Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: kcoenen

De munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lankese rupee. In de steden kan je gemakkelijk een pinautomaat vinden, maar als je het binnenland in gaat, is het handig een voorraadje bij je te hebben. Niet alle automaten accepteren Nederlandse of Belgische pinpassen. Het wordt je dan ook aangeraden om met een creditcard te reizen. 

Budget

Doordat de overheid de kosten voor attracties recent behoorlijk heeft verhoogd is Sri Lanka voor de reiziger duurder geworden. Daarnaast is er de laatste jaren ook een toename geweest in toerisme waardoor ook de prijzen van guesthouses zijn gestegen. Dit betekent niet dat een vakantie in Sri Lanka heel duur hoeft te zijn. Er zijn veel hostels en goedkope guesthouses te vinden, het is alleen iets minder makkelijk dan een paar jaar geleden. Een vakantie in Sri Lanka kun je nog steeds heel goed op een klein budget doen. Je moet dan wel met een aantal dingen rekening houden.

Eten en drinken

Het eten en drinken in Sri Lanka kan ontzettend goedkoop zijn. Als je bij kleinere, lokale zaken eet, ben je in ieder geval heel weinig geld kwijt. Ook het drinken en alcohol zijn heel goedkoop in Sri Lanka.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Sri Lanka is heel goedkoop en daarom de ideale manier om het land bereizen als je een klein budget hebt. Met bussen en treinen kan je overal makkelijk komen en lange reizen van een paar uur kosten vaak minder dan tien dollar. Als je met een grotere groep reist (zo'n 4 personen) kan het ook een optie zijn om een auto met chauffeur te huren, aangezien je die kosten dan kan delen. Je bent met het openbaar vaak wel echt goedkoper uit, maar een eigen auto zorgt ervoor dat je meer flexibel kan reizen.

Kosten bezienswaardigheden

Hoe hoog je budget voor Sri Lanka moet zijn, hangt helemaal af van wat je wil doen in het land. Veel van de bezienswaardigheden zijn niet goedkoop en nemen dus een flink deel van je budget op. Zo kosten Annuradhapura en Polonnaruwa rond de 25 dollar en Sigiriya zelfs 30 dollar. Ook het bezoeken van een nationaal park kost minimaal 25 dollar. Duiken en eventueel walvissen spotten zijn ook zaken omrekening mee te houden bij het bepalen van je budget.

Andere bezienswaardigheden zijn dan weer heel goedkoop. Zo kost een ritje in de beroemde trein van Kandy naar Ella in de tweede klas nog geen 2 euro. En het huren van een surfbord en relaxen op een strand in het zuiden zijn ook niet duur.

Dagbudget

Wanneer je kiest voor goedkope guesthouses, lokaal eet, reist met het openbaar vervoer en de hoeveelheid dure activiteiten/bezienswaardigheden enigszins beperkt kan je als backpacker die samen reist in Sri Lanka uitkomen met een budget van €25 per persoon per dag. Als je alleen op reis bent moet je op meer rekenen omdat er weinig keuze is aan eenpersoonskamers/dorms.