niet kunt aantonen dat je binnen 30 dagen het land verlaat moet je een visum regelen voordat je naar Thailand gaat. 

Een andere optie is om te zorgen dat je aan kunt tonen dat je het land binnen 30 dagen gaat verlaten. Dit kan je doen door te zorgen dat je een ticket hebt dat aantoont dat je binnen 30 dagen het land verlaat. Goedkope Air Asia tickets worden hiervoor vaak gebruikt. Je hoeft de vlucht dan niet daadwerkelijk te nemen. Het is wel zo netjes om even een telefoontje te plegen met Air Asia zodat je van de passagierslijst verdwijnt. Je mag ook over land de grens over.

Ik wil graag langer dan 30 dagen in Thailand verblijven, krijg ik opnieuw een 30 dagen visum wanneer ik een visumrun doen?

Nee, voorheen kreeg je wanneer je de grens van Laos, Cambodja of Maleisië over ging en weer terug Thailand binnen ging opnieuw een visum van 30 dagen. Deze regel is veranderd. Wanneer je via een landgrens Thailand binnen komt krijg je altijd een 15 dagen visum! Kom je het land via een luchthaven binnen dan krijg je wel opnieuw een 30 dagen visum. In de regel mag je na je aankomst in Thailand nog 2 x opnieuw het land in.

Een andere optie is een visum in Nederland aanvragen. Je krijgt dan altijd 60 dagen. Daardoor zou een visumrun wellicht niet meer nodig zijn. Lees hier meer over in het artikel visuminformatie op deze site.

Let op! Langer blijven dan op je visum vermeld staat kan een hele fikse boete opleveren!!