Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

 • Voor slechts € 37.98 naar Madrid Nu boeken

In Madrid kun je heerlijk eten en drinken. Dit kan zelfs voor een leuke prijs, maar kijk wel goed waar je gaat zitten! Wees bijvoorbeeld op je hoede als je ergens gaat zitten waar nergens een prijs vermeld is en alles op de bar staat. Deze tapasbarretjes kunnen erg duur zijn. Ook zul je merken dat rondom de grote pleinen als Plaza Mayor en Sol, je veel meer betaalt dan in de zijstraten erbuiten. Daarnaast is het soms zo dat de prijs mede wordt bepaald door of je staand, zittend of buiten op het terras gaat eten. Het goedkoopste is om staand aan de bar een kopje koffie te drinken. Het duurste is natuurlijk een plaats op het terras. Sommige restaurants hanteren dan ook verschillende menukaarten.

Qua prijzen zul je er rekening mee moeten houden dat overdag een 'echte' maaltijd vaak goedkoper is dan 's avonds. Als je kiest voor een uitgebreide warme lunch dan kun je tussen de €8 en €12 euro kwijt zijn. In feite vervangt deze maaltijd je avondeten. Kijk goed naar restaurants met borden waar "Menu Del Dia" opstaat. Dit betekent dagmenu en zijn vaak bedoeld om toeristen te lokken op tijden dat de gemiddelde Spanjaard het liefst zijn siësta houdt. Een Menu del Dia bestaat uit drie gangen: voor-,hoofd- en nagerecht. Het nagerecht kan ook uit koffie of thee bestaan in plaats van een toetje. Soms is het drinken zelfs inbegrepen. Deze dagmenus vind je vaak wat later op de middag, zo rond 14:00.  's Avonds ben je het voordeligste uit bij een tapasbar. Meestal kun je hier pas terrecht vanaf 20:00. Een tapasgerecht kost tussen de 4 en 6 euro. Soms krijg je tapas naast je drankje, maar vaak moet je deze los bestellen. Wijn kost tussen de €1,35 en €1,85 terwijl frisdrank vaak pas begint bij €1,85. Als je paëlla bestelt dan krijg je dit vaak opgediend in een  pan. Er zijn diverse soorten paëlla, ook vegetarische. Sommige restaurants brengen echter een extra portie in rekening als je met z'n tweeën van de pan paëlla eet. 

Hier volgen enkele reviews voor eten en drinken in Madrid:

 • Tragatapas, Calle Cava de San Miguel 8.
  Dit tapasrestaurant zit vlakbij Plaza Mayor. Een tapasgerecht kost tussen de 4 tot 6 euro. Drie tot vier kleine porties en met z'n tweeën zit je al vol. Voor een glas cola betaal je hier 1 euro en je kan zelfs gebruik maken van aanbiedingen waarbij je vijf flesjes San Miguel voor 3 euro krijgt. Patatas Bravas zijn een aanrader! Voordeel: dit restaurant was om 18:30 bijvoorbeeld al open!
 • Café en Te, diverse locaties in de stad
  Zin in een ontbijtje? Vanaf zes euro serveren ze bij Café en Te zowel English als Spanish Breakfast. Ook kun je hier terrecht voor je avondeten (gerechten tussen 8 en 10 euro), lekkere toetjes, ijs, cocktails en nog veel meer. Café en Te is meestal vanaf 's ochtends vroeg tot laat in de avond open.
 • Ierse Pub, Calle de Felipe II
  Niet typisch Spaans, maar wel lekker bier (als je geluk heb, geserveerd met heerlijke warme nootjes!) en de maaltijden zagen er ook goed uit. Maaltijden onder de 10 euro en zoals bekend vullen Ierse maaltijden enorm.
 • Chiky, Calle Mayor 24
  Dit restaurant bevindt zich in een smalle straat, richting Plaza Mayor. Paella kost hier 17 euro maar is verrukkelijk (althans, de vegetarische die ik heb genomen) en veel te veel voor één persoon. Maar ik heb mij laten vertellen dat als je met z'n tweeën hiervan zou hebben gegeten, ze 2x 17 euro in rekening zouden hebben gebracht. Ze hebben verder pasta's. Prijzen zijn  voor hoofdgerechten vanaf 15 euro. De tapas zijn goedkoper maar deze kaart is alleen in het Spaans te krijgen. Ik zou hier alleen voor de paella teruggaan.
 • "All you can eat", Calle de Montera,17.
  Voor de budgetreizigers onder ons. Voor €9,95 kun je onbeperkt eten, inclusief 1 frisdrank. Frisdrank wordt wel aangemengd met water maar de paella en pasta is daarentegen lekker. Er komen veel backpackers. De vraag is alleen of je hier echt wil eten. Oordeel zelf! 

Bij een bezoek aan Madrid mag het eten van Churros niet ontbreken. Dit zijn gefrituurde deegrepen met chocolade en poedersuiker. Er zijn enkele plekken waar het zeker aan te raden is om Churros te eten:

 • Chocolateria San Gines, Pasadizo de San Gines 5.
  Dit is de bekendste chocolateria in Madrid.
 • Chocolat, Santa Maria 30.
  Een kleine eetgelegenheid waar je een van de lekkerste Churros kan eten. De Spaanse bediening spreekt nauwelijks Engels. Doordat dit tentje niet aan een toeristische looproute ligt, komen er weinig toeristen.