eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Het stadje Polonnaruwa zelf stelt niet veel meer voor dan een hoofdstraat met enkele winkels en een pinautomaat. Bezoekers van deze stad komen voornamelijk voor de historische stad.

De historische stad Polonnaruwa is ongeveer 1000 jaar oud. Doordat de stad nog veel jonger is dan Anuradhapura, staan nog veel meer gebouwen overeind. Van het jaar 667 tot de 13e eeuw regeerden er in totaal twaalf koningen. In de 13e eeuw kwam er een eind aan dit koninkrijk. Zo'n 5 eeuwen later werd de stad door de Britten herontdekt. Het lag compleet overwoekerd in de jungle. Vele gebouwen zijn inmiddels weer gerestaureerd en verkeren nu in goede staat.

Bezienswaardigheden

Archeologisch museum

Bij de entree van de historische stad staat het archeologisch museum. Dit museum laat van vele gebouwen zien hoe ze er eerder uit zagen met behulp van een maquette. Dit is erg fijn om je later een voorstelling te kunnen maken van het gebouw. Daarnaast zijn er voorwerpen tentoongesteld die op deze plek gevonden zijn.

De historische stad

Vanaf het Archeologisch museum is het, het fijnst om met de fiets de ruïnes te verkennen. Fietsen huren kan bij elk hotel/guesthouse in de stad. Fiets vanaf het museum richting de ruïnes die je ziet. Wil je de short cut naar het volgende gedeelte, steek dan hier de weg over (even langs de afscheiding). Het verkennen van de gehele stad kost je ongeveer een dag. Ook in de hitte zijn de afstanden per fiets goed te doen. Er staan namelijk veel bomen dus je bent meestal beschut.

Wandeling omgeving

Bij een bezoek aan Polonnaruwa is naast een bezoek aan de mooie oude stad, een wandeling door de omgeving ook zeker aan te raden. 

De stad ligt mooi gelegen tussen rijstvelden en de huizen zijn gelegen aan een rivier. In deze rivier doen mensen de was of nemen ze een douche. Hoewel het soms ongemakkelijk kan voelen lekker te wandelen en ondertussen naar wassende mensen te kijken is het wel zeker een aanrader. In de omgeving zijn ongelooflijk veel mooie vogels te zien maar ook apen en vleermuizen. Stop onderweg bij de kleine winkeltjes/cafeetjes en drink een cola voor 10 cent. Omdat veel toeristen alleen voor de oude stad komen wordt dit zeker gewaardeerd door de lokale bewoners!

Overnachten

Overnachten kan op vele plaatsen in de buurt van de ingang. Je kunt kiezen voor een hotel maar er zijn ook verschillende guesthouses die bestaan uit verschillende kleine huisjes. Clay hut vinden wij een aanrader. De eigenaar kookt alle maaltijden en is super behulpzaam.
Ook hier geldt weer dat reserveren aan te raden is!

Vervoer

Polonnaruwa is per bus bereiken vanuit vrijwel alle plaatsen als Anuradhapura, Colombo, Dambulla, Kandy en Habarana. De bus zal stoppen in de hoofdstraat. Van hieruit zal je per tuktuk verder naar je hotel kunnen reizen.

Het treinstation dat het dichtstbij ligt, is 30 km verderop. Niet echt een aanrader dus.

Vervoer binnen de stad kan per tuktuk of per fiets. Fietsen zijn overal te huur voor zo’n 200 Rs per dag.