Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Duiken in de Indiase Oceaan is een van de aan te raden activiteiten van een vakantie of reis door Tanzania. Vooral vanaf de eilanden Zanzibar, Pemba en Maffia worden veel duiktrips georganiseerd.

De oceaan is het hele jaar door lekker warm om te duiken maar door de wind kan de zee erg ruw zijn en het zicht slecht. De beste maanden zijn over het algemeen oktober tot en met februari, maar ook de rest van het jaar kunnen er prima dagen tussen zitten.

De meeste medewerkers van een duikschool zijn buitenlanders die voor het seizoen hier komen werken. Ze spreken dus goed Engels. Toch is Tanzania niet echt een bestemming om je duikbrevet te halen maar meer om te duiken als je deze al hebt. Een van de redenen hiervoor kan de prijs zijn. Prijzen voor duiken in Tanzania liggen namelijk hoger dan wat je van landen in Azië of bijvoorbeeld Egypte gewend bent. Wanneer je veel wilt duiken is het het voordeligst een package te boeken. Je krijgt namelijk korting als je meerdere duiken maakt. Prijzen voor duiken worden over het algemeen aangegeven in dollars. Je kunt ook prima in dollars betalen of met een creditkaart. Let wel op dat op veel plekken geen pinautomaat is en de creditkaart niet altijd goed verbinding kan maken, wacht dus niet tot het laatste moment met het afrekenen van je duiken.

Duiken rondom Zanzibar

Zanzibar is het meest populaire eiland om te bezoeken geen wonder ook dat hier de meeste faciliteiten zijn voor duikers. Je kunt rondom het hele eiland duiken maar het onder water leven is niet overal even goed. De regio rondom stonetown is vooral bekend vanwege de scheepswrakken en het huisrif voor Nungwi vanwege het macroleven zo heb je er veel verschillende nudibranches. Over het algemeen wordt het gebied rondom Mnemba atoll als beste gezien. Hier heb je het meest ongeschonden koraal en de grootste groepen vis zitten. Tijdens je boottocht naar de duiklocatie heb je ook nog eens een goede kans dolfijnen te zien. Je kunt vanaf heel Zanzibar naar Mnemba atoll gaan al zijn de prijzen wel hoger als voor een duik op een rif in de buurt. 

Prijzen voor een duik op het huisrif incl huren van materiaal zijn rond de 95-115 dollar voor 2 duiken. Van bijvoorbeeld Nungwi naar Mnemba komt hier nog 35 dollar bij op.

Vrijwel elk dorpje heeft een of twee duikscholen en een aantal luxe hotels hebben ook nog een eigen duikschool. Deze werken meestal met een schema waarop je kunt zien welke duiken er per dag georganiseerd worden. Heb je een speciaal verzoek geef dit dan zo snel mogelijk door duikscholen zullen vaak hun best doen om ergens de komende paar dagen dan daar heen te gaan. Sommige duikscholen hebben meerdere vestigingen over het eiland. Dit kan zeker in het laagseizoen een pre zijn omdat je dan meer kans hebt dat de duik daadwerkelijk doorgaat.

Andere locaties

Behalve Zanzibar zijn er in Tanzania nog tal van andere duiklocatie. De eilanden Pemba en Maffia hebben de naam meer grotere vissen aan te trekken. Maar je kunt zelfs op het vaste land, bijvoorbeeld de stranden in de buurt van Dar es Salaam, duikscholen vinden.