Geschreven door . Foto door: suzannedriessen

Staatsbussen of lantibussen

De staatsbussen rijden volgens een tijdsschema en vertrekken ook naar andere dorpen zoals Lelydorp, Nickerie of Albina. Voor de haltes staan langs de weg borden. Het busschema is hier te vinden.

Particuliere Lijnbus Organisatie

De particulieren bussen vertrekken allemaal rondom de markt in de stad en vertrekken pas als de gehele bus vol is. Een rit kost 1,25 SRD ongeacht de uitstapplaats. Ze rijden allemaal wel volgens lijnen maar hier wordt nog wel eens vanaf geweken. De chauffeurs zijn vriendelijke mensen en weten over het algemeen wel welke lijn richting welke wijk of plaats rijdt. Stoppen gebeurd door op de stopknop te drukken en de bus stopt bij de eerstvolgende chinees, kruising of denkbeeldige stopplaats.

Er bestaat een busschema met de lijnen en straten waar de bus door komt maar vraag voordat je instap eerst even na of de bus er ook echt langs komt.

Binnenland

Het is mogelijk om zelfstandig naar het binnenland te gaan. Het vervoer gaat doormiddel van vrachtwagens waarvan de laadbak omgebouwd is. De banken bestaan uit gelaste platen en de rit is ook verre van confortabel. De manier van reizen is wel de moeite waard en je houdt er mogelijk nog contacten met de local van over waar je weer gebruik van kunt maken. Deze 'bussen' stoppen bij de Brownsberg en Pokigron/Atjoni. Elke ochtend vertrekken ze rond 9 uur vanaf de Saramaccastraat in Paramaribo. Informeer de dag ervoor naar de exacte tijd en locatie. Regel van te voren ook het vervoer verder of de voorbereidingen. Vanaf Brownsberg of Atjoni nog vervoer of slaapplaats verder regelen is erg lastig.

Vanaf Atjoni kan een boot (korjaal) genomen worden naar Dan Ta Bai of verder het binnenland in. Dit lijken een soort taxi boten maar varen vaak maar 1 keer per dag of 1 keer per aantal dagen. Van te voren informeren en regelen voorkomt verassingen.

Overig

Het is in Suriname mogelijk om een particuliere bus te 'charteren'. Mocht je met een grotere groep zijn is het soms goedkoper om een complete bus af te huren dan met taxi's naar je bestemming te gaan. Overleg van te voeren over de prijs want deze verschilt per bus. Zoek deze bussen op de parkeerplaatsen bij de markt in de stad. Mocht je bijvoorbeeld een keer met een groep naar Zanderij, cola kreek, White Beach of Overbridge willen kun je deze manier van reizen kiezen.