bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Wie kent de beelden niet van de televisie van duizenden gnoes en zebra's die een wilde rivier proberen over te steken terwijl honderden krokodillen op de loer liggen? De grote trek, oftewel de grote migratie, is een van de meest indrukwekkende dingen die je kunt meemaken. 

Ieder jaar trekken miljoenen gnoes, zebra's en antilopen over de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti in Tanzania richting de Masai Mara in Kenia. Gevolgd door leeuwen, luipaarden, cheeta's en hyena's die op zoek zijn naar de verzwakte dieren. 

Het hoogtepunt vindt plaats in juli en augustus. Hoewel je in Tanzania al vanaf mei grote kuddes kunt zien. Uiteraard ben je niet de enige die getuige wil zijn van dit natuurlijke spektakel. De meeste lodges en tented camps zijn al maanden van te voren volgeboekt.  Wil je getuige zijn van de grote trek, dan raden we je zeker aan om tijdig je accommodatie en eventuele safari's te boeken. 

Hieronder een overzicht van de maanden en gebeurtenissen van de grote trek. De natuur let echter niet zo op een agenda dus afhankelijk van de regenval kan de trek een of meerdere weken verschuiven. In een heel nat seizoen blijven de kuddes soms zelfs in de Serengeti en is er van een echte grote trek geen sprake.

December / Januari / Februari

De grote kuddes verblijven in het zuidoosten van de Serengeti (Tanzania) - honderdduizenden gnoes en zebra's worden geboren - veel leeuwen, cheeta's en hyena's
Maart / April
Begin van het regenseizoen - de grote kuddes beginnen hun trek richting het zuiden van de Serengeti
Mei / Juni 
De grote kuddes trekken van het zuiden naar het westen van de Serengeti
Juli / augustus
De kuddes steken de Grumeti rivier over richting de Masai mara (Kenia) - zwemmende gnoes, hongerige krokodillen en jagende leeuwen
September / Oktober
Begin van het droge seizoen, de grote kuddes blijven voornamelijk in de Masai Mara
November
Begin van het (korte) regenseizoen - de grote kuddes trekken weer richting de Serengeti - de cirkel is weer rond...