Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

De munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lankese rupee. In de steden kan je gemakkelijk een pinautomaat vinden, maar ga je het binnenland in dat is het handig een voorraadje te hebben. Niet alle automaten accepteren Nederlandse of Belgische pinassen. Het wordt je dan ook aangeraden om met een creditcard te reizen. 

Budget

Doordat de overheid de kosten voor attracties recent behoorlijk heeft verhoogd is Sri Lanka voor reizigers niet meer de budget bestemming die het ooit was. Daarnaast is er de laatste twee jaar ook een toename geweest in toerisme waardoor ook de prijzen van guesthouses zijn gestegen. Eten en drinken en het openbaar vervoer blijven echter goedkoop.

Een groot deel van je budget zal zoals gezegd bepaald worden door de attracties die je wil bezoeken. Enkele voorbeelden van prijzen: Anuradhapura en Polonnaruwa kosten 25 dollar elk. Sigiriya kost zelfs 30 dollar. Je reisgids zal je mogelijk nog wijzen op een cultural triangle ticket voor alle drie de locaties maar deze worden vanaf 2012 niet meer verkocht. Ook een trip naar het Yala national park is duur omdat je alleen aan entree al 3700rp kwijt bent, daarbovenop komen dan nog de kosten van een jeep. Ook zaken zoals duiken zijn iets om van te voren rekening mee te houden.  

Wanneer je kiest voor goedkope guesthouse (bijv door buiten het hoogseizoen te reizen), lokaal eet, reist met het openbaar vervoer en de hoeveelheid dure activiteiten/bezienswaardigheden enigszins beperkt kan je als backpacker die samen reist in Sri Lanka uitkomen met een budget van €25 per persoon per dag. Als je alleen op reis bent moet je op meer rekenen omdat er weinig keuze is aan eenpersoonskamers/dorms.