Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

In het noorden van Sri Lanka vind je de mooie, nog redelijk onondekte stad Jaffna. In Sri Lanka heeft lange tijd een burgeroorlog gewoed, die vooral in het noorden van het land heel heftig was. De burgeroorlog is pas in 2009 afgelopen en Jaffna is dan ook pas sinds een paar jaar toegankelijk voor toeristen. Jaffna is daardoor nog helemaal niet zo toeristisch als andere plekken in Sri Lanka en is dus een aanrader voor mensen die graag het 'echte Sri Lanka' willen zien. Je kunt hier rustig over straat lopen en marktjes bezoeken zonder drommen toeristen tegen te komen. De bevolking van Jaffna is heel vriendelijk en behulpzaam, je kan dus makkelijk een praatje maken met de locals. Ook kan je in dit gebied veel leren over de burgeroorlog en de Tamil tigers. Jaffna ligt op een schiereiland met dezelfde naam.

In en rondom Jaffna zijn een aantal mooie tempels en andere heilige plekken te vinden die zeker een bezoekje waard zijn. Verder is het leuk om in deze kustplaats vooral veel rond te lopen om dit deel van het land te ontdekken en hier en daar een praatje te maken met de locals en zo meer te leren over het verleden van deze stad. Dat de burgeroorlog hier impact heeft gehad zie je op veel plekken nog aan kogelgaten en verwoeste huizen. Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van Jaffna en deze kustplaats is dan ook zeker een bezoekje waard als je in Sri Lanka bent.

Tempels Jaffna

In Sri Lanka zijn een aantal verschillende godsdiensten heel groot. In het noorden is het hindoeïsme de grootste godsdienst. Je vindt in en rond Jaffna dan ook een groot aantal hindoeïstische tempels en daarnaast nog een aantal belangrijke plekken voor de Hindoes. De meeste tempels in Jaffna zijn gratis te bezoeken.

Nallur Kandaswamy Kovil

Op ongeveer 1,5 km van Jaffna vind je de bijzondere Nallur Kandaswamy tempel. Een tempel die je zeker op je to see list moet zetten als je naar Jaffna komt. Deze tempel lijkt van buiten al ontzettend groot, maar pas als je binnen bent zie je hoe gigantisch deze tempel echt is. Deze tempel staat er al sinds 1734 en is een van de belangrijkste Hindoe tempels in Sri Lanka. De tempel is zowel van binnen als van buiten in heel goede staat. Binnen vind je allerlei muurschildringen en als je geluk hebt is er ook een ceremonie bezig tijdens je bezoek. Vraag van tevoren op welke tijden en dagen er een ceremonie is, zodat je hier rekening mee kan houden. Van de binnenkant van de tempel mag je helaas geen foto's maken en het wordt ook op prijs gesteld als je je fototoestel in een tas stopt. Iedereen moet op blote voeten naar binnen. Vrouwen moeten hun schouders bedekken en mannen die naar binnen willen moeten hun shirt uit doen.

Dambakola Patuna Sangamitta Tempel

Ten noorden van Jaffna, aan de kust, staat de Dambakola Patuna Sangamitta temple. Deze tempel en het omliggende gebied is heel belangrijk voor Sri Lanka. Dit zou namelijk de plek zijn waar een deel van de 'bodi-tree' in Sri Lanka aan land kwam, rond 300 voor Christus. Dit is een deel van de boom waaronder Buddha verlichting vond. Aan dit strand zou de boot van Theri Sangamiththa zijn aangekomen met een deel van deze boom. Dit stuk van de boom werd uiteindelijk in Anuradhapura geplant.

Om te gedenken dat dit de plek was waar de boom in Sri Lanka aankwam, is hier een tempel gebouwd. Daarnaast vind je hier een replica van de boom en een replica van de boot die hier aankwam. Dit is een bijzondere plek voor de mensen uit Sri Lanka en daardoor een bijzondere plek om te bezoeken. Het is er heel rustig en je kan de tijd nemen om rond te lopen. Vanuit hier kan je ook naar het strand lopen waar de boot is aangekomen.

Naga Pooshani Ambal Kovil

Rondom de Jaffna Peninsula vind je een aantal eilanden, waarvan sommige ook zeker een bezoekje waard zijn. Het nadeel is alleen dat het lang duurt om van en naar de eilanden te gaan. Zo heb je het eiland Nainativu. Hier staat de Naga Pooshani Ambal Kovil, een bijzondere tempel met veel kleuren. Om het eiland te bereiken moet je een veerboot pakken vanuit Punkudutiva. Dit is al een hele ervaring, aangezien het ietwat gammele veerbootje helemaal volgestopt wordt.

Keerimalai Hotsprings en Keerimalai Naguleswaram tempel

Ook dit is een belangrijke plek voor hindoes. Zij geloven dat de hotspring reinigende krachten heeft en dat mensen die een bad nemen gereinigd worden. In de zee nabij de hotspring wordt vaak een deel van de as uitgestrooid van mensen die overleden zijn. Je vindt hier een mannenbad en een apart vrouwenbad. Ook als je geen Hindoe bent mag je een duik in dit bad nemen. Dicht bij de hotsprings staat de Keerimalai Naguleswaram tempel die je ook kan bezoeken.

Andere bezienswaardigheden Jaffna

Jaffna heeft nog meer te bieden dan mooie tempels. Zo vind je in de stad een aantal markten die zeker de moeite waard zijn als je wil zien hoe de locals leven. Ook kan je op dit schiereiland uiteraard naar het strand en vind je er gedenktekens aan de burgeroorlog.

Crow island fish market

Op korte afstand van de stad vind je de crow island fish market. Hier wordt je helemaal ondergedompeld in het lokale leven. Je ziet hier de kleurrijke boten van de vissers en kan een bezoekje brengen aan de markt waar de vis wordt verkocht. Alles gebeurd hier out in the open, dus je kan elke stap van het vangen van de vis tot de verkoop bekijken. Bijzonder om een keer mee te maken. Bovendien is deze plek door zijn vele kleurrijke boten heel fotogeniek.

Jaffna vegetable market

Het is altijd leuk om in het buitenland even rond te kijken op een lokale markt. Je ziet dan meteen wat voor bijzondere lokale producten hier verkocht worden. Bij deze markt kan je naast groenten ook allerlei andere dingen kopen. Van mandjes tot kleding tot allerlei lokale souvenirs. Deze markt aan de Hospital road spreidt zich uit over een aantal straten. Perfect om even een rondje overheen te lopen en eventueel een aantal souvenirs of wat fruit te kopen. Bezoek deze markt aan het einde van de ochtend, het is dan nog lekker rustig.

Ruins of King Sangiliyan's ministers residence

Het is maar een klein gebouw, maar zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen nadat je naar de Nallur Kandaswamy tempel bent geweest. Deze ruïne ligt hier namelijk maar tien minuten lopen vandaan. Dit oude en vervallen gebouw was vroeger het onderkomen van de koning van het koningkrijk Jaffna. Het is uiteindelijk verwoest door de Portugezen. Je mag hier gratis naar binnen om een kijkje te nemen in de verschillende kamers.

Jaffna clock tower

Ook leuk om even te gaan kijken als je toch al in de stad aan het rondlopen bent: de Jaffna clock tower. Deze klokkentoren staat in het midden van een rotonde. Hij is gebouwd ter ere van het bezoek van Albert Edward, de prins van Wales in de 17e eeuw.

Elephant pass en war memorial

Als je per auto of busje naar Jaffna reist komt je over de elephant pass. deze pas verbindt Jaffna met de rest van Sri Lanka. Tijdens de burgeroorlog was deze pas dan ook ontzettend belangrijk. Tegenwoordig vind je bij de elephant pass twee monumenten. Het eerste is een oorlogsmonument. Als je hier langskomt met de auto is het interessant om hier even uit te staooen en het monument te gaan bekijken. met verschillende ingegraveerde tekeningen op een muur wordt het verhaal van de oorlog uitgelegd.

Verderop is het gedenkteken voor korporaal Gamini Kularathna te bekijken. De korporaal is zo bekend omdat hij tijdens de burgeroorlog voorkwam dat het militaire kamp bij de elephant pass verwoest zou worden. Toen een aantal tanks steeds dichter bij het kamp konden komen, pakte hij een handgranaat en wierp zich met de granaat in de tank. Hierdoor bespoedigde hij het einde van de burgeroorlog. Ter nagedachtenis aan hem werd een standbeeld van hem neergezet. Ook kan je hier een tank zien zoals de tank waar hij in sprong.

Casuarina beach

Aangezien Jaffna op een schiereiland ligt heb je in de buurt uiteraard een aantal stranden die je kan bezoeken. Het meest bekende is Casuarina Beach. Dit strand staat bekend als het mooiste uit de regio. Je vind hier mooi helder water en een zandstrand waar je makkelijk een aantal uur kan doorbrengen.

Accomodatie in Jaffna

Doordat er steeds meer toeristen naar Jaffna komen worden er ook steeds meer toeristische voorzieningen gebouwd. Je hebt hier dan ook al een aantal hotels in alle prijsklassen. Van guesthouses waar je 15 euro betaalt voor een 2-persoonskamer tot chique hotels. Wij verbleven in het Jetwing Jaffna, een hotel midden in het centrum van de stad. Dit hotel is wat duurder dan gemiddeld, voor 90 euro heb je een 2-persoonskamer, maar dan zit je er ook heel chic bij.

Vervoer in en naar Jaffna

Jaffna is zowel per bus als per trein te bereiken vanuit verschillende plekken. Aangezien Jaffna helemaal in het noorden ligt ben je wel wat reistijd kwijt om er te komen. Je kan bijvoorbeeld bussen nemen vanuit Anuradhapura, Colombo en Kandy. Anuradhapura ligt het dichtst bij Jaffna. Per bus doe je er vanuit deze stad zo'n 5 uur over. Vanuit Colombo doe je er ongeveer 11 uur over als je de bus pakt.

Een meer comfortabele en snelle manier om in Jaffna te komen is de trein. Je hebt een rechtstreekse trein vanuit Colombo. Deze stopt onder andere ook in Anuradhapura. Vanuit Anuradhapura ben je er met de trein in ongeveer drie uur.

In Jaffna kan je ervoor kiezen om een auto met chauffeur te huren voor een dag. Aangezien de meeste bezienswaardigheden best ver uit elkaar liggen, kan dat in Jaffna erg handig zijn. Vraag na bij je hotel waar je het beste een auto met chauffeur kan huren. Je kan er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een tuktuk naar een bepaalde plek te pakken. Als je binnen de stad blijft en plekken wil bezoeken kan je bij sommige hotels ook fietsen huren om de stad op te verkennen. Een leuke manier om de stad wat beter te leren kennen, maar pas op met het drukke verkeer in Jaffna.