eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Sigiriya is voor veel reizigers HET hoogtepunt van Sri Lanka. Sigirya staat bekend vanwege de beroemde leeuwenrots. Op deze rots liet koning Kassapa rond het jaar 480 zijn paleis bouwen. Later werd het paleis op de top een klooster. Vanaf de 1400 is de rots niet meer in gebruik. Nu is er van de gebouwen enkel nog de fundering over.

De Sigiriya rots is vanuit alle uithoeken van het dorp te zien is. De schoonheid van deze plaats is niet onopgemerkt gebleven want al in 1982 werd het dorp door Unesco tot werelderfgoed verklaard.

Bezienswaardigheden en activiteiten Sygiriya

Het dorpje Sigiriya stelt niet veel voor. De meeste toeristen plannen een dag of twee in om het erfgoed te bekijken. Dit kan eenvoudig te voet vanaf je hotel (mits deze in het plaatsje ligt). Het is slim vroeg op de dag aan de klim te beginnen. De middagen zijn vrijwel altijd heet en daardoor zal het een minder prettige ervaring worden!  Een ticket kost je 3900 Rs of 30 dollar. Het is niet meer mogelijk een combinatieticket te kopen voor de culturele driehoek van Sri Lanka. Bij de ingang staan veel gidsen die je met liefde rond willen leiden. Dit is niet perse nodig aangezien er over het gehele terrein veel informatiebordjes staan en de rotsschilderingen niet te missen zijn.

Wanneer je een toegangskaartje hebt kun je het kanaal oversteken richting de rots. Om de rots heen liggen 2 kanalen. Deze dienden in vroegere tijden als bescherming. Let ook nu nog op, er schijnen krokodillen in te zwemmen! Eenmaal aan de overkant van het water lijdt het pad je door prachtige tuinen met prachtig aangelegde baden. Daarna begint de klim omhoog. Gelukkig hoef je niet meer over de originele oude trappetjes maar zijn er stevige trappen gemaakt, wat de klim vergemakkelijkt.

Halverwege de klim kom je de Fresco’s tegen. Hiervoor dien je eerst een wenteltrap te beklimmen. Voor mensen met hoogtevrees kan dit eng zijn. Zij kunnen dit stuk eventueel ook overslaan door langs de trappen heen te lopen. De muurschilderingen zijn nog in erg goede staat. Hierop staan vrouwen afgebeeld waarvan het verhaal nog onduidelijk is. Deze schilderingen zijn in de namiddag qua lichtinval het mooist.

Hiervandaan gaat de klim verder richting de trap die door de bek van de leeuw gaat. Aan deze trap heeft de rots zijn naam te danken. Van de leeuw is helaas nog weinig over behalve zijn klauwen en zijn mond. Wil je tot helemaal boven op de rots komen dan zal je over een ijzeren trap moeten. Deze trap is voor mensen met hoogtevrees waarschijnlijk eng, aangezien je door de treden naar beneden kan kijken. Toch is deze klim het waard! Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over het omliggende land. De funderingen van het vroegere paleis zijn nog terug te vinden.

Pidurangala Rock

Wil je echt een unieke foto en uitzicht op Sigiriya dan moete je zeker deze rots beklimmen. Op 1 km afstand van de Sigiriya rots ligt de Pidurangala rots. De klim omhoog neemt ongeveer een half uur in beslag. Onderweg kom je nog tempeltjes en een liggende Boeddha tegen. Het laatste stuk is echt klimmen en klauteren over grote rotsblokken maar eenmaal boven wordt je beloond met een geweldig uitzicht. In tegenstelling tot de Sigiriyarots zal je hier in de meeste gevallen in je eentje van het uitzicht kunnen genieten. 

Om deze rots te beklimmen wordt overigens een kleine donatie van 200 Rs gewaardeerd. De rots is lopend te bereiken maar ook met de fiets is het een leuke tocht. Daarnaast kun je voor ongeveer 200 Rs met een tuktuk heen en terug (inclusief wachttijd). Let wel op! Op de weg naar deze rots worden vrij frequent olifanten gezien. Leuk natuurlijk maar ook gevaarlijk!

Olifantentocht

Bij aankomst valt het je waarschijnlijk direct op. De olifanten die in de riviertjes gewassen worden door toeristen. Het is mogelijk een tochtje op deze beesten te houden. Toch zullen wij het je afraden. Het trainen van deze dieren heeft ze veel pijn gedaan. De meeste dieren zijn als baby bij hun moeder weggehaald wat vaak gepaard ging met het doden van de boze moeder en tantes. Vervolgens was het een hele klus een wilde olifant tam te krijgen wat samen gaat met veel pijn voor de olifant. De dieren zullen tijdens je wandeling over asfalt lopen, dit is voor olifanten afschuwelijk aangezien ze hoog gevoelige voetbedden hebben. De trillingen leveren hen veel stress op. Mochten de olifanten niet luisteren dan worden ze geprikt. Hoewel de steek zelf met zo'n dikke huid aan zou moeten voelen als die van een tandenstoker, ontsteken de wonden wel vaak met alle gevolgen van dien. Deze wonden worden vaak verdoezeld met een leuk kleedje. Niet voor niets dat sinds deze zomer ook de grote reisorganisaties olifantenritjes uit hun pakket hebben gehaald. Helaas is dit nog steeds een topattractie onder ons; westerse toeristen... Aan jou de keus!

Overnachten

In het plaatsje zijn verschillende betaalbare hotels te vinden. De prijzen variëren enorm. Vanuit vrijwel alle hotels is het mogelijk om naar de rots te wandelen dus dit hoeft niet bepalend te zijn. Vooraf reserveren is sterk aan te bevelen want het stadje is nog niet echt op de hordes toeristen voorbereid!

Vervoer

Per bus

De meeste bussen van en naar grote steden stoppen niet in Sygiriya zelf. Laat de buschauffeur weten dat je naar Sigiriya wilt en dan zal de bus voor je stoppen in Inamaluwa. Van daaruit kun je per tuktuk verder (350 Rs) of je wacht op een bus richting Sygiriya (25 RS). Je wordt op een afslag afgezet. Er zullen echter altijd tuktuk chauffeurs zijn die je weg willen brengen. Ook is Sigiriya goed te bereiken vanaf Dambulla, een ander onderdeel van de culturele driehoek.