suzannedriessen Geschreven door suzannedriessen. Foto door: suzannedriessen

We hebben een verzameling gemaakt van allerlei tips die je reis naar Suriname makkelijker maken. 

Reisgids

Bekende reisgidsen zoals Lonely Planet hebben geen aparte gids voor Suriname. Een handig boekje in het Nederlands is het boekje over Suriname van Marco Polo of de ANWB. Hier staan allerlei tips en weetjes over Suriname in.

Zwemmen

In Paramaribo kun je bij verschillende hotels zwemmen, zoals bij Residence Inn (€5,-), Krasnapolsky (€6.-) of bij Kekemba Resort (€6,-). Er zijn vaak arrangementen. Zo heb je bij het Krasnapolsky hotel een aanbieding, dat je voor slechts 45 SRD (€9,-)  de hele dag kunt zwemmen en in de middag een lunch (friet met een hamburger) en een glaasje drinken krijgt. 

Ook kun je zwemmen bij Stichting Parima op de Weidestraat. Volgens het ANWB-boekje is het er erg druk, maar kost het slecht €1,-. Ook bij De Witte Lotus op de Coesewijnestraat pof bij Zwembad Vos kun je ook zwemmen in een 25-meterbad en dit kost €2,50.

Buiten Paramaribo is het heerlijk om te zwemmen bij White Beach, Overbridge of bij de Kola Kreek. Maar ook bij Wateerland, Bersaba, Republiek of Blakawartra.

Winkelen

Het echte winkelstraten in Paramaribo zijn de Domineestraat, Jodenbreestraat, Maagdenstraat en de Steenbakkerijstraat. Readytex is DE souvenirwinkel met houtsnijwerken, kleding en nog veel meer. Ook de I love Sur winkel op de Domineestraat is een leuke souvenirwinkel.

De Jersulem Bazaar op de Sarramaccastraat is de walhalla van de verschillende hangmatten.

Shoppingmalls zijn op de volgende plaatsen te vinden:

 • Hermitage Mall. Is te bereiken met buslijn 1 (niet 100% zeker dus vraag dit na) of met de taxi. Bevind zich in west Paramaribo.
 • Maretraite Mall. Ligt meer naar het noorden van Paramaribo en is te bereijken met de bus, fiets of je kunt je met de taxi laten brengen.

Vervoer

Je kunt op vele plekken een fiets huren, zoals bij Zus en Zo op de grote Combeweg en bij Cardy op de Cornelis Jongbawstraat. Een taxi is ook gemakkelijk te bestellen. Het is niet duur. Een goede taxi is Tourtonne taxi's. En tenslotte kun je nog met de bus. Er is een gewone stadsbus die langs de kant van de weg overal kan stoppen en een nationale bus, die wat meer op afgsproken tijden rijdt en stopt bij bepaalde haltes.

Het verkeer rijdt in Suriname links. Je kunt er ook fietsen of met het openbaar vervoer. De bussen kun je langs de kant van de weg laten stoppen, waar je maar wilt. Er zijn namelijk geen bushaltes, behalve voor de nationale bus.

Vraag voor je met een tour mee gaat of het vervoer over een bauxietweg is. Als dit het geval is, doe een vuilniszak over je tas en/of koffer want de rode stof is erg moeilijk uit je kleren en spullen te krijgen.

Verblijf

Er zijn verschillende hotels waar je een kamer kunt huren. Voor een kamer of appartement zijn er via www.casacama.com ook kamers te huur.

Algemene tips

Hieronder staat wat algemene tips.

 • Koop deet gewoon in Suriname, het is daar veel goedkoper en de deet daar werkt. Nederlandse deet is net water voor de muggen daar en helpt totaal niet.
 • Eigenlijk de meeste cosmetica is gewoon te koop en als het toevallig niet te koop is bij de locale Chinees (supermarkt) dan wel bij de Nederlandse supermarkt (Choi's of de Tulip)
 • Als je wilt salsa dansen, dit kan op donderdagavond van 10 uur tot 1 uur in de Havana Lounch, op vrijdag avond bij 't Vat boven en voor les moet je bij Dansclub DanzSon zijn. Te vinden in de Rierstraat 8, http://www.dansclub-danzson.com
 • Bij de bagageband op Zanderij kun je SRD's pinnen. Alleen is deze vaak leeg aan het einde van de maand, houd hier rekening mee. Het is handig voor de taxi vanaf Zanderij naar Paramaribo. 
 •  Bij meerdaagse tours heb je vaak een hangmat nodig om in te overnachten. Wil je deze nu niet willen aanschaffen, overleg even met je touroperator, deze hebben er meestal nog een paar liggen die je kan lenen.
 • Een klamboe is in de meeste kamers wel te vinden en deze heb je in de stad echt nodig om niet lek gestoken te worden. In het binnenland heb ik hem, nooit gebruikt maar er is daar wel de kans dat je een enkele keer gestoken wordt.
 • Check jezelf op teken als je in het binnenland bent.
 • Neem warme kleding mee als je naar het binnenland bent. Het kan hier in de avond snel afkoelen en de gevoelstemperatuur kan laag liggen door de hoge vochtigheid.
 • Zonnebrand is moeilijk te krijgen, neem deze mee uit Nederland.

Gevaren en irritaties

Als blanke (jonge) vrouw zijnde is het niet verstandig om alleen in de stad, en vooral langs de waterkant, te lopen. Er zijn verschillende verhalen over berovingen en betastingen. Een kleine irritatie kan zijn dat je als vrouw ook altijd wordt na gefloten opstraat door de plaatselijke mannelijke bevolking.

Voor de vrouwen, Surinaamse mannen zijn oneindig in hun flirten. Vriendelijk lachen of zwaaien of negeren, dan is er niets aan de hand. Ga er niet op in, en wees erg duidelijk als je wilt dat ze weg gaan.

Fiets savonds liever niet over straat, ook al heb je goede fietsverlichting, de bestuurders daar zien je echt over het hoofd. Overdag gaat het meestal gewoon goed alleen in de avond gebeuren er regel matig ongelukken tussen fietsers en auto's. Voor je eigen veiligheid bel gewoon een taxi.