Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

Als je wildlife wil gaan spotten tijdens je vakantie zit je in Sri Lanka op de goede plek. In Sri Lanka vind je een aantal nationale parken waar je verschillende soorten dieren in het wild kan zien, onder meer olifanten, jakhalzen, pauwen en waterbuffels. Dicht bij Sigiriya en Dambulla vind je minneriya national park, Eco park en Kaudulla national park. Deze drie nationale parken liggen heel dicht bij elkaar. Wij gingen op safari in Kaudulla national park.

Kaudulla national park

Kaudulla national park is minder bekend dan Minneriya national park. Alle drie de parken staan bekend om de grote kans om grote groepen olifanten bij elkaar te zien. Onze gids vertelde ons dat het handig is om vooraf bij locals (bijvoorbeeld een reisbureau of bij je ho(s)tel) na te vragen in welk park op dat moment veel olifanten zitten. De olifanten blijven namelijk niet op één plek rondhangen maar bewegen zich tussen de verschillende nationale parken die dicht bij elkaar liggen. Dit heeft allerlei verschillende redenen, bijvoorbeeld waar er meer water is of waar juist te veel water is etc. Als je dit van tevoren navraagt heb je een grotere kans dat je veel olifanten in het wild gaat zien.

Ons werd die dag aangeraden om naar Kaudulla te gaan , omdat daar veel olifanten zouden zitten bij het meer (Kaudulla tank). In Kaudulla zouden gemiddeld zo een 200 olifanten leven, die in kuddes bij elkaar blijven. Doordat Kaudulla minder bekend is dan de andere nationale parken is een ander voordeel dat het hier ook minder druk is. Hierdoor heb je wat meer ruimte om rond te rijden en heb je niet het idee dat je midden in een nationaal park in de file staat met je jeep.

Op jeepsafari in Kaudulla national park

Je gaat het nationale park in met een jeep. In een jeep passen 4 tot 6 personen. De bestuurders van de jeeps houden onderling contact met elkaar en geven op die manier aan elkaar door waar er olifanten zitten. Op die manier heeft iedereen die in het park rondrijdt de kans om olifanten te zien. Het park is best groot en je bent dan ook een tijdje onderweg over heel hobbelige zandpaden voordat de eerste groene vlaktes in zicht komen. Bereid je wel voor op een heftig ritje, want de wegen zitten helemaal vol met kuilen dus je wordt alle kanten uit geslingerd. Onderweg stoppen de gidsen regelmatig als ze wilde dieren zien. zo stopten wij bijvoorbeeld om wat waterbuffels te bekijken en zagen we onderweg bijzondere vogels. Maar uiteindelijk is iedereen op weg naar de olifanten. De vreugde in onze jeep was dan ook groot toen de eerste kudde in zicht kwam. Hier stonden ongeveer 30 olifanten, inclusief allerlei kleintjes.

Na een tijdje reden we door naar het meer. Aan het einde van de dag heb je hier de grootste kans om een kudde olifanten te spotten. Ze komen hier namelijk heen om het verse gras te eten en te drinken. En we werden niet teleurgesteld! Hier stond een kudde van zo'n zestig olifanten. De jeep wordt op een afstandje geparkeerd en je krijgt uitgebreid de tijd om foto's te maken en naar de olifanten te kijken. Een heel bijzondere ervaring, omdat je best dicht bij de olifanten komt (wel ver genoeg om ze niet te storen) en je ze dus ongestoord hun gang kan zien gaan. Overal in het nationale park reden wel andere jeeps, maar het was niet heel druk. Bij allebei de plekken waar we kuddes olifanten konden zien stonden in totaal zo'n 15 jeeps.

Kosten Kaudulla national park

Het is helemaal niet duur om in dit park op jeepsafari te gaan. Je koopt los een entreeticket voor het park en betaalt daarnaast voor een jeep. Een kaartje voor het park kost ongeveer 25 dollar per persoon. Je hebt de keuze uit twee verschillende soorten jeeps. De duurdere versie heeft vier echte stoelen en je kan deze jeep dus met maximaal 4 personen huren. Je betaalt dan 6500-7500 roepie voor een jeep. Je kan ook kiezen voor een minder luxe jeep waar je met maximaal 6 personen in kan. Je zit dan op twee banken (3 personen per bank). Deze kosten 4500 roepie per jeep.

De beste tijd om olifanten te spotten

In de drie nationale parken kan je het hele jaar door wel olifanten spotten, maar de beste periode om te gaan is van augustus tot december. De beste momenten op de dag om op jeepsafari te gaan zijn vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag/begin van de avond. Onze gids gaf aan dat het einde van de dag het beste moment is, omdat de olifanten dan naar het meer trekken. Dit is vaak wel de drukste periode in de parken.

Waar verblijven in de buurt van Kaudulla?

Kaudulla, Minneriya en Eco park liggen allemaal dicht bij elkaar in de buurt. Een handig plaats om te verblijven is Habarana dat dicht in de buurt van de nationale parken ligt. Je vindt hier verschillende soorten accommodatie, van goedkope guesthouses tot meer luxe hotels. Dambulla en Sigiriya liggen iets verder weg, maar ook vanuit deze plaatsen ben je zo bij de nationale parken. Deze plekken zijn vooral handig omdat je dan een aantal nachten in hetzelfde hotel kan verblijven en vanuit daar zowel Sigiriya als een nationaal park kan bezoeken.

Andere nationale parken in Sri Lanka

Wij zouden Kaudulla park zeker aanraden. Het was er lekker rustig (in vergelijking tot andere nationale parken), het is niet duur en de kans om een kudde olifanten te spotten is groot. Sri Lanka heeft naast Kaudulla nog een aantal andere nationale parken waar je op safari kan gaan.

  • Minneriya national park en Eco park in Habarana: deze hadden we al genoemd. Deze parken liggen naast Kaudulla en ook hier is de kans om grote kuddes olifanten te spotten groot. Minneriya is het meest bekende park en kan daardoor ook drukker zijn. Vraag voordat je naar Minneriya, Kaudulla of Eco park gaat, na in welk park de meeste olifanten zitten en basseer daarop je keuze voor een park.
  • Yala national park: Dit park is ontzettend bekend. Dit komt doordat je hier niet alleen een grote kans hebt om olifanten te spotten, maar omdat hier ook luipaarden rondlopen. Ook hier kan je een safari per jeep doen. De kans om luipaarden te spotten is het grootst in de droge periode, luipaarden houden namelijk niet van regen. Veel mensen die dit park bezoeken verblijven in Tissamaharama dat 22 kilometer van het park ligt.