Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

In Swaziland kom je niet voor de grootschalige toeristische attracties of de verbazingwekkende architectuur. Swaziland is het land met een prachtige natuur en bevolking. Er zijn meerdere parken die de moeite waard zijn en ook hier kun je wilde dieren spotten of een van de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn.

Mbabane

De hoofdstad van Swaziland heeft niet veel te bieden behalve shoppingsmalls voor de boodschappen en pinautomaten. Vanaf de grensovergang Ngwenya (Oshoek) ben je er in ongeveer een half uurtje rijden. Veel toeristen slaan de hoofdstad over omdat er weinig te beleven is.

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Dit is populaire en bekendste natuurreservaten en ook één van de grootste. In dit natuurreservaat kun je ook genoeg wild spotten zoals nijlpaarden, koedoes, everzwijnen en zebra’s. Je kunt in dit park gamedrives, gamewalks en ook te paard of op een mountainbike het park verkennen. Dat maakt het een erg leuk en afwisselend park om te bezoeken tijdens je reis in Swaziland. Helemaal als je verblijft in het Restcamp waardoor je ook bij je ontbijt of ’s nachts wild om je heen hebt. In het restcamp kun je overnachten in een traditionele beehive of een van de andere huisjes. Het is echter een populaire plek om te overnachten dus zorg dat je bijtijds je accommodatie boekt.

Malolotja Nature Reserve

In het westen van Swaziland ligt het Malolotja Nature Reserve. Dit is een mooi natuurpark waar je vooral komt om lekker te wandelen en ook vogelliefhebbers komen aan hun trekken. Er zijn ruim 280 soorten vogels. Verder zijn er ook zebra’s, elanden en antilopen die je zomaar tijdens je wandeltocht tegen kan komen. Hoewel er wandelroutes zijn uitgezet, zijn deze zeer slecht aangegeven en het echte wandelpad is niet altijd te onderscheiden van de paadjes die de door dieren gebruikt worden. Het is heuvelachtig en je vindt hier zelfs een aantal hoge bergtoppen. Verder kun je hier een Canopy tour doen waarbij je van boom tot boom gaat met een kabelbaan. De entree tot het park bedraagt 30 rand. Het is ook mogelijk te overnachten.

Ngwenya glasfabriek

In de Ngwenya glasfabriek kun je zien hoe ze glas blazen en wat voor mooie kunstwerken ze hier van maken. Het is erg warm in de fabriek maar bijzonder om te zien. Alles wordt met de hand gedaan. Naast de fabriek zit een winkeltje waar je niet alleen glazen kan kopen maar ook allerlei glasfiguren. Natuurlijk vooral in de vorm van de verschillende dieren die je in het wild zou kunnen spotten. Op het terrein is nog een aantal andere winkeltjes te vinden. Ook heb je hier de mogelijkheid om te lunchen maar de bediening is erg traag.

Mkhaya Game reserve

Dit is een van de weinige plekken waar je de zwarte (en ook de witte) neushoorn tegen kan komen en ook de zeldzame sable antilope is hier te vinden. Je kunt zowel een game drive als een bush walk doen.

Swazicandles

Swazi Candles in Malkerns moet je gezien hebben. In deze kaarsenfabriek kan je kijken hoe ze met de hand de meest bijzondere patronen en vormen maken. Natuurlijk kun je hier ook souvenirs kopen. Daarnaast is het een goede plek om te stoppen,indien het op je route ligt, voor een lunch.

Mantenga Cultural village

Bezoek een Swazi cultural village bijvoorbeeld die in Mantega. Het zijn een soort openlucht musea waar je kan zien hoe de Swazi vroeger traditioneel leefde en ze geven daarbij ook een spectaculaire dansshow. De traditionele rieten koepelhutjes (beehives) zie je af en toe nog in het veld staan. Maar je kan ze ook bezoeken en zelfs in slapen bij cultural villages.