Mirissa: Walvissen spotten in Sri Lanka

Sri Lanka is de perfecte bestemming als je graag wildlife wil spotten op reis. Niet aleen kan je hier Olifanten en soms zelfs luipaarden spotten in het wild, je zit in Sri Lanka ook goed als je ooit nog een walvis wil spotten. Vanuit Mirissa, in het Zuiden van Sri Lanka, kun je namelijk mee met een tour om walvissen te spotten.

Walvissen spotten in Mirissa

Mirissa staat bekend als een plek waar je een heel hoge kans hebt om walvissen te zien. En niet zomaar eentje, de blauwe vinvis leeft in deze wateren en dit is het grootste zoogdier op aarde. Bijzonder om in het echt te zien dus! Verder heb je onderweg nog een grote kans om verschillende soorten dolfijnen en zeeschildpadden tegen te komen.

Walvis tour boeken

In mirissa en de plaatsen eromheen (bijvoorbeeld in Kogalla of Galle) vind je allerlei bureau's die een tour voor je kunnen regelen. Je kan ook direct naar een bedrijfje gaan dat de tours zelf uitvoert. Zoek van tevoren goed uit bij welk bedrijf je een tour wil boeken. Het is namelijk belangrijk dat er goed om wordt gegaan met de walvissen, door bijvoorbeeld niet te dichtbij de walvissen te komen of door niet te snel te varen. Hier moet rekening mee gehouden worden door het bedrijf. Vraag hier dus zeker naar en lees vooraf ook ervaringen van anderen via bijvoorbeeld tripadvisor

Als je eenmaal hebt uitgekozen met welk bedrijf je in zee wil gaan, kun je makkelijk boeken. De kosten zullen ongeveer 6000-7000 roepie per persoon zijn.

De tour

De tour begint al vroeg in de ochtend, de meeste boten varen rond 7 uur 's ochtends uit. Als je bij de haven aankomt zul je het al zien: walvistours in dit gebied zijn populair. Er vertrokken tegelijk met ons ongeveer 15 andere boten met walvisspotters. Op een boot passen zo'n 50-70 mensen. De boten bestaan uit twee verdiepingen. Ik moet zeggen dat ik verder niet veel last heb gehad van de andere boten, het voelde eenmaal op zee niet zo druk als in de haven.

Na ongeveer 1-1,5 uur varen spotten we het eerste dier, namelijk een aantal dolfijnen. Iedereen let goed op, dus als er dieren in de buurt zijn, zul je ze niet missen. Wij kwamen onderweg nog een aantal dolfijnen en een aantal zeeschildpadden tegen. Heel leuk dat iedereen heel enthousiast wordt elke keer als er dieren te zien zijn. Na zo'n 2 uur was het dan eindelijk zo ver: er werd geschreeuwd dat er walvissen in zicht waren. En dat was echt heel gaaf: we zagen eerst water de lucht in spuiten en daarna zagen we twee blauwe vinvissen boven water komen. Je kon hun rug goed zien. Toen ze eenmaal klaar waren om weer onder te gaan, namen ze een flinke duik en weg waren ze weer.

De bemanning is goed op de hoogte van de gewoontes van de walvissen: ze komen boven water en halen een keer of 5 adem, waarna ze weer naar beneden gaan en na ongeveer 15-30 minuten weer boven komen. De boten communiceren ook onderling naar elkaar als ze een blauwe vinvis hebben gespot, dan weten de boten waar ze moeten zijn.

Tussen 11.30 en 12.00 uur ben je weer terug in Mirissa. De kans dat je een walvis spot is echt heel groot, maar mocht dit niet lukken, bieden veel van de bedrijfjes aan om je gratis nog een keer mee te nemen. Vraag dit van tevoren even na.

De tours worden niet het hele jaar door gegeven, houd daar dan ook rekening mee als je walvissen wil spotten. Je kan in Mirissa terecht voor de tours van November t/m april.

Andere activiteiten en bezienswaardigheden in Mirissa

Mirissa is een klein stadje waar vooral veel mensen heen komen om walvissen te spotten, maar je kan hier nog meer doen. Zo kun je hier ook gaan surfen. Vooral voor beginnende surfers is dit een ideale plek om een paar golven te pakken. Je hoeft hiervoor niet zelf surfspullen mee te brengen, op de stranden vind je namelijk tentjes waar je surfplanken kan huren en surflessen kan nemen.

Je vindt hier allerlei mooie stranden, dus lekker zwemmen en rondhangen op het strand wordt hier geen probleem.Aan het strand vind je ook allerlei eettentjes en tentjes waar je iets kan drinken. Ideaal voor een aantal dagen relaxen dus.

In de buurt vind je Galle. Deze plek is heel mooi en je kan hier Galle Fort bezoeken, een fort dat in de tijd van de VOC door Nederlanders werd gebouwd. Verder kan je ook in Galle lekker op het strand liggen. Galle is makkelijk te bereiken vanuit Mirissa, je kan een lokale bus of een trein pakken en dan ben je er binnen een uurtje.

Accommodatie in Mirissa

In Mirissa vind je allerlei soorten accommodatie: van hostels tot luxe hotels. Verblijfskosten in Mirissa zijn helemaal niet hoog, je hebt al een bed op een gedeelde slaapzaal vanaf vijf euro. Je kan ook in Galle verblijven en vanuit daar naar Marissa rijden voor de tour. Het handigste is het om dan een taxi/prive chauffeur te regelen, omdat je al zo vroeg in de haven moet zijn.

Geschreven door Kaja Coenen op 10 May 2018 11:27.

Eindredactie door: Erik van Erp