bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Overnachten in Thailand kan echt spotgoedkoop zijn! Erg veel luxe krijg je voor die laagste prijs echter niet.

Wat voor soorten accomodatie?

In Thailand zijn er voornamelijk gewone guesthouses en reizigershotels. Voor mensen met meer budget zijn er de grotere hotels. Als je alleen reist kan je 1-persoonskamers krijgen en als ze alleen maar een 2-persoonkamer hebben kan je kijken of ze iets van de prijs af willen doen of hem delen met een andere reiziger. Daarnaast zijn er ook veel hostels te vinden met slaapzalen en vaak ook privékamers. 

Wat kost het?

Gemiddeld zul je zo'n €6,- per nacht uitgeven met 2 personen.

De goedkoopste accomodatie die wij hebben gehad was in Khao Yai NP. Voor €0.50 per persoon kregen we de sleutel van een soort schuur. 4 muren en een dak met gaas voor de verder open ramen. Er was ruimte voor zeker 6 bedden maar er stond er niet 1. Je kon een campingmatrasje huren voor nog eens  €0.50.

Budget accomodatie kost tussen de  €4.00 en  €8.00 per nacht. Dat is dus tussen de 150 en 400 baht. Je krijgt daarvoor in het algemeen een bed met een redelijk matras in een kamer die op slot kan en soms niet al te gehorig is en een ventilator. Wil je degelijke stevige muren en dus de buren niet horen, een goed matras, airco en warm water dan zit je rond de  8 á 12 euro per nacht (400 tot 600 bath).

Hostels heb je daarnaast in alle soorten en maten. Op veel plaatsen kan je heel goedkoop in een hostel slapen (bijvoorbeeld Chiang Mai en Pai), prijzen beginnen dan al vanaf 3 euro. Veel luxe hoef je daar niet voor te verwachten, maar vaak zijn het wel gezellige hostels. Je kan ook voor iets meer luxe gaan en een hostel van 8-15 euro per nacht boeken. Hier krijg je vaak betere bedden, airco en kamers met minder bedden voor. In Bangkok liggen de prijzen van hostels sowieso iets hoger. 

Onderhandelen?

Onderhandelen over de kamerprijs is in Thailand mogelijk. Toch levert het lang niet altijd iets op. Zeker in Bangkok krijgen ze de kamers meestal wel vol dus hoeven ze niet te zakken met de prijs. Maar in het laageseizoen/regenseizoen kun je zeker proberen wat van de prijs af te krijgen!

Wat moet je nog meer weten?

Het is heel normaal dat je een kamer gaat bekijken voordat je akkoord gaat. Vraag of ze verschillende kamers hebben. Wat het verschil is, en of je die verschillende kamers mag zien. Hou je poker face en stel kritische vragen. "Waarom is die kamer goedkoper dan deze? ik zie geen verschil". Zo kun je onderhandelen.

Matrassen moet je voelen! We zijn exemplaren tegengekomen die geen matras waren maar een stapel karton, mooi op maat gesneden en een laken er omheen! Ook wordt een matras nogal eens zelf gemaakt waardoor je op een grote bult met hobbelige watten ligt.

Warm Water moet je voelen als je daar tenminste waarde aan hecht want het gebeurdtregelmatig dat ze je vertellen dat ze hot showers hebben en dan is dat toch niet het geval.

Water uit de kraan kan ook wel eens zwart zijn. Als je alleen een straaltje hebt zie je dat niet maar zodra je een stop in de wasbak doet voor een handwasje blijkt je water soms viezer dan je was. Mijn ondergoed komt soms wel eens viezer uit de was dan het er in ging. Hierdoor heb ik het mondspoelen met kraanwater na het tandenpoetsen in Thailand wel afgeleerd.

Controleer of alles het doet voordat je akkoord gaat met de kamer. Niet alleen omdat het fijn is als het licht en de ventilator het doen maar ook omdat het dan voor iedereen duidelijk is dat jij niets kapot hebt gemaakt.

Betalen van je kamer doe je in het algemeen in een keer bij het inchecken. Of er wordt gevraagd om een borg (vaak je paspoort), dan kan je aan het einde van je verblijf betalen. Vraag ALTIJD om een bonnetje! Het kan nog wel eens voorkomen dat wanneer jij vertrekt ineens wordt gezegd dat je nog niet hebt betaald. Dit kan kwade wil zijn maar ook de registratie verloopt niet zoals in Nederland en werkt er dus net even iemand anders, heb je al een probleem. Een bonnetje waarop staat dat jij betaald hebt voorkomt problemen.

Bij de meeste accommodaties kun je spullen in de kluis laten leggen. Dit is een goed idee als je de deur uit gaat. Het is in ieder geval beter dan je spullen in je tas laten zitten op je kamer ook al is Thailand een veilig land in het algemeen. Hebben ze geen kluis, of vertrouw je het achterlaten bij de receptie niet, dan kan je een krant om je waardevolle spullen doen. Hier gaat een flink stuk tape om en jij schrijft je naam erover heen. Zo is voor iedereen duidelijk dat je pakje niet geopend is als je hem weer ophaalt.

Handdoeken en lakens krijg je meestal in kamers vanaf een euro of 6,- Neem dus in Sarong of lakenzak mee als je naar Thailand gaat en in de hele goedkope accomodatie gaat verblijven.

WC papier word ook lang niet altijd geleverd. Het is sowieso handig om altijd toiletpapier bij je te hebben, ook voor de openbare toileten. stop een rol in een plastic zakje of koop geen toiletpapier maar een pakje tissues. 

Is het makkelijk om hostels te vinden/boeken? 

Guesthouses vinden in Thailand is makkelijk en vooruit boeken vaak niet eens mogelijk. Alleen rondom de fullmoon party en tijdens kerst en nieuwjaar op de populaire eilanden is reserveren handig.

Zorg dat je een recente Lonely Planet bij je hebt. Mijn advies is te kijken waar de meeste budgethotels  zijn en je daar laten afzetten. Vervolgens hoef je helemaal niet naar de guesthouses/hotels in de Lonely Planet te gaan, ga eens naar de buurman die niet in de LP staat, deze is waarschijnlijk veel goedkoper en in veel gevallen nog schoner ook. Daarnaast is het verstandig met andere reizigers te praten en te vragen naar aanbevelingen.

Daarnaast is het een goed idee van te voren te kijken of de plaats waar jij heen gaat in de hostel review database van deze site staat. Hier staan heel veel hostels/guesthouses en hotels in die reizigers hebben toegevoegd. Mijn ervaring hiermee is erg positief, je komt in hotels waar je anders misschien niet kwam en je weet van te voren een beetje wat je mag verwachten!