bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Allerlei tips die het reizen door Thailand wat makkelijker maken:

De weg vragen

Als je aan een Thai de weg vraagt, zal hij of zij je glimlachend antwoorden en ergens heen wijzen, ook al heeft men geen idee van waar je heen wilt. Dit is voor ons westerlingen vaak onbegrijpelijk, maar daar een deel van de cultuur. Je zult een Thai nooit "I don't know" horen zeggen. Ze geven je liever een fout antwoord dan toe te geven dat ze het niet weten. Word niet boos, maar vraag het gewoon aan iemand anders. Sta er ook even bij stil dat veel (oudere) Thai geen Engels spreken, en dus ook geen Engels kunnen lezen (op een plattegrond). Als je de weg wilt vragen is het dus handig om in ieder geval je bestemming in Thaise tekens bij je te hebben, dan weten de mensen in ieder geval waar je heen wilt!

Begroeting

Een Thai zal je begroeten met de palmen tegen elkaar en een knik met het hoofd. Beantwoord dit gebaar altijd met hetzelfde gebaar behalve als het om kinderen gaat.

Liegende tuk tuk drivers

Let op als je (bijvoorbeeld) de Grand Palace wilt bezoeken. Sommige Thai (vooral tuk tuk drivers) willen je wijsmaken dat het 's ochtends/vandaag gesloten is en dat ze wel wat anders willen laten zien! Vaak wijzen ze dan op de gele shirtjes die heel veel mensen dragen en zeggen dat het een feestdag is vandaag, en dat ze je mee nemen naar een ceremonie / lucky boedha of wat dan ook. Die shirtjes dragen de mensen echter elke dag (vooral op maandag, de geboortedag van de koning), het is dus helemaal geen feestdag! De meeste mensen die je aanspreken zijn netjes gekleed en zien er officieel uit. Laat je niet voor de gek houden want je kunt op Khao San Rd voor een paar bath een perskaart, politiepenning etc laten maken dus de helft ervan is nep.Trap er dus niet in, want je komt op plaatsen terecht waar je niet wil komen: kledingzaak, juwelier etc... Ga gewoon je eigen weg en wimpel het vriendelijk af! Als je echt infomatie nodig hebt vraag het dan bij het loket van de tempel die je wilt bezoeken of aan iemand die niet op je af komt maar die je zelf benadert. Stap je in een tuk tuk die verdacht laag geprijsd is, zeg de chauffeur dan nog voor je vertrekt dat je niet betaalt als hij je naar winkels o.i.d. brengt.

Tijdsverschil

Het is in Thailand tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 6 uur. De Thaise jaartelling begint met de geboorte van Boeddha in 543 voor Christus: in Thailand is het niet 2017 maar 2560!!

Fooi

Fooien geven is nog lang niet overal gebruikelijk.

Respect voor het koningshuis

Het koningshuis en de religie zijn heilig, respecteer dat. Doe je dat niet en je komt de verkeerde agent tegen dan kun je nog op de bon geslingerd worden ook. Ook kritiek op de regering, gewoontes of gebruiken is niet gepast. Om deze reden staan overal langs de weg levensgrote foto's van koning Bhumibol en zijn vrouw, in grote goudkleurige lijsten. Ook dragen veel Thai gele polo's. Daarop staat de tekst "Long Live the King", wat maar weer aangeeft hoe belangrijk de koning is in hun leven. Deze shirts worden vooral op maandag gedragen, de geboortedag van de koning.

Hotelkluis

Vraag om een bonnetje als je je spullen achter laat in een hotelkluis ( vooral rond Chiang Mai). Dat geldt niet alleen voor goedkope guesthouses, ook voor hotels! Want zodra je geld eenmaal gestolen is, is het een stuk lastiger te bewijzen dat het er eerst nog wel in zat. Draag je paspoort  ook altijd (in een waterdichte zak) bij je.

Kledingkeuze

In zeer heilige tempels moet je een lange broek en lange mouwen dragen, die je vaak ter plaatse kunt huren. Respecteer dit en ga dan niet alsnog je mouwen opstropen, ook al is het heet. In de grote steden en op de eilanden dragen veel toeristen hemdjes en korte broeken. Dit kan over het algemeen wel, maar trek iets anders aan als je een dagje tempels o.i.d. gaat doen, uit respect voor de Thai.

Affectie in het openbaar

Toon geen affectie/ intimiteiten in het openbaar.

Foto's maken

Vraag toestemming om een foto te nemen van personen en respecteer een nee! Vrouwen mogen officieel geen foto's van monniken maken. Wanneer je een foto van een kindje van dichtbij neemt is het leuk om het kindje iets kleins te geven, zoals een koekje of klein speeltje (ballon bijvoorbeeld). Ook vinden ze het vaak leuk als je ze de foto van zichzelf laat zien. Wel voorzichtig, voor sommige kindjes is dit nogal spannend! Foto's van altaars of boeddha's mag je ook niet altijd maken, vraag het bij twijfel gewoon even na.

Schoenen uit

Doe je schoenen uit als je een huis of tempel in gaat. Dit geldt ook voor sommige hostels of internetcafe's. Het wordt door Thai als zeer onbeleefd gezien om het niet te doen. Vaak staat er een bordje dat je verzocht wordt je schoenen uit te doen, maar eigenlijk kun je het ook makkelijk zien aan het hoopje schoenen en slippers voor de deur. Als je twijfelt, vraag het dan even na, beter dan je schoenen aanhouden als dat niet de bedoeling is.

Eten

Eten doen de Thai niet met hun vork maar met hun lepel. Je krijgt bij je eten vaak een lepel en vork, de vork dient om het eten op de lepel te schuiven, en de lepel steek je vervolgens in je mond. Eten met een vork is voor Thai bijna net zo raar als eten van je mes in Nederland.

Bij een boedistisch gebouw

Kleed je discreet en trek je schoenen uit (zie hierboven). Wijs niet richting boedha beelden en zeker niet met je voeten! Ga dus met je benen gevouwen zitten. Het is zeer onbeleefd om over iemand heen te stappen die zit. Je mag ook niet over offers en beelden stappen. Monnikken mogen niet aangeraakt worden door vrouwen. Als een vrouw een geschenk of een offer wil geven moet ze het binnen het bereik van de monnik leggen of op zijn offer kleed. Ook mogen vrouwen geen foto's van monniken maken. Vraag toestemming om te fotograferen en maak geen foto's van altaars of boedha beelden zonder die toestemming!

Vervoer

Om zeker te weten dat je niet al te veel wordt afgezet is het slim om bij je guesthouse even te vragen hoeveel een ritje met taxi of tuk tuk naar je bestemming ongeveer moet kosten. Het geeft je wat houvast zodat je niet belachelijk laag inzet, maar ook niet veel te veel betaalt. En wanneer een tuk tuk driver je (vooral in Bangkok) een heel goedkoop ritje aanbiedt dan kun je er bijna zeker van zijn dat hij je eerst nog een paar uur langs allerlei kennissen en familie rijdt waarbij je tig winkeltjes in moet om voor veel te veel geld juwelen en andere troep te kopen. Als het te mooi klinkt om waar te zijn dan is het dit vaak ook! Neem je een tuk tuk, en vertrouw je het niet helemaal, zeg dan voor je vertrekt dat je niet betaalt als hij langs winkels gaat. Hetzelfde geld voor boottripjes over de klongs.

Allerlei wetenswaardigheden

  • Bestel je drinken, dan krijg je er bijna altijd een rietje bij. Erg slim want zo is de kans ook kleiner dat je ziek wordt van een vies blikje.
  • Vaak staan er vruchtensapjes op de menu kaart. Ze zijn relatief goedkoop en erg lekker.
  • Als je als toerist zonder helm op een scooter rondrijdt is de kans aanwezig dat je daarvoor een boete krijgt. Niet vreemd zou je denken, maar wel als iedereen in Thailand zonder helm rondrijdt en jij als enige een boete krijgt.
  • Wanneer je een scooter huurt let dan goed op gebreken of krasjes en bespreek deze met de verhuurder. Op deze manier zul je achteraf niet voor de verrassing komen te staan dat je voor bestaande krasjes moet betalen.
  • Vaak betaal je het dubbele als toerist, dit staat ook gewoon aangegeven op de entreeborden. Gelukkig is het dubbele nog steeds niet veel :)
  • Een Ping Pong Show is iets met pingpong balletjes, jonge meiden en of oude vrouwen die een pingpong balletje laten verdwijnen op een plek waar geen zonlicht komt :). Let op! wil je een pingpong show bezoeken is het handig om te weten dat een gratis show niet bestaat, ook al wordt er hier vaak mee geadverteerd. Je bent dan alsnog verplicht om een drankje te bestellen, denk aan prijzen als 20-25 euro voor een biertje (in Phuket). 
  • Op veel kamers kun je je deur nog eens extra op slot doen. Doe dit ook want de standaard sloten zijn kinderlijk eenvoudig open te krijgen.
  • Thaise mensen die in de toeristensector werken verdienen meer geld dan accountants in het land. 
  • De koning wordt op bijna iedere hoek van de straat vereerd dmv een grote foto van hem en zijn vrouw in een gouden lijst.