bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

In Thailand komen veel verschillende dieren en planten voor. Dit komt onder andere doordat Thailand een redelijk lang gerekt land is en omdat er veel hoogteverschil is. Er zijn in Thailand op dit moment 102 nationale parken, waaronder 19 zeereservaten. Het Khao Yai park is het oudste park en nog een steeds een van de beste plekken om wildlife te zien.

Planten

In Thailand komen meer dan 500 verschillende bomen voor, vroeger was het land grotendeels bedenkt met bomen maar dit is nu nog maar minder dan een kwart van het land. Aan de kust komen op een aantal plekken nog mangrovebossen voor, daarnaast zijn er ook nog enkele gebieden met oorspronkelijk regenwoud. Zoals in diverse nationale parken.

De nationale bloem is de orchidee, wist je dat er in Thailand meer dan 1000 soorten verschillende soorten orchideeën voorkomen. Daarnaast zijn er nog vele andere tropische bloemen zoals de lotus en de rode jasmijn. Een andere beroemde bloem is de  ‘rafflesia’, met 80 centimeter de grootste bloem ter wereld. Deze bloem kan je zien in het Khao Sok national park in de buurt van Phuket. Je kunt hier ook een andere zeldzame plant zien namelijk de de ‘lahng kao’, een inheemse palmsoort. 

Dieren

In Thailand komen ongeveer 300  verschillende zoogdieren voor. Het zoogdier dat het meest tot de verbeelding spreekt is zonder twijfel de Aziatische olifant. Je komt het olifanten symbool overal tegen zoals op het populaire biermerk Chang. Vroeger werden er veel olifanten ingezet bij de bosbouw. Behalve deze werkolifanten waren er ook nog vechtolifanten. Er zijn in Thailand nauwelijks meer wilde olifanten naar schatting nog ongeveer 1500. Het aantal "tamme" olifanten wordt geschat op 25.000 deze worden bereden door zogenaamde Mahouts.

In de landbouw word in Thailand nog veel gebruik gemaakt van waterbuffels.

Er komen in Thailand ook nog een aantal zeldzame dieren voor zoals tijgers en panters maar ook deze zul je als toerist waarschijnlijk niet tegen komen. In de nationale parken hebt je wel grote kans veel verschillende hertensoorten te zijn zoals dwerghertjes, sambarherten en geitantilopen. Ook zijn er een aantal verschillende apen zoals maki's en gibbons.

Thailand ligt op de Oost-Aziatische trekroute voor volgens en er komen dan ook ruim 1000 verschillende soorten voor in het land. Ook zijn er veel vlinders in het land.

Wanneer je gaat reizen in Thailand zul je ook veel reptielen en insecten tegen komen. Kakkerlakken zijn in tropische klimaten onvermijdelijke huisdieren; ongeacht de hygiëne. Ze zijn niet prettig maar gelukkig volkomen ongevaarlijk. Onverpakte levensmiddelen, fruit en vuil servies lokken vaak kakkerlakken en andere insecten. ook zie je veel soorten spinnen waaronder sommige ook giftig zijn. Reuze duizendpoten en centipedes kunnen een zeer pijnlijke beet geven dus voor deze oppassen!!

Veel leukere "huisdieren" zijn Tjitjaks (of Gekko's), kleine salamandertjes die een "Toke" geluid maken. Zij eten insecten en houden je kamer muggenvrij. Deze beestjes zul je waarschijnlijk overal tegenkomen, in je guesthouse, in restaurants en op muren van gebouwen. Ze zijn volstrekt ongevaarlijk.

Een aantal insecten zoals kevers, krekels en maden zijn een populaire snack. Ook komen er veel slangen voor in Thailand een aantal soorten zijn giftig tot zeer giftig en dus dodelijk. Ook zijn er verschillende gevaarlijke wurgslangen.

Behalve landdieren heeft Thailand veel water/zee dieren. Zo is er een zoetwaterschildpad en komen er ook nog krokodillen voor in het land. Ook de zeldzame Irrawady-dolfijn kan je in sommige rivier mondingen vinden. Thailand is een paradijs voor duikers en snorkelaars er zijn veel verschillende zeedieren een aantal grote zoals haaien en diverse soort schildpadden maar ook honderden andere soorten.