eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Sigiriya is voor veel reizigers hét hoogtepunt van een rondreis door Sri Lanka. Sigirya staat bekend vanwege de beroemde gelijknamige leeuwenrots. Wat Sigiriya zo bijzonder maakt is dat er vroeger een paleis op de top stond. Die liet koning Kassapa rond 480 bouwen. Later werd het paleis op de top een klooster. Nu is van de gebouwen enkel nog de fundering over, maar dat maakt de rots niet minder indrukwekkend.

De Sigirya rots is vanuit alle uithoeken van het dorp te zien. De schoonheid van deze plaats is niet onopgemerkt gebleven want al in 1982 werd het dorp door Unesco tot werelderfgoed verklaard.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Sigirya

In het dorpje Sigiriya zelf is verder niet veel te doen. De meeste toeristen komen hier dan ook alleen voor de leeuwenrots. Vaak verblijven ze dan 1 of 2 nachten in Sigirya of verblijven ze een aantal nachten in de grote stad Dambulla.

Het kan behoorlijk warm worden in Sigiriya dus het is slim om al vroeg op de dag aan de klim naar boven te beginnen. De tocht is al behoorlijk pittig, dus wat minder hitte is mooi meegenomen. Je kan Sigiriya makkelijk te voet bereiken als je in het dorp zelf verblijft. Vanuit Dambulla gaan er ook verschilende bussen die je bijna bij de ingang afzetten. Bij de ingang kan je ervoor kiezen om een gids te nemen, er staan er hier een heleboel. De route naar boven spreekt voor zich en er staan over het hele terrein veel informatiebordjes, dus een gids is niet per se nodig.

Wanneer je een toegangskaartje hebt kun je het kanaal oversteken richting de rots. Om de rots heen liggen 2 kanalen. Deze dienden in vroegere tijden als bescherming en zaten toen dus ook vol met krokodillen. Er zouden nu nog steeds krokodillen in zwemmen.

Als je het bruggetje over bent, kan de wandeling beginnen. Je loopt eerst over een vlak stuk door prachtige tuinen en langs een aantal aangelegde baden. Daarna kan de klim omhoog beginnen. De tocht naar boven is best pittig en je moet heel wat traptreden nemen om er te komen, 1200 om precies te zijn. Let dus goed op dat je genoeg pauzes neemt.Halverwege de klim kom je de muurschilderingen tegen. Om die te kunnen bekijken moet je een wenteltrap op. Voor mensen met hoogtevrees kan dit eng zijn. Zij kunnen dit stuk eventueel ook overslaan en langs de trappen heen te lopen. De muurschilderingen zijn nog in goede staat. Deze schilderingen zijn in de namiddag qua lichtinval het mooist.Vanaf hier loop je verder naar een plateau. Hier staat een trap die vroeger door de bek van een leeuw ging. Helaas is er van de leeuw niet veel meer over behalve zijn klauwen en zijn mond. Wil je tot helemaal boven op de rots komen dan zal je over een ijzeren trap moeten. Deze trap is voor mensen met hoogtevrees waarschijnlijk eng, aangezien je door de treden naar beneden kan kijken. Toch is deze klim het waard! Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over het omliggende land. Hier kan je ook de funderingen van het paleis bekijken.

Een kaartje voor Sigiriya kost ongeveer 25 euro.

Pidurangala Rock

Sigirya beklimmen is een geweldige ervaring. De mooie uitzichten en het bijzondere verhaal van het paleis op de rots maken deze plek zo uniek. Helaas betekent dat wel dat veel mensen deze rots willen beklimmen en dat het dus ontzettend druk kan zijn bij Sigiriya. Met de smalle trappen die je allemaal moet beklimmen heeft dit zelfs wel eens opstoppingen tot gevolg.

Wil je liever een rustige klim maken en een geweldig uitzicht hebben op Sigirya? Dan kun je beter de nabijgelegen Pidurangala rock beklimmen. Deze ligt op 1 km afstand van de Sigiriya rots. Je kan deze rots in ongeveer een half uur beklimmen. Onderweg kom je nog tempeltjes en een liggende Boeddha tegen. Het laatste stuk is echt klimmen en klauteren over grote rotsblokken maar eenmaal boven word je beloond met een geweldig uitzicht. In tegenstelling tot de Sigiriya rots zal je hier in de meeste gevallen in je eentje van het uitzicht kunnen genieten. 

Om deze rots te beklimmen wordt een kleine donatie gewaardeerd. De rots is lopend te bereiken vanuit Sigiriya, maar ook met de fiets is het een leuke tocht. Geen zin om te loen of fietsen? Ook met een tuktuk kun je de rots bereiken. Vaak kan je voor een kleine prijs afspreken dat de chauffeur op je wcht en je ook mee terug neemt.  Let wel op! Op de weg naar deze rots worden vrij frequent olifanten gezien. Leuk natuurlijk maar ook gevaarlijk!

Olifantentocht

Bij aankomst valt het je waarschijnlijk direct op. De olifanten die in de riviertjes gewassen worden door toeristen. Het is mogelijk een tochtje op deze beesten te maken. Toch zullen wij het je afraden. Het trainen van deze dieren heeft ze veel pijn gedaan. De meeste dieren zijn als baby bij hun moeder weggehaald wat vaak gepaard ging met het doden van de boze moeder en tantes. Vervolgens was het een hele klus een wilde olifant tam te krijgen wat samen gaat met veel pijn voor de olifant. De dieren zullen tijdens je wandeling over asfalt lopen, dit is voor olifanten afschuwelijk aangezien ze hoog gevoelige voetbedden hebben. De trillingen leveren hen veel stress op. Mochten de olifanten niet luisteren dan worden ze geprikt. Hoewel de steek zelf met zo'n dikke huid aan zou moeten voelen als die van een tandenstoker, ontsteken de wonden wel vaak met alle gevolgen van dien. Deze wonden worden vaak verdoezeld met een leuk kleedje. Helaas is dit nog steeds een topattractie onder ons; westerse toeristen... Aan jou de keus!

Village tour in Hiriwaduna

In de buurt van Sigiriya en Dambulla ligt het dorpje Hiriwaduna. Je kan hier een leuke village tour doen met een prachtige bootrit over Hiriwaduna lake. De tour kan je boeken via je hotel of een tourbureau, maar je kan je ook door een tuktuk laten afzetten bij het meer en de tour daar ter plekke regelen. Bij het meer liggen al allerlei bootjes klaar en je kan waarschijnlijk meteen mee.

Je kan met ongeveer 5 mensen comfortabel in het bootje zitten. Het meer is ontzettend mooi en zit helemaal vol met waterlellies en vogels. Je maakt een tocht over het watervan ongeveer een half uur. Vanaf het water heb je op een bepaalde plek ook een ontzettend mooi uitzicht op Sigiriya rock. Aan de andere kant van het meer wordt je naar een aantal hutjes gebracht. Hier krijg je te zien hoe de mensen hier leven en mag je daarnaast een lokale lekkernij proeven: roti met coconut sambol. Na de tour word je weer afgezet bij de plek waar je bent begonnen. De village tour kost 1500 roepie per persoon.

Dambulla

Dambulla ligt dicht bij Sigiriya. Veel mensen kiezen ervoor om in deze grote stad te verblijven en vanuit hier een dagtrip naar Sigiriya te doen. Dit is makkelijk te doen, omdat Sigirya heel dichtbij ligt. Dambulla staat bekend om de vele grottempels die je er kan vinden. De Gouden tempel is daar de bekendste van, die heeft vijf grotten. In deze grotten vind je allerlei mooie muurschilderingen en bijzondere beelden.

Overnachten

Je kan ervoor kiezen om in Sigiriya of Dambulla te overnachten. Vanuit beide plekken kan je makkelijk naar de leeuwenrots en de andere bezienswaardigheden in de buurt. In Sigiriya vind je allerlei hotels in verschillende prijsklassen. Veel mensen kiezen ervoor om in Dambulla te verblijven omdat dit een grotere stad is. Je vindt hier alles: van hostels tot guesthouses tot heel luxe hotels. Wij verbleven in een ontzettend mooi hotel: Jetwing Lake. Dit hotel is wel aan de prijzige kant,maar als je zin hebt om jezelf te trakteren op een luxe hotel is dit zeker een aanrader.

Vervoer

Per bus

De meeste bussen van en naar grote steden stoppen niet in Sygiriya zelf. Laat de buschauffeur weten dat je naar Sigiriya wilt en dan zal de bus voor je stoppen in Inamaluwa. Van daaruit kun je per tuktuk verder of je wacht op een bus richting Sygiriya. Je wordt op een afslag afgezet. Er zullen echter altijd tuktuk chauffeurs zijn die je weg willen brengen. Ook is Sigiriya goed te bereiken vanaf Dambulla. Vanuit Dambulla kan je verschillende bussen nemen die stoppen in de buurt van de leeuwenrots.