Niellles Geschreven door Niellles.

Wanneer je gaat reizen in Thailand zijn er een aantal tips om te zorgen dat je gezond blijft. Thailand is een relatief schoon land. Wanneer je gaat reizen in Azie zal het verschil met buurlanden zoals Laos en Cambodje je zeker opvallen. Door het klimaat in Thailand heb je echter wel meer kans op ziektes.

Er zijn dus een paar zaken waar je rekening mee moet houden, allereerst de voorzorgmaatregelen die je van te voren kan nemen. Als je medicijnen op recept gebruikt, neem dat een bijsluiter mee zodat je aan de grens kunt aantonen dat je geen druggebruiker bent. Neem eventueel ook een Engelse brief van je arts mee wat betreft het gebruik van deze medicatie. Als je langer naar Thailand gaat is het aan te raden een voorraad medicatie mee te nemen zodat je niet de stad hoeft rond te struinen op zoek naar medicijnen.

Indien je bril of contactlenzen draagt, neem dan een beschrijving van je opticien mee of een extra bril of paar lenzen voor noodgevallen. Lenzenvloeistof (bv. ReNu) is in Thailand gewoon verkrijgbaar, vaak nog in handigere maat verpakking dan in NL (erg handig als je rondreist), dus je hoeft niet met hele voorraden op reis te gaan. Geneesmiddelen die zonder recept te verkrijgen zijn (aspirine, anti diarree middelen), zijn ook in Thailand makkelijk te halen bij een apotheek(vaak veel goedkoper dan in Nederland). Ook hiervoor is het niet nodig met hele voorraden rond te lopen.

Opvallend in Thailand is dat ze veel verzorgingproducten (shampoo, douchegel, deo) in net wat kleinere verpakkingen hebben zitten. Genoeg voor een week of 2 en het neemt natuurlijk een stuk minder plaats is in je backpack. Het is ook nog eens goedkoper dan in Nederland, dus in dit geval geldt echt: neem zo min mogelijk mee, en koop het daar.

Waar je wel voldoende van mee moet nemen is zonnebrandcrème. Je hebt het in Thailand gegarandeerd nodig en het is in Nederland vaak een stuk goedkoper. Bovendien kun je in Nederland veel makkelijker aan een hogere factor komen. 

Gezondheidszorg

Het is natuurlijk niet te hopen dat er tijdens jouw reis iets gebeurt waardoor je medische zorg nodig hebt, dit hoeft gelukkig lang niet altijd een reden te zijn om je reis te onderbreken.

De gezondheidszorg in Thailand is, over het algemeen, verassend goed. Als je een arts wilt spreken is het aan te raden een ziekenhuis op te zoeken en niet een dokterspraktijk te bezoeken. Een dokter zal je, als je inderdaad iets hebt, waarschijnlijk doorverwijzen naar het ziekenhuis of een recept geven (en dan moet je weer een apotheek gaan zoeken). Mijn ervaring is dat je op de E.H.B.O. snel en in het Engels geholpen wordt.

Als je niet op de E.H.B.O. komt, maar "een afspraak" hebt, meld je je bij de receptie. Als je toevallig - of doordat je er al eens bent geweest - weet waar je moet zijn meld je je alsnog bij de recptie. Als je namelijk in 1 keer naar het juiste loket loopt zullen ze je daar, na enige tijd wachten, gewoon naar de receptie sturen, omdat je de juiste papieren nog niet hebt.

Schrik overigens niet van de prijzen; een rondje E.H.B.O. (met twee zusters en een arts), schoonmaken van beet, paracetamol, jodium, watjes, antibiotica en een Rabiës vaccin kosste in het ziekenhuis van Krabi nog geen €20. Reken er ook op dat de zusters je het hemd van het lijf zullen vragen, over thuis én over jouw reis.

Bewaar alle originele bonnetjes en schrijf eventueel op wat je aan vervoer (naar/van ziekenhuis) en belkosten kwijt was. Bij thuiskomst zal de verzekering deze willen hebben, een belletje naar je verzekeraar kan ook geen kwaad, zeker niet als zij de facturen pas maanden later zullen ontvangen. Eventueel kan je nog even contact (bijv. per mail) op nemen met je huisarts om de gekozen behandeling te bespreken.

Vaccinaties Thailand

Een last minute reis naar Thailand hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de KLM Travel Clinic of de medische dienst Schiphol kunnen gaan. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.  Natuurlijk heeft het de voorkeur je vaccinaties ruim van te voren te regelen. Wat daarbij van belang is, is dat de instelling waartoe je je wendt (bijvoorbeeld GGD, huisarts of ziekenhuis), aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze organisatie zorgt dat de aangesloten instellingen up-to-date zijn op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen.

Hepatitis A & B

Net als voor veel andere verre bestemmingen wordt een vaccinatie tegen hepatitis A en B voor Thailand aangeraden. Beide infecties zijn zeer besmettelijk maar door de vaccinatie makkelijk te voorkomen. Lees voor meer informatie het hoofdstuk hepatitis op reis. De werking van 1 vaccinatie voor Hep A is kort dus neem deze kort voor je reis! De Coctail voor A en B (3 vaccinaties) of de serie van 2 vaccinaties voor alleen Hep A werken 25 jaar.

DTP

DTP vaccinatie wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen, behalve West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Deze vaccinatie wordt dus ook aanbevolen voor Thailand. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Een DTP prik hebben de meeste Nederlanders al als kind gehad en heeft een beschermingsduur van 10 jaar. Kijk voor je reis dus tijdig of je een herhalingsprik nodig hebt.

Gele koorts

Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Thailand gaat.

Buiktyfus, TBC , Rabies en Japanse encefalitis

Sommige reizigers wordt een Buiktyfus,TBC, Rabies  en Japanse encefalitis vaccinatie aanbevolen. Voor Rabies geldt dat de vaccinatie meestal wordt aangeraden als men meer dan 3 maanden in Thailand (of andere tropische landen) doorbrengt óf als het in de lijn der verwachtingen ligt dat je veel met (mogelijk) besmette dieren in aanraking komt - bijvoorbeeld bij een stage in een reservaat of asiel.

Bespreek altijd met een erkend reizigersadviseur of vaccinatie zinvol is. Ook is het aan te raden om eerst even contact op te nemen met je zorgverzekeraar; soms krijg je bij een reizigersadviseur die slechts een kwartier verder ligt vele euro's meer vergoed i.v.m. afspraken tussen je zorgverzekeraar en de desbetreffende instanties.