Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

Meestal pak je de trein gewoon omdat dit een handige manier van reizen is of omdat je geen zin hebt om met de auto te gaan, niks bijzonders. Maar soms zijn treinritten zo bijzonder dat mensen speciaal de trein pakken zodat ze die rit meegemaakt hebben. De treinrit van Kandy naar Ella of andersom is zo een treinrit. Deze treinreis staat bekend als één van de mooiste treinritten ter wereld.

Je kan de trein pakken en helemaal van Kandy naar Ella reizen, maar je kan ook eerder uitstappen of op een station in het midden instappen. Wij pakten de trein van Kandy naar Nanu Oya, dicht bij Nuwara Eliya.

Kaartjes kopen

Je kan kaartjes voor verschillende klassen kopen, dus bedenk van tevoren in welke klasse je zou willen reizen. De meest luxe klasse is de eerste. Het grote voordeel aan reizen in de eerste klas is dat je een aangewezen stoel krijgt. Dit is in alle andere klassen niet zo, dus daar zal je moeten hopen dat je nog ergens een zitplekje kan vinden (en dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want het is druk in deze trein). Het vooruitzicht van een vaste plek voor een treinrit van zo'n 5 uur is natuurlijk geweldig.

Waarom dan toch een kaartje kopen voor de tweede of derde klas? Nou allereerst als de eerste klasse vol is natuurlijk, aangezien hier niet zo veel plaatsen zijn. Maar de tweede en derde klasse hadden toch mijn voorkeur, omdat dit de treinrit iets romantisch en bijzonders geeft. Waarschijnlijk ga je hier geen zitplek vinden, omdat het zo druk is. Maar dat is helemaal niet zo belangrijk, belangrijk is het om een plekje bij het raam of -nog beter- de deur te vinden. Die staan namelijk open en daar kan je gedurende de treinrit uit hangen. Een geweldige ervaring. Daarnaast sta je in de derde en tweede klasse tussen de locals en dat maakt deze treinrit extra leuk.

Hoewel deze trein ontzettend populair is, zijn de kaartjes spotgoedkoop. Voor een plek in de tweede klas van Kandy naar Nanu Oya(zonder vaste stoel, dus de kans bestaat dat je moet staan) betaal je maar 160 roepie. En dat voor een treinrit van zo'n 5 uur. In de derde klas betaal je zelfs maar 125 roepie. Als je de hele treinrit van Kandy naar Ella wil maken ben je voor een plekje in de tweede klas zo'n 230 roepie kwijt.

Kaartjes kun je van te voren reserveren/kopen via een reisbureau of je kunt zelf een paar dagen van tevoren naar het station gaan of naar het station bellen. Het is wel aan te raden om van tevoren een kaartje te reserveren, zodat je zeker weet dat je met de trein van jouw keuze mee kan. De kaartjes voor 2e en 3e klas kunnen niet uitverkopen, maar het kan wel ontzettend druk zijn.

Eén van de mooiste treinritten ter wereld

De treinrit van Kandy naar Ella is echt ontzettend mooi, maar daardoor ook ontzettend druk. Toen we aankwamen bij het treinstation van Kandy waren we dan ook erg onder de indruk van de hoeveelheid mensen die stonden te wachten. Iets anders dat opviel was de grote hoeveelheid toeristen die op deze trein stonden te wachten. De locals die mee gingen met deze trein waren veruit in de minderheid.

Als de trein aankomt op het station is het vooral een beetje geluk hebben dat je toevallig bij een deur staat. Dan heb je waarschijnlijk wel een plekje in de tweede of derde klasse. Anders zul je waarschijnlijk een groot deel van de reis moeten staan. Dat is ook niet erg, want met een beetje geluk sta je bij een raam of een deur. Die blijven gedurende de hele rit open staan en tijdens een treinrit uit de deur hangen en van het uitzicht en de frisse berglucht genieten is ook een heel ervaring die deze treinrit alleen maar mooier maakt.

Het uitzicht tijdens de rit is echt heel erg mooi. Je komt langs allerlei verschillende landschappen, van stukken jungle tot steden tot uitgestrekte theeplantages, het is allemaal even indrukwekkend. Onderweg stopt de trein vaak bij allerlei stations. Het is dus ook mogelijk om maar een deel van de treinrit te doen en eerder uit te stappen. Al is het wel handig om te weten dat vooral het laatste gedeelte van de treinrit het mooiste schijnt te zijn, omdat je hier veel theeplantages en bergen kan zien.

In de trein zit een winkeltje waar je drinken en snacks kan halen. Mocht je niet in die wagon zitten is dat niet erg. Gedurende de hele rit lopen er mannen door de trein die allerlei verschillende soorten eten en drinken verkopen.

Je kan al op de trein stappen in Colombo, maar dan zit je echt heel lang in de trein. De rit van Kandy naar Nanu Oya duurt ongeveer vijf uur. Als je de trein pakt van Kandy naar Ella zit je zo'n zeven uur in de trein.