Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Tanzania ligt vlak bij de evenaar. Het klimaat wordt dan ook vooral beïnvloed door de regentijden. In oktober en november zijn de zogenaamde "short rains". Van maart tot en met mei is het belangrijkste regen seizoen. De andere maanden zijn (relatief) droog.

De koelste en droogste tijd is juni tot en met september. De meeste maanden is het rond de 25-30 graden.

Beste reistijd

De koele, droge periode van juni tot september is de beste reistijd. Maar juli en augustus zijn wel echt het hoofdseizoen. Met de bijbehorende hogere prijzen. Ook de periode rondom kerst net na de "short rains" is super populair. 

De periodes hier rondom heen zijn voor zelfstandige reizigers het prettigst, ook oktober en november zijn nog prima om te reizen. De naam "regenseizoen" schrikt onterecht veel mensen af terwijl er tijdens de "short rains" zeker niet dagelijks regen valt en dan vaak ook nog 's nachts.

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde temperatuur 31 31 31 30 28 28 28 28 29 30 30 31
Neerslag (mm) 71 63 128 270 183 34 27 26 28 49 84 94

Oktober en november zijn ook juist weer de beste periode voor duikers. De zee is rustiger en de zichtbaarheid beter. Rondom december is duiken erg slecht vanwege de ruwe zee.

Vogelliefhebbers geven misschien ook de voorkeur aan het regenseizoen. Wanneer je makkelijk grote dieren wil zien is het droge seizoen juist weer beter. Naast regenseizoenen kent Tanzania namelijk ook 'migratieseizoenen', waarbij de wilde dieren aan de hand van weersveranderingen rondtrekken.

Op de Kilimanjaro is het weer het hele jaar door wisselvallig. Maar vanwege de hoge sneeuwkans is een beklimming het minst aangeraden van maart tot april.