Jorien83 Geschreven door Jorien83.

Thai Massage!

Mei 2011 ben ik voor 3 weken naar Chiang Mai in Thailand afgereisd voor een cursus Thaise massage! Dit heb ik gedaan bij www.tmcschool.com. Ik had daarvoor helemaal geen ervaring op het gebied van massage en in mijn werk als verpleegkundige heb ik er ook weinig mee te maken. Wel wilde ik op een gegeven moment zelf een reis
maken met een doel. Ik wilde gewoon eens iets heel anders doen!  Via via hoorde ik over Thailand en over de vele massagemogelijkheden en cursussen daar. Massage en lichaamstherapieën leken me altijd al interessant! En waar kan je dat beter leren dan in het land zelf? Ik kreeg veel tips en ben gaan kijken op internet. Het plan werd steeds concreter en een paar weken later had ik gewoon geboekt! AAH eng! Ik wilde eerst wel graag met een reisgenootje gaan, maar niemand had op dat moment dezelfde plannen als ik, dus ik ging alleen. Spannend maar ook wel een kick om ‘het avontuur’ alleen aan te gaan.

Verblijf in Chiang Mai

In Nederland had ik vast een guesthouse geboekt voor de eerste paar nachten in Chiang Mai. Als het dan niet bevalt of je medecursisten zitten ergens anders kun je altijd nog iets anders boeken daar.  Ik zat in het Mountainview Guesthouse. Een prettig guesthouse met een hele mooie tuin met allemaal zitjes en verschillende soorten kamers. Op de site van TMC school geven ze enorm veel tips over verblijf en vervoer in Chiang Mai. Dat sprak mij ook zo aan, uit hun website en teksten blijkt dat ze het echt goed voor je willen regelen daar.

Eenmaal aangekomen in Chiang Mai bracht een vriendelijke taxichauffeur me naar mijn plek van bestemming (neem altijd de airporttaxi! Anders wordt je opgelicht waar je bij staat. Kreeg ik ook als tip). Een Thais meisje brengt me naar mijn kamer. Wat een leuk guesthouse! En dan besef ik ineens dat ik in een Thaise hotelkamer, in Chiang Mai in Thailand zit! Alleen! Ik heb zelfs een langgerekt balkon die ik deel met mijn buurman, een hele aardige Amerikaanse jongen die toevallig ook een massagecursus bij TMC doet!  Ik voel me direct op mijn gemak. Na een douche en wat eten neem ik een kijkje in de stad. Ik loop natuurlijk helemaal verkeerd en besluit terug te gaan en vroeg naar bed te gaan. De volgende ochtend wordt ik samen met wat medecursisten na een overheerlijk ontbijt met veel vers fruit opgehaald met een busje van TMC school. Mijn eerste schooldag gaat beginnen!

Op TMC school

Eenmaal daar blijkt dat er elke week nieuwe mensen beginnen aan verschillende cursussen en levels van de Thaise massage. Van jong tot oud, maar meestal tussen de 25 en 40 jaar en van over de hele wereld! Ik heb daar mensen ontmoet uit alle landen van de wereld, van China tot Denemarken, van Oekraine tot Siberie, van Zwitserland tot Canada. Ik was de enige Nederlander op dat moment! Velen van hen zijn fysiotherapeut, yogaleraar, verpleegkundige of masseuse, maar ook een aantal zijn op doorreis en hen lijkt het gewoon leuk om een cursus te doen. Je hoeft dus helemaal geen medische achtergond te hebben. Ik heb gelijk mijn Engels kunnen ophalen en heb met veel van hen leuke gesprekken gevoerd. Er heerste een sfeer waar iedereen zichzelf was en dat was zo fijn!

In TMC school waren er een aantal Thaise vrouwen die massage les gaven. Ze zijn allemaal even lief en grappig en spreken Engels. De een wat beter dan de ander, maar dat levert ook weer een aantal hilarische situaties op
af en toe :). Ze waren ook allemaal erg goed en heel geduldig! Na de "prayer to the buddha" en een paar minuutjes mediteren deed onze lerares, Dao, deed steeds in stappen de massage op een van ons voor en wij oefenden de massage daarna op elkaar en op haar. Alles met kleren aan. Want de echte Thaise massage gebeurt door middel van drukpunten en niet met massage olie op de huid. Als je een of twee weken boekt krijg je de basis van Thaise massage goed aangeleerd. Ga je voor 3 tot 5 weken dan krijg je ook therapeutische massage. Daarna kun je doorgaan om leraar te worden. Praktijk werd afgewisseld met lessen over anatomie, meridianen, de herbal bal, een stukje geschiedenis van Thaise massage en nog meer. De sfeer is rustig en gezellig en er is ruimte voor pauze en plezier maken. Al zijn de Thaise dames zeer stipt als het op tijd aankomt, en op de juiste drukpunten! Onze lunch haalden we aan de overkant van de straat in de echte Thaise markt en konden we opeten in de school en soms gingen we met een aantal eten in een van de vele kleine Thaise eettentjes naast de markt. Daar zaten we dan in onze blauwe massage tenues! De dagen vlogen voorbij! De laatste week had ik zelfs privéles omdat er toevallig niemand was die level 3 op dat moment ook deed. Maar ook in de 3e week waren er gelukkig genoeg andere cursisten die ik inmiddels kende en waar ik de pauzes mee doorbracht. Privéles was natuurlijk helemaal speciaal, de hele dag massages geven maar ook krijgen!! Nou kan ik wel zeggen dat dat na een paar dagen ook niet meer zo lekker is als op het begin, mijn lichaam voelde beurs aan op een gegeven moment! Haha.

Chiang Mai en vrije tijd

Elke dag werden we rond 16 uur met het busje van TMC weer teruggebracht naar onze guesthouses en hotels. Het eind van de middag, de avond en het weekend ben je dus vrij. Chiang Mai is een ontzettend relaxte stad en je kuntje er prima vermaken! ‘S middags ging ik vaak alleen of met iemand rondlopen, verschillende tempels bekijken, internetten of een (voet)massage nemen (heerlijk!)  en een eettentje zoeken om te eten. Elke dag is er nightmarket in een bepaalde gedeelte van de stad, maar vooral de sundaymarket is een enorme aanrader, ik heb daar echt te veelgekocht! Als ik alleen was schreef ik tijdens het eten in mijn dagboek en keek ik naar de mensen op straat. Af en toe had ik een eenzaam momentje, maar dan weer bedacht ik me hoe stoer ik het vond van mijzelf om hier alleen te zijn!

Maar ook met wat leuke mensen die ik had leren kennen heb ik superleuke avonden beleeft en erg veel gelachen. De weekenden waren ook zo gevuld! Ik heb tours gemaakt naar de DOI Suthep tempel en de Golden Triangle. Ook heb ik een Elephant Trek gedaan en ben ik van boom naar boom geslingerd met Flight of the Gibbon J. Ook
op de tours kwam ik mensen tegen die alleen reisden. Je maakt dan snel contact. Deze tours kun je overal boeken, maar kijk goed waar je dat doet want je betaalt snel te veel. Maar ook kun je in de weekenden nog andere cursussen doen bij TMC school zoals een twee daagse voetreflex cursus of tafel of stoelmassage.

Na 3 weken masseren was het zover: de diploma uitreiking! We hadden ons allemaal mooi aangekleed en de Thaise leraressen stonden ook mooi aangekleed zenuwachtig aan de zijkant. Er werden mooie toespraken gehouden en foto’s gemaakt. Er werd echt aandacht aan besteedt, of je nou 1 week of 10 weken massagecursus had gehad. Erg speciaal! Het afscheid van de school, mijn medecursisten en de lieve Thaise leraressen vond ik dan ook best moeilijk!

Laatste tips!

Ik heb me als jonge vrouw alleen nergens bang gevoeld in Chiang Mai en heb gelukkig ook geen vervelende situaties meegemaakt. Nou moet ik ook zeggen dat ik als ik alleen was niet tot laat over straat liep en dat ik ook op de grotewegen bleef, of ik was met anderen. De Tuk Tuks zijn ideaal om je te verplaatsen in de stad en nog leuk ook. Spreek wel van te voren het bedrag af wat je wil betalen voor je ritje. Uiteindelijk heb ik drie weken lang in hetzelfde guesthouse gezeten waar het erg prettig was. Maar als ik er weer heen zou gaan zou ik mijn guesthouse boeken in de buurt van Tapae Gate. Daar is de stad erg levendig en er zitten veel leuke tentjes en restaurantjes. Ook zou ik  volgende keer in het hoogseizoen gaan, dus rond december januari. Dan is het waarschijnlijk wat drukker en zijn er nog meer reizigers en backpackers. De hotels en guesthouses waren aan de lege kant toen ik er was en het regenseizoen was net begonnen. Dat was opzich niet erg want ik heb het nog steeds onwijs naar mijn zin gehad! Ik heb naast Thaise Massage erg veel geleerd van deze reis en hele bijzondere mensen leren kennen, zowel tijdens de heen en terugreis als gedurende de 3 weken daar. Met sommigen heb ik nog steeds contact. Ik zou het zo weer overdoen!