Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

Anuradhapura is één van de voormalige koningssteden van Sri Lanka. Je vindt hier dan ook veel bijzondere tempels en andere historische bouwwerken. Het is dan ook geen verrassing dat de hele stad op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. In Anuradhapura zijn een aantal heel belangrijke plekken voor boeddhisten te vinden. Het is dan ook een heilige stad voor boeddhisten.

Anuradhapura ligt in noordelijk centraal Sri Lanka.  Er staan hier een aantal stoepa's die je niet mag missen tijdens een bezoek aan de stad. Ook de heilige boom (Jaya Sri Maha Bodhi) mag niet ontbreken op je 'to see list'. Voor Anaradhapura zouden wij in ieder geval een volle dag (liever twee) uittrekken. Dan kan je op je gemak de verschillende plekken bezoeken. Voordat je op pad gaat is het handig om te bedenken wat je aan doet. Aangezien je in Anuradhapura een heleboel tempels gaat bezoeken moeten je knieën en je schouders bedekt zijn. Ook moet je bij bijna elke plek je schoenen uitdoen, het kan dus handig zijn om schoenen/slippers aan te doen die makkelijk aan en uit gaan.

Bezienswaardigheden Anuradhapura

Jaya Sri Maha Bodhi

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Anuradhapura is de Jaya Sri Maha Bodhi. Deze heilige boom is de oudste door mensen geplante boom ter wereld. Maar dat is niet het enige dat deze boom zo bijzonder maakt. Deze boom zou gegroeid zijn uit een stekje van de Bodhiboom in India. Onder deze boom zou Buddha de verlichting hebben ontvangen. Een deel van deze boom werd naar Sri Lanka gebracht en kwam daar aan bij Jaffna. Daarna is de boom in Anuradhapura geplant. Dit is een belangrijke plek voor boeddhisten en deze boom wordt elk jaar dan ook door duizenden pelgrims bezocht.

Ruwanweliseya stoepa

Deze stoepa ligt op loopafstand van de heilige boom en is dus een logische volgende stop. Deze imposante stoepa is ontzettend groot en indrukwekkend. De stoepa is wel 92 meter hoog. Rondom de stoepa vind je een groot terrein waar allemaal aapjes en hondjes rondrennen. De stoepa valt niet aleen op door zijn hoogte, ook door zijn felwitte kleur. En daar gaat heel wat werk in zitten. Toen wij er waren, waren er net mensen bezig met het schoonmaken van de stoepa en dat ziet er zo uit.

Het schoonmaken duurt 3 maanden en wordt elk jaar weer gedaan.

Thuparama stoepa

Nog een witte stoepa in Anuradhapura. Deze is een stuk kleiner dan de Ruwanweliseya stoepa, maar toch heel bijzonder. Dit is namelijk de oudste stoepa van Sri Lanka. Hij werd gebouwd in de 3e eeuw voor christus.

Abhayagiri Stupa

Deze bruine stoepa is ook ontzettend groot en daardoor indrukwekkend om te bezoeken. Deze stoepa werd in de eerste eeuw voor christus gebouwd en was oorspronkelijk 100 meter hoog. Daarmee was het een van de grootste bakstenen gebouwen ter wereld. Tegenwoordig is de stoepa na enkele verbouwingen 75 meter hoog.

Abhayagiri klooster en het 'elephant pond'

Dicht bij de Abhayagiri stupa ligt de ruïne van het Abhayagiri klooster. Dit was een gigantisch complex en de ruïne die je er nu nog vindt is dan ook erg uitgebreid. Op het terrein van het klooster ligt ook de elephant pond, een gigantisch bad dat speciaal is aangelegd voor de monniken. Er waren 5000 monniken, vandaar dat het bad zo groot is, namelijk even groot als 6 olympische zwembaden.

De moonstone

Niet ver van de elephant pond vind je een heel uitgebreide en goed bewaarde moonstone of Sandakada pahana. Dit is een van de mooiste die je in Sri Lanka kan vinden. In Sri Lanka vind je veel moonstones, vaak aan de onderkant van een trap of bij een ingang. Deze moonstone is zo bijzonder omdat hij heel veel details heeft. Afgebeeld zie je de cyclus van Saṃsāra uit het boeddhisme.

Samadhi Buddha Statue

Dit standbeeld wordt één van de mooiste buddha beelden van de stad genoemd. Het is gemaakt in de 3e of 4e eeuw.

Isurumuniya tempel

De Isuruminya tempel is in een rots gebouwd en wordt omringd door een aantal vijvers. Heel anders dan de andere tempels in Anuradhapura en zeker een bezoekje waard. Je kan de rots beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

Prijzen

Heel handig; je kan een kaartje kopen waarmee je bijna alle tempels en historische plekken in Anuradhapura kan bezoeken. Dit kaartje kost 3620 roepie, wat neerkomt op zo'n €20. Voor een aantal tempels moet je losse kaartjes kopen, dit kan gewoon ter plekke. Dit geldt voor de Jaya Sri Maha Bodhi, de Ruwanweliseya stoepa en de Isurumuniya tempel. Een kaartje voor deze plekken kost 200 roepie per stuk.

Overnachten in Anuradhapura

In Anuradhapura zijn een heleboel hotels en hostels te vinden. Je kan hier al in een gedeelde kamer slapen vanaf 6 euro, maar je hebt ook meer chique hotels. Op de bekende sites vind je gegarandeerd iets dat bij je budget past.

Reizen in en naar Anuradhapura

Anuradhapura ligt noordelijk centraal in Sri Lanka en is makkelijk te bereiken per trein of bus. Vanuit Colombo en Jaffna kan je makkelijk de trein pakken naar Anuradhapura. Dit duurt dan ongeveer drie uur. Vanuit Kandy gaan er ook treinen naar Anuradhapura. Je kan er ook voor kiezen om per bus naar Anuradhapura te gaan vanuit Colombo, dit duurt ongeveer 6 uur en is heel goedkoop.

Je kan de bezienswaardigheden in Anuradhapura op allerlei verschillende manieren bezoeken. Veel mensen huren een auto voor een dag en laten zich bij de verschillende plekken afzetten. Je kan dit ook per tuktuk doen. Wat ook een heel leuke manier is om hier rond te kijken, is per fiets! We zagen veel mensen dit doen en de meeste bezienswaardigheden liggen inderdaad dicht genoeg bij elkaar om ze comfortabel per fiets te kunnen bezoeken.