eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Wil je een paar dagen heerlijk relaxen, zwemmen in zee, surfen en heerlijk zonnebaden dan is Arugam Bay de plek! Arugam Bay is een badplaatsje aan de oostkust van Sri Lanka. Door de hoge golven is het erg geliefd bij surfers maar ook wanneer je niet van surfen houdt is het een heerlijke plek om te vertoeven. Arugam Bay kun je het beste bezoeken vanaf april tot november. Daarna begint het regenseizoen en sluiten veel tentjes hun deuren.
Het strand van Arugam Bay is breed en rustig. Alle hotels liggen op steenworp afstand van de stranden. De zee is prima om in te zwemmen en de hoge golven maken het een beetje avontuurlijk!

Surfen

Wil je graag leren surfen dan is dit DE plek om het te leren. Voor 3000 Rs krijg je een uur lang surfles. Daarbij is het vervoer en de surfplank inbegrepen. Kun je al surfen dan kun je bij vrijwel elk hotel een surfboard huren voor gemiddeld 500 roepie, vaak kun je een betere deal sluiten wanneer je hem een paar dagen gebruikt. Populaire surfplekken in Arugam Bay zijn: Crocodile Rock, Elphant Rock en Peanut farm. Ben je een beginner dan zijn Whisky Point en Lighthouse goede plekken. Surfschooltjes zijn overigens om de 10 meter te vinden dus dat mag geen probleem zijn!

Dagtourtjes

Blijf je voor langere tijd in Arugam Bay dan kan het fijn zijn om een dagtourtje te doen. De volgende toertjes zijn een optie:
- Yala East NP (10.000 roepie per voertuig + entree 1600 Rs pp)
- Nature tour
- Yoga cursus
- Vogelspottoer

Eten een drinken

Omdat de stranden van Arugam Bay ontzettend geliefd zijn onder de (vooral jonge) toeristen, zijn er tal van restaurantjes te vinden. De keuze is erg gevarieerd; van traditioneel eten tot pizza en patat. Voor ieder wat wils dus. De prijs van het eten en drinken varieert enorm. Van 200 Rs voor een cola in een hip café tot 45Rs in een lokaal restaurant. Ook hierin dus voldoende variatie. Leuk zijn de Bbq's die op sommige avonden op het strand plaatsvinden. Hiervoor moet je je in de meeste gevallen wel voor 16.00 aanmelden.

Overnachten

Wil je een paar dagen in Arugam Bay verblijven dan is vooraf reserveren sterk aan te raden! Vooral in het hoogseizoen zitten veel hotels vol! Vele toeristen menen toch nog op de dag zelf wat te vinden en komen van een koude kermis thuis. Het aanbod is erg gevarieerd. Van een hutje op het strand tot een luxe bungalow met Airco.  Airco is overigens niet heel erg nodig. Een fan moet voldoende zijn. Hoewel langer niet alle hotels direct aan het strand liggen, is het vanaf elk hotel in Arugam Bay hooguit 5 minuten wandelen naar het strand! Voor een unieke strandervaring is Samantha’s folly aan te bevelen. Zie hoteldatabase.

Vervoer

In Arugam Bay is alles op loopafstand te doen. Doordat er sinds juli 2013 een pinautomaat is gekomen is het ook niet meer nodig hiervoor naar Pottovil te gaan! Omdat vrijwel alle bussen in Pottuvil aankomen, zal je van daaruit een tuktuk moeten nemen naar Arugam Bay. Dit kost je ongeveer 200 Rs. Vanuit Pottuvil rijden bussen naar verschillende delen van het land. Let er wel op dat bussen in verschillende richtingen soms maar 1 keer per dag gaan. Informeer dus van te voren hoe laat jouw geplande bus vertrekt! Het is overigens mogelijk directe bussen richting Colombo, Monaragala en Galle te nemen. Informeer je hotel voor meer informatie!