Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

Een rondreis door Sri Lanka is ideaal voor mensen die in korte tijd graag verschillende dingen willen zien. Het eiland is niet groot en daardoor kan je veel verschillende plekken bezoeken tijdens je reis. Ook al is Sri Lanka niet zo groot, toch vind je hier verschillende soorten natuur. Van mooie stranden in het zuiden tot theeplantages en bergen in Nuwara Eliya. Je kan tijdens je rondreis door Sri Lanka veel verschillende soorten activiteiten doen. Van een olifanten safari of walvissen spotten tot de bijzondere treinreis van Kandy naar Nuwara Eliya.

Sri Lanka is dus ontzettend veelzijdig en daardoor een populaire bestemming onder reizigers. Je vindt hier dan ook veel goede hotels en andere accommodatie. In Sri Lanka kan je goed rondreizen met treinen en bussen. Op die manier kan je snel en goedkoop reizen. We hebben de ideale reisroute voor je samengesteld voor 2 tot 3 weken Sri Lanka. Als je langer of korter gaat kun je altijd nog extra plekken toevoegen of overslaan.

Reisroute 2 tot 3 weken

Met deze reisroute kan je veel verschillende dingen zien en beleven zonder dat je hoeft te haasten. Het is altijd jammer als je niet van een plek kan genieten, omdat je te veel wil zien. Neem dan ook genoeg tijd voor de plekken die je bezoekt. Bij deze reisroute kom je langs stranden, bijzondere tempels en ga je ook nog wildlife spotten. De ideale reisroute voor 2 tot 3 weken:

Colombo/Negombo → Anuradhapura → Sigiriya/Dambulla → Kandy → Nuwara Eliya → Ella → Mirissa/ Galle → Colombo/ Negombo

Waar begin je? Colombo of Negombo?

In de buurt van Colombo en Negombo ligt Bandaranaike airport, waar jij je reis waarschijnlijk gaat beginnen. Het is handig om van tevoren in ieder geval je eerste overnachting te regelen, dan hoef je dat niet meer te doen na je lange vlucht. Negombo ligt op 12 km afstand van het vliegveld en Colombo iets verder, op 30 km afstand. Beide plekken kunnen een leuke start van je reis zijn, het hangt er echt van af wat je graag wil.

Colombo is een grote stad met veel hotels, leuke eettentjes en een plek waar je goed kan winkelen. Ook kan je hier heerlijk aan het strand liggen.

Negombo is een meer rustige plek om je vakantie te beginnen. Het is een stuk kleiner dan Colombo. Ook in Negombo kan je lekker eten, genieten van het strand en daarnaast kan je de vismarkt bezoeken en andere bezienswaardigheden bekijken.

Colombo/Negombo → Anuradhapura

Vanuit Colombo/Negombo kan je hierna richting het noorden reizen. Hier vind je de historische stad Anuradhapura. Hier kan je allerlei bijzondere tempels en andere historische plekken bezoeken. De hele stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Extra: Anuradhapura → Jaffna

Als je langer de tijd hebt in Sri Lanka of als je graag meer plekken wil bezoeken tijdens je reis, is Jaffna zeker een aanrader. Deze mooie stad in het noorden is nog niet zo toeristisch en daardoor heel bijzonder om te bezoeken. De lokale bevolking is ontzettend aardig en behulpzaam. Je vindt hier bijzondere tempels om te bezoeken en je kan hier ook genieten van het strand. Jaffna ligt helemaal in het noorden van Sri Lanka en ligt dus niet direct logisch op de route. Toch reis je met een auto of met de trein in zo'n 4-5 uur van Anuradhapura naar Jaffna.

Anuradhapura → Sigirya/ Dambulla

Voor de omgeving van Sigiriya en Dambulla kan je een aantal dagen uittrekken. In deze omgeving kan je veel verschillende dingen zien en doen. Waar je wil verblijven hangt er vanaf wat je graag wil.

Dambulla is een grote stad vanuit waar je makkelijk ene aantal dagtrips kan maken. Je vindt hier veel verschillende accommodatie. In de stad zelf vind je de beroemde grottempels, een bijzondere bezienswaardigheid. Maar de meest boeiende dingen vind je toch in de omgeving van Dambulla.

In de buurt ligt namelijk Sigirya. In de plaatsje ligt de gelijknamige leeuwenrots. Een bijzondere rots waar een paleis op gebouwd is waarvan je nu nog de ruines kan zien. Sigiriya is vaak een hoogtepunt voor mensen die Sri Lanka bezoeken. Na een flinke klim naar boven kan je genieten van een adembenemend uitzicht. Je kunt ook in dit dorpje verblijven. Het is hier wel heel klein en er is behalve de rots beklimmen niet veel te doen.

In de buurt van Dambulla en Sigiriya vind je ook nog het Kaudulla National Park. In dit park kan je olifanten en andere dieren spotten. Je kan per jeep een safari doen in dit park. Kaudulla national park is per auto makkelijk te bereiken vanuit Dambulla of Sigiriya. Als je dichter bij het nationale park wil verblijven kan je ook accommodatie zoeken in Habarana.

Sigiriya/ Dambulla → Kandy

Vanuit Dambulla of Sigiriya kan je vervolgens doorreizen naar bergstad Kandy. Kandy staat vooral bekend om de schitterende tempel of the tooth relic. In deze tempel zou de tand van Buddha liggen. Ook is Kandy een populaire plek, omdat je vanuit hier de beroemde trein naar Ella kan pakken.

Kandy →Nuwara Eliya

Maar die trein hoef je natuurlijk niet helemaal tot het einde te pakken, want onderweg kom je langs een heleboel mooie plaatsen. Wij stapten uit in Nuwara Eliya. Vanuit Kandy doe je er met de trein 5 uur over. 5 uur vol schitterende uitzichten en het hangen uit ramen en deuren. Nuwara Eliya is heel anders dan de rest van Sri Lanka, door de huizen in Engelse stijl die hier gebouwd zijn. Dit gebied wordt daarom ook wel little England genoemd. Je kan hier allerlei theeplantages bezoeken.

Nuwara Eliya → Ella

Ella is een prachtig plaatsje in de bergen. Het trekt vooral veel toeristen om Little Adam's peak, die makkelijk te bereiken is vanuit Ella. Vanaf Little Adam's peak kan je genieten van een prachtig uitzicht.

Ella → Mirissa/ Galle

En dan voor de laatste dagen heerlijk genieten aan het strand! In het zuiden van Sri Lanka vind je een aantal heerlijke straden. Naast lekker luieren en genieten kun je in Mirissa ook surfen. Daarnaast heb je hier nog een bijzondere activiteit, je kan hier namelijk walvissen spotten. Galle is groter dan Mirissa en je hebt hier dan ook meer bezienswaardigheden. Je kan een dagtrip doen naar Mirissa vanuit Galle of andersom.

Mirissa/ Galle → Colombo/Negombo

En weer terug naar Negombo en Colombo voor de laatste dag Sri Lanka. Vanuit deze plekken kan je makkelijk een taxi regelen om je af te zetten op het vliegveld.

Voorbereid op reis

Lees je goed in voordat je naar Sri Lanka gaat, zodat je helemaal voorbereid op reis kan. Zo is het handig om te weten met welk budget je rekening moet houden en hoe je een visum kan aanvragen.