Odilia en Marcel van Koppen Geschreven door OdiliaEnMarcel. Foto door: OdiliaEnMarcel

In Negombo beginnen veel toeristen de vakantie in Sri Lanka of eindigen ze de vakantie. Het is de ideale plek voor de eerste curry of de laatste souvenirs. Dit komt omdat het Bandaranaike international airport ongeveer 12 km vanaf Negombo Beach Road ligt (Colombo ligt ongeveer 33 km vanaf het airport). Ook is Negombo een goede plek om rustig Sri Lanka te leren kennen.

Bezienswaardigheden

Negombo is niet zo groot en overzichtelijk. De meeste hotels en hostels liggen op of nabij Negombo Beach Road wat aan het strand ligt en daar zijn ook de lekkerste en leukste restaurantjes in verschillende smaken en prijs categorieën. Vanuit Negombo Beach Road is via een tuktuk het centrum van Negombo snel te bereiken wat ongeveer 300 roepie kost per tuktuk rit.

De Dutch Canals

Als Nederlander mag een bezichtiging aan de Nederlandse kanalen in Negombo niet ontbreken in je reisschema. Er zijn er veel te zien in Negombo omdat de koloniale Nederlanders in het verleden vele kanalen gegraven hebben, zelfs tot aan Colombo toe.
Als je een tuktuk chauffeur vraagt je te brengen naar deze Dutch Canals zal hij naar de mooiste toe rijden. Ook er er de mogelijkheid om een boottocht over de kanalen te maken. Dit is het leukste om te doen in de avond waarbij het mooi verlicht is. Zorg dan wel dat je goed ingesmeerd bent tegen de muggen. 

The Dutch Fort (het Nederlandse fort)


Dit Nederlandse fort uit de koloniale tijd was eigenlijk een Portugees fort. De Nederlanders hebben het overgenomen en versterkt. Veel is er niet meer van te zien, eigenlijk alleen de poort die stamt uit 1678 en die je leidt naar de gevangenis die tegenwoordig in het fort is. Deze gevangenis is in gebruik en daarom niet te bezichtigen. Onderdeel van het Dutch Fort is the Dutch Cemetery (de Nederlandse koloniale begraafplaats). Deze begraafplaats uit de koloniale tijd was vroeger te bezichtigen. Helaas is een aantal jaren geleden de toegangspoort dichtgemetseld omdat de begraafplaats niet meer veilig was. De ingang van de begraafplaats zat in de toegangspoort van the Dutch Fort en je kan deze nog steeds zien (aan je linkerhand).

De vis markt

Als je met je rug naar de toegangspoort van het Dutch Fort staat, moet je links afslaan en alsmaar rechtdoor lopen. Dat is ongeveer 5 minuten lopen richting de zee.
Hier is een grote marktplaats waar verschillende vissen verkocht worden, met de bijbehorende lucht. Als je door de marktplaats heen loopt of er rechts omheen, kom je op het strand waar vele vissen op matten liggen te drogen. Bij de waterkant zie je, als je in de ochtend komt, ook de vissers binnenkomen met kleine bootjes. Dit is erg leuk om te zien en geweldig voor mooie foto's.

Tuk Tuk tour 

In Negombo bieden tuktuk chauffeurs ook een 'highlight tour' aan (tussen de 1000 en 1500 roepie). Dan ga je langs alle hoogtepunten van Negombo, zoals de canals, het fort, de vismarkt en Saint Mary's Church. Ook brengt deze tour je langs Angurukaramulla tempel (buiten het centrum van Negombo) wat een bezoek zeker waard is. Verder rijden ze langs een botanische tuin waar allerlei planten worden gekweekt waarvan zalfjes en smeerseltjes gemaakt worden die je overal van kunnen laten genezen en die je uiteraard kan kopen voor een hoop geld. Trap hier niet in maar laat een klein bedrag achter voor de man die de tuin beheert, want de tuin is goed onderhouden en het verhaal erbij is leuk. Reken voor deze tocht tussen de twee en drie uur. Dan heb je alle tijd om alle hoogtepunten te zien en te bezichtigen. Lees meer over reizen met een tuktuk in Sri Lanka.

Winkelen

De leukste toeristische winkeltjes liggen aan Negombo beach road maar een aantal zijn er ook in het centrum van Negombo, bij de Dutch Clock. Deze klok stelt niet veel voor maar de winkeltjes eromheen en de markt die er in een zijstraat is, is wel leuk om te zien. Als je op zoek bent naar een mooie en goedkope sarong, moet je hier zijn.  Ook in Sri Lanka is afdingen een must en hoort dit bij de verkoop.>> Foto's van OdiliaEnMarcel