eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Elle is voor veel toeristen het perfecte plaatsje in de bergen. Een aantal jaar geleden was Ella een dorpje was waar niets te beleven viel. Nu heeft het zich ontpopt tot een gezellig, toeristisch dorpje. Zo heeft Ella erg gezellige terrasjes en dat kan heerlijk zijn na een dagje wandelen.

Bezienswaardigheden

Ella ligt geweldig gelegen in de groene bergen. Hier wat hoogtepunten

Treinreis Nuwara Eliya - Ella

Deze treinreis vanaf Nuware Eliya staat bekend als een van de mooiste op de hele wereld. De trein reist door theeplantages en gaat over bergtoppen. Het is voor de Sri Lankanen een hele belevenis wanneer de trein door een tunneltje gaat. Dit gaat dan ook gepaard met veel gegil. Het is mogelijk om vanuit de deuropening het prachtige landschap te bewonderen wat de reis extra uniek maakt. De reis duurt 3 uur en een kaartje varieert tussen de 400 roepie vo or een gegarandeerde plek in de 3e klas tot 1200 roepie voor een 1e klas ticket. Helaas zijn de prijzen in korte tijd enorm verhoogd. Een jaar eerder kostte dit ritje je maar 40 roepie in de derde klas! Toch mag je deze reis hierom niet overslaan. Het is het zeker waard! De derde klas is trouwens prima te doen, je hebt stoelen met een kussentje, ventilatoren en een wc. Ga wel voor een gereserveerde plaats. In de gewone 3e klas is het enorm proppen en minder luxe (denk aan houten bankjes voor 2 personen waar je met zijn 4en op moet zitten...).

 

Little Adams peak

Op 3 kwartier wandelen vanaf het centrum van Ella vind je Little Adams peak. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het berglandschap. De wandeling is eenvoudig en alleen het laatste stukje is stijl. Gelukkig is er een trap gemaakt waardoor de totale wandeling erg eenvoudig is. Vanuit het dorpje ga je op de y-splitsing (waar ook de bushalte is) naar links (de straat van de supermarkt is). Deze weg volg je totdat je een bloemenwinkel/restaurantje in de bocht tegen komt. Hier verlaat je de verharde weg en ga je over de zandweg verder. Houdt hier steeds links aan totdat je een slagboom rechts van je tegenkomt. Ga deze weg in (ja, inderdaad: raar maar waar...). Deze weg leidt je naar de trap. Mocht je ergens een verkeerde afslag nemen dan zal iedereen bereidwillig zijn om je te helpen. De totale tocht zal vanaf het centrum 1 1/2 uur in beslag nemen.  De ochtend is vaak het meest heldere moment van de dag en zorgt vaak voor de beste uitzichten.

Rawana Falls

Wil je iets langer onderweg zijn, ga dan voor een tocht naar de Rawana watervallen. Deze tocht zal een halve dag in beslag nemen en eindigt bij de watervallen. Tijdens het wandelen kom je langs enkele prachtige uitzichtpunten wat de tocht erg mooi maakt.  De Rawana watervallen zijn erg eenvoudig te vinden. Vanuit Ella houd je op de y-splitsing (waar ook de bushalte is) rechts aan. Vervolgens moet je enkel deze weg af te lopen en passeer je vanzelf de watervallen. De weg naar beneden is goed te doen. De terugweg een stuk vermoeiender aangezien het een behoorlijke klim is. Neem je zwemspullen mee want na de tocht kan het heerlijk zijn om even een duik te nemen in de waterval!

Mocht je de terugweg niet meer zien zitten of is het ineens gaan regenen dan kun je altijd de bus terug nemen. Alle omhoog gaan namelijk via Ella. Er staan ook Tuk tuks maar deze vragen veel meer geld. De bus kost je maar 20 roepie!

Ella's rock

Deze route is ook erg mooi en zorgt voor mooie plaatjes. Helaas is deze tocht minder makkelijk te doen zonder gids aangezien je veel kleine paadjes moet gebruiken die erg eenvoudig te missen zijn. Deze tocht gaat voor een groot deel langs het spoor. Voor de trein hoef je niet bang te zijn. Deze hoor je tijdig! De meeste hotels kunnen een gids voor je regelen voor ongeveer 1500 roepie.