Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

Nuwara Eliya staat bij veel mensen bekend als klein Engeland. Dit vanwege de vele oude landhuizen die hier nog te vinden zijn. Het plaatsje is niet direct te vergelijken met Engeland maar een bepaalde Engelse sfeer heeft het wel door sommige huizen die in Engelse stijl gebouwd zijn (misschien ook mede door het klimaat dat veel regenachtiger is dan andere delen van Sri Lanka). Het is hier een stuk koeler dan in de rest van Sri Lanka, 's avonds kan het soms zelfs echt koud zijn.

 

Nuwara Eliya ligt hoog in de bergen. Lang geleden was dit plaatsje erg in trek onder de Engelsen en velen van hen lieten er een vakantiehuis bouwen. Veel van deze prachtige villa's staan er nog steeds. Omdat de Engelsen wel van een kopje thee houden, werden er enorme theeplantages aangelegd. Deze zijn nu nog steeds volop in gebruik. Dit zorgt voor een ontzettend mooi uitzicht als je naar Nuwera Eliya rijdt.

Bezienswaardigheden Nuwara Eliya

Gregory lake

Gregory Lake is een groot meer dat net buiten de stad ligt. Dit is een mooie plek om een stukje te gaan wandelen. Je moet hiervoor wel entree betalen. Het is ook mogelijk met een bootje/waterfiets over het meer te gaan. Dit is vooral erg geliefd onder de Srilankaanse vakantiegangers. Als je bij Gregory lake bent heb je een mooi uitzicht op de hoogste berg van Sri Lanka, de Pidurutalagala (Circa 2500 meter).

Vïctoria park

Dit park ligt midden in het centrum en staat bekend als mooiste park in zuidoost Azië. Het park heeft mooie bloembedden en vijvers. Daarnaast is er een leuk speeltuintje voor kinderen. Ook bij vogelliefhebbers is dit park geliefd door de verschillende vogeltjes die op het park afkomen. Grenzend aan het park zit overigens een leuk restaurantje waar je een heerlijk bakje echte koffie of cappuccino kan drinken!

Pedro Tea Estate

Nuwera Eliya wordt aan alle kanten omringd door prachtige theeplantages. Die zijn niet alleen leuk om van veraf te bekijken, een bezoekje aan een theeplantage mag niet ontbreken op je to do list als je in Nuwera Eliya bent. Je vindt in de omgeving meerder theeplantages waar je kan gaan rondkijken. Sommige plantages zijn gratis, bijvoorbeeld de theeplantage blue field.

Bij Pedro Tea Estate betaal je 1000 roepie entree. In ruil hiervoor krijg je een rondleiding over de plantage en door de fabriek waar de thee wordt verwerkt. Ook mag je zelf theebladeren plukken. Pedro Tea Estate bestaatuit 510 hectare land. Zes dagen per week wordt er thee geplukt. Wist je dat alleen de bovenste laag va de struik wordt geplukt? Dit zijn de jongste bladeren en die worden gebruikt voor de thee. Voor de verschillende soorten thee worden verschillende bladeren gebruikt (de kleinste blaadjes worden voor een andere thee gebruikt dan de wat grotere bladeren). De struiken worden elke 6 dagen geplukt, omdat er dan weer nieuwe bladeren aan gegroeid zijn.

Deze theeplantage ligt op 10 minuutjes rijden van het Nuwara Eliya. Tijdens de rondleiding kom je langs alle processen van de theeproductie en ook demonstreren ze hoe de apparaten werken. Leuk om te zien dat het restafval van de thee uiteindelijk in zakken komt die naar onder andere Lipton en Pickwick worden verstuurd....

Vervoer

Binnen het centrum is alles op loopafstand. Per tuktuk kan je je ook makkelijk verplaatsen door het plaatsje.

Bus

Het busstation ligt in het centrum. Vanuit het busstation kan je dus makkelijk te voet naar verschillende hotels. Geen zin om te lopen? Je kan hier ook een tuktuk nemen. Bussen vanaf dit station vertrekken o.a. richting Kandy, Colombo, Ella en Matara.

 

Trein

Het treinstation ligt niet in Nuware Eliya zelf maar in het dorpje Nanu Oya. Een ritje van/naar Nuware Eliya duurt ongeveer 30 minuten.
Treinreizen van en naar Nuwara Eliya zijn erg populair onder toeristen. Een kaartje zal je dan ook minimaal 4 dagen van te voren op een willekeurig station gekocht moeten worden. Vooral de treinreizen Nuwara Eliya - Ella of Kandy-Nuwara Eliya zijn erg populair door het prachtige landschap waar de trein doorheen raast.  Deze trein reist door theeplantages en bergtoppen. Het is dan ook zeker een aanrader om per trein naar Nuwara Eliya te reizen.

Overnachten

Veel toeristen kiezen ervoor te overnachten in een oude Engelse villa. Overnachtingen in Nuwara Eliya zijn vrij prijzig in vergelijking met andere plaatsen in Sri Lanka. Reken op ongeveer 30 euro per nacht!