bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

  • Voor slechts € 330.54 naar Bangkok Nu boeken
  • Easy going Bangkok your own way tour voor € 89.00 Nu boeken

Een tripje naar de drijvende markten is een populair uitstapje vanuit Bangkok

De Damnoen Saduak Floating Market

Deze markt ligt op 140km buiten Bangkok. Hier worden alle mooie foto's genomen van dames die in met groente en fruit afgeladen bootjes door kanalen peddelen.

Een verslag van een bezoek aan de floating markets Ik heb voor 250 baht (€5.70) een toertje geboekt die een halve dag gaat duren

De wegen in Thailand zien er goed uit maar zijn toch behoorlijk hobbelig. Zeker als je een chauffeur hebt als de onze. Dan komt een kort ritje toch nog terecht in de top 5 van ergste. Zelfs met reistabletje achter mijn kiezen stap ik groen uit het busje bij de kokos fabriek. De fabriek was niet de moeite waard. Met nog 200 mensen mocht je even in een pan kijken die op een pakeerplaats onder een afdakje stond. Maar ik klaag niet want ik stond weer even op vaste grond. Tijdens het stuk naar de markt rijden we langs zoutvelden. Als we in de buurt komen van de drijvende markten gaan we in een snelle longtail boot over de grachten naar de plek waar de markt is. Dit is wel een erg leuk stukje en de wereld ziet er vanaf het water toch altijd anders uit. We worden bij een loods vol souvenirs gedropt en langs de kade liggen de bootjes met handelswaar. Het is even slikken om te zien hoe ongelooflijk toeristisch dit is. Dat de verhoudingen tussen "dames met bootjes"en toeristenkraampjes ongeveer 1 op 50 is. De dames verkopen zelf ook souvenirs. Maar gelukkig zijn er ook nog dames die eten en fruit verkopen. Uiteindelijk ga ik toch met een paar (hopelijk) mooie foto's terug richting Bangkok. Rond het middag uur ben ik weer terug.

Ayutthaya floating market

Verwacht geen authenticiteit maar bekijkt als een dagje openlucht museum. De floating market is gelegen in een gigantische kunstmatige vijver net voor de brug over de rivier de Pa Sak in Ayutthaya. De markt is dan ook niet traditioneel maar opgezet door slimme zakenmensen.

Het gebied is omgeven door een muur die voor oude stadsmuur door moet gaan.  Ook is er veel gebouwd in traditionele stijl. Zo is er bijvoorbeeld het Khoem Khun Phan, een Thaise-stijl houten huis gebouwd op een eiland in het midden van de voorste zone. Het huis bevat vele kamers. Een kamer bevat replica van negen beroemde Boeddhabeelden uit negen tempels. Khoem Khun Phan is omgeven door een gazon waar dagelijks culturele voorstellingen worden gehouden.

Er zijn ongeveer 300 winkels gebouwd op palen in het water. De producten die verkocht worden zijn voornamelijk Thais voedsel, souvenirs en kleding. Maar je kunt hier ook terecht voor een Thaise massage of een spa behandeling. Ook is er de mogelijkheid een olifantenkamp te bezoeken en een rondje te maken op een olifant.

Behalve de vaste winkels zijn er ook verkopers die eten en drinken verkopen vanuit hun houten boten. Voor eten kan je ook terecht in een speciaal eetgedeelte waar ook regelmatig voorstellingen zijn zoals likae (muzikale folk drama), khon (gemaskeerde drama) en de Klong Yao Drum dans.

De Ayutthaya  Floating Market is dagelijks geopend van 10:00 tot 21:00. Entree is gratis. Bezoek voor meer informatie de website:  http://www.ayothayafloatingmarket.com

Voor zelfstandige reizigers die meer interesse hebben in het echte Thaise leven is het wellicht leuk om te weten dat het kunstmatige meer nog voor het einde van dit jaar verbonden zal gaan worden met kanalen in de omgeving. Er gaan dan waterfietsen verhuurd worden waarmee je zelf een tocht kunt maken door de oude kanalen een uniek kijkje hebt op de huizen en mensen die langs deze kanalen wonen.