Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

Kandy is een drukke stad in het binnenland van Sri Lanka. De stad ligt hoog in de bergen en het is er daardoor koeler dan in de kustplaatsen of bijvoorbeeld Colombo. Voor veel reizigers is dit erg aangenaam! De stad werd een aantal jaar door de Britten beheerst en van deze periode is het een en ander terug te vinden in de stad. Kandy is voor veel reizigers ook de plek waar ze de beroemde trein naar Ella pakken. In Kandy is veel te doen, in twee dagen kun je veel van de bezienswaardigheden bezoeken.

Bezienswaardigheden Kandy

Het meer

Middenin de stad ligt het Kandy Lake. Dit is de ideale plek in Kandy om even een wandeling te maken. Het meer is in 1807 aangelegd door Sri Wikcrama Rajasinha, de laatste koning van Kandy. Iedereen die tegen de aanleg van het meer was werd destijds vermoord. In het midden van het meer ligt een eilandje, dat werd gebruikt door de harem van de koning. Om het meer staan overal bankjes waar je even uit kunt rusten. Ook staan er veel ijskraampjes waar je voor 20 Rs een verkoelend ijsje kunt kopen. Een wandeling om het meer duurt ongeveer een uurtje.

De tempel van de tand

Kandy staat bekend om zijn Temple of the sacred tooth relic. Deze mooie tempel is het huis van de heilige tand van Boeddha.

De tand zou in het jaar 483 voor Christus vanuit de Boeddha’s Funeral Pyre meegesmokkeld zijn in het haar van een prinses. Hoewel de tand in 1283 door India in beslag werd genomen, keerde hij later weer terug. De tand werd zo belangrijk dat degene die hem bezat de macht had in Sri Lanka. In de 16e eeuw werd de tand door de Portugezen verbrand. De Sri Lankanen zijn het hier echter niet mee eens en zeggen dat het om een replica ging. Er gaan nu nog steeds geruchten dat de tand niet echt in deze tempel ligt opgeborgen maar dat de echte ergens veilig achter slot en grendel ligt.

Of het nu gaat om een replica of om de echte tand, je zult hem niet zien. De tand ligt opgeborgen in een gouden kist met daaromheen een goed beveiligde kamer. Je zult niet meer dan een glimp opvangen van de gouden kist waar de tand in ligt. Omdat het zo druk is in de tempel krijgt iedereen maar kort de tijd om langs de tand te lopen. Toch is de tempel absoluut een bezoekje waard. De tempel heeft prachtige schilderingen en gouden versieringen. Op gezette tijden is er een ceremonie die vooraf gaat aan het zien van de tand. Er worden offers gebracht in de vorm van bloemen en eten. Wij bezochten de tempel rond zonsondergang, je kan dan namelijk een ceremonie zien.

De entree voor de tempel van de tand is 1500 roepie. Bij een bezoek aan de tempel moet je je schoenen uit doen en armen en benen bedekken. Dit geldt ook voor mannen! Eventueel kun je bij de ingang een omslagdoek huren.

Omdat in 1997 de tempel beschadigd is geraakt door een bomaanslag is de beveiliging hoog. De schade die de bom aangericht had is nu volledig hersteld.

Nationaal museum

Met niet al te hoge verwachtingen is dit museum een bezoekje waard. Het museum hoort bij het paleizencomplex van Kandy. De grootste trekpleister is een kopie van het document waarin staat dat Sri Lanka onder het Britse Regime kwam te vallen.  

Het Esala Perahera festival

Een belangrijke trekpleister van Kandy is elk jaar het Esala Perahera festival. Dit festival duurt tien dagen en vindt plaats in juli/augustus. De precieze datum verschilt per jaar. Tijdens het festival wordt de heilige tand door een olifant door Kandy gedragen. Er trekt een stoet met dansers en muzikanten en vaak minimaal 50 versierde olifanten door de stad. Een stoeltje langs de route kost je ongeveer 6000 Rs en die moet je van tevoren reserveren. Je kunt ook op een afstandje kijken voor een lagere prijs. Omdat dit festival elk jaar populairder wordt onder toeristen is het belangrijk er tijdig bij te zijn! Vooral dag 7 tot en met dag 10 zijn spectaculair en populair.

Markt in Kandy

In een gebouw en op de bijbehorende binnenplaats vlakbij het busstation van Kandy is een markt. Zoals op veel markten in Azië liggen er geitenkoppen, -pootjes, lappen vlees en vis die schoongemaakt worden. Daarnaast zijn er in andere delen fruitkraampjes en kramen met noten en kleding te vinden.

Dansvoorstelling in Kandy

In Kandy kun je een traditionele Sri Lankese dansvoorstelling bijwonen. Verschillende plekken in de stad organiseren deze voorstellingen, bijvoorbeeld hotels. Vraag dus rond op welke plekken er een voorstelling is in de tijd dat jij in Kandy bent en je vindt gegarandeerd een plek om een dansshow te bekijken.  Van tevoren een kaartje kopen is altijd handig, zodat je zeker weet dat er nog plek is.  Je krijgt verschillende traditionele dansen te zien en de voorstelling wordt vaak afgesloten met een vuurdans.

Royal botanical garden

De botanische tuin in Kandy staat bekend als de beste botanische tuin in Sri Lanka. Je vindt hier allerlei verschillende boomsoorten en mooie bloemen en planten. In de botanische tuin leven uiteraard ook veel aapjes en je kan hier vleermuizen zien (zelfs overdag!). Het is een groot park dus neem er zeker een aantal uur de tijd voor om hier rond te lopen. De entree is 1500 roepie.

Spice gardens in Matale

Als je met een busje of auto naar Kandy reist kom je waarschijnlijk langs Matale. Hier vind je een aantal spice gardens die je kan bezoeken. Je mag hier gratis naar binnen en krijgt dan een rondleiding langs verschillende specerijen en planten. Er wordt verteld hoe de planten groeien en wat de voordelen van de verschillende specerijen en planten zijn.

Aan het einde van de tour kan je ervoor kiezen om een massage te krijgen met een olie die in de spice garden wordt gemaakt.

De tour is gratis, maar alle spice gardens hebben wel een winkeltje, waar ze zelfgemaakte producten verkopen. Je kan er zelf voor kiezen of je hier iets wil kopen of niet, maar de gidsen zijn erg gericht op verkopen.

Overnachten

De meeste accommodaties vind je op de heuvels. Vaak heb je prachtig uitzicht over het meer. Let erop dat je tijdens het Esala Perahera festival ruim van te voren reserveert. De meeste hotels zijn al weken voor dit festival volgeboekt en verdubbelen of verdrievoudigen de prijzen van de kamers. In de rest van het jaar moet je ter plekke een slaapplek kunnen vinden al moet je er rekening mee houden dat je eerste keuzes al volgeboekt kunnen zijn. 

Na 19.00 uur is er niet veel meer te doen in Kandy. Wel kun je in de stad een barretje opzoeken. The Pub is erg populair onder westerse reizigers. Je kunt hier terecht voor lekker eten en een goed glas bier.

Vervoer

Bus

Kandy heeft twee busstations. Voor lange afstanden moet je bij het Goods shed busstation zijn en voor korte afstanden bij de klokkentoren. Er gaan directe bussen naar Negombo, Trincomalee, Anuradhapura, Nuware Eliya, Colombo en Pollonnaruwa. Voor bijvoorbeeld Sygiriya moet je overstappen.

Trein

 

Treinreisjes vanaf Kandy zijn zeer populair en moet je minimaal vijf dagen van te voren reserveren. Er gaan onder andere treinen naar Colombo, Nuwara Eliya, Badulla en Ella. Het treinstation ligt net achter het busstation. Reserveren kan vanaf tien dagen van te voren, ook op andere stations. Het uitzicht vanuit de trein is prachtig, vooral de treinreis van Kandy naar Nuwara Eliya en Ella staat bekend om haar schoonheid. Deze treinrit is dan ook erg populair onder toeristen.