Reis meis Geschreven door Reismeis.

In het hart van Europa ligt Slovenië: een prachtig, groen land dat de Alpen, het Mediterraanse en het Pannonisch Bekken omarmt. Prachtige vergezichten, vele natuurlijke en culturele bezienswaardigheden, pittoreske steden, een divers landschap, kuuroorden, een stukje Adriatische kust en wintersportmogelijkheden: je vindt het er allemaal.

Algemeen

Gelegen tussen Oostenrijk, Italië, Kroatie, Hongarije en de Adriatische zee, ligt Slovenië. Slovenië is een parlementaire republiek, heeft een oppervlakte van 20.273 km2 en telt iets meer dan 2 miljoen inwoners. De hoofdstad is Ljubljana. In 2004 trad het land toe tot de EU en sinds 2007 kan men betalen met de euro. Het voltage is 220 V, 50 Hz. Banken zijn vaak tussen de middag gesloten. De postkantoren en de meeste supermarkten zijn open van maandag t/m zaterdag (op zaterdag 's middags gesloten). Een enkele supermarkt is ook op zondag geopend.

Bevolking

De Slovenen zijn gemoedelijk, vriendelijk, behulpzaam en sociaal. De gesproken taal is Sloveens, met in het noorden sporen van Duits en Italiaans in het zuidwesten. De meeste Slovenen verstaan en spreken een beetje Engels, in de toeristische gebieden gaat het wat makkelijker. Hoe dan ook, ze doen er alles aan om je te begrijpen en je te helpen!

Klimaat

De gemiddelde temperatuur in januari is -2 graden, in juli tussen de 21 en 25 graden. In de meeste gebieden zal het 's zomers warmer zijn dan 25 graden. Slovenië kent een drietal klimaten, namelijk submediterraan aan de kust, continentaal in het binnenland en een bergklimaat in de hoger gelegen gebieden. 

Natuur

Slovenië wordt ook wel als één van de rijkste Europese landen op natuurgebied ingedeeld: hoewel het land maar klein is, herbergt het ruim 1% van de bekende, levende dieren en ruim 2% van alle continentale dieren. Het land kent 1300 beschermde gebieden en hierdoor heeft Slovenië één van de hoogste niveaus van de EU wat biodiversiteit betreft. Er zijn 48 parken met ontelbare inheemse dier- en plantsoorten en elk hun eigen bijzonderheden. Het Nationaal Park Triglav, met haar zeven meren, is een van de oudste parken van Europa.

Overnachten

In Slovenië vind je vele campings, hotels, toeristische boerderijen, privékamers (sobe – te vergelijken met zimmer frei in Duitsland), appartementen en hostels. Campings en hotels staan prima aangegeven, zowel op goede wegenkaarten en via bordjes langs de weg. In bijna iedere grote stad zijn hostels: bijvoorbeeld in Bled, Ptuj, Nova Gorica, Pliskovica en Ljubljana. Zoek je een bijzondere manier van overnachten, dan is Celica, een hostel in Ljubljana, een aanrader: het is gesitueerd in een voormalige gevangenis.

Geld en budget

De munteenheid is de euro. Er zijn voldoende pinautomaten aanwezig, zelfs bij een aantal tankstations of in hele kleine dorpjes kun je vaak geld uit de muur halen. Boodschappen kun je ook halen bij de kleine buurtsupers in de dorpjes (Mercator), of bij de supermarkten (Lidl, Aldi/Hofer, Tus, Spar, enz.) in de grotere plaatsen. Het leven is er goedkoper dan in Nederland (boodschappen, in restaurants), al zijn de prijzen in de toeristische gebieden bijna gelijk aan die in Nederland. Een halve liter lokaal bier kost in Idrija bijvoorbeeld 2 euro, een frisdrankje (0,25 liter) 1,70 euro. Voor een kopje koffie met melk betaal je gemiddeld 1,20 euro. Daarentegen kun je ook een flinke warme maaltijd inclusief drinken voor 7 euro per persoon scoren. Een liter diesel kostte in juli 2013 1,379 euro, een liter benzine 1,493 euro.