Reis meis Geschreven door Reismeis. Foto door: Erik

Skofja Loka behoort tot een van de oudste en mooiste nederzettingen van Slovenië. Wanneer het 's avonds donker wordt en de oude gebouwen in het licht worden gezet, krijgt de stad een magische, sprookjesachtige sfeer. Skofja Loka telt ongeveer 13.000 inwoners en ligt op zo'n 25 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Ljubljana. 

Skofja Loka

Skofja Loka is een fraai, middeleeuws stadje en doordat het maar klein is is het prima te voet te verkennen. Je komt vele bijzondere huizen, kerken en andere gebouwen tegen. Sommigen zijn van binnen te bezichtigen, anderen alleen van buiten. Als je in het bezit bent van een plattegrond van de stad (verkrijgbaar bij het Tourist Office), heb je meer informatie over de zeer fraaie gebouwen die je tegen zult komen tijdens je wandeling. Sommige gebouwen zullen je verrassen. 

Een absolute aanrader is het Skofja Loka museum (Loski muzej), te vinden in het kasteel van Skofja Loka (Loski grad). Het museum schijnt de grootste ethnografische collectie van heel Slovenië te hebben. Met veel archeologische en natuurlijke vondsten, middeleeuwse en hedendaagse kunst, kamers gewijd aan (oude) lokale beroepen en een legio aan informatie ben je er wel een tijdje zoet. En natuurlijk heb je vanaf het kasteel een fantastisch uitzicht. De entree bedraagt 5 euro. In de tuin is een klein openlucht museum, dit is vrij toegankelijk. Even voorbij het kasteel is de plek waar vroeger het slot 'De Bovenste Toren' stond. Tegenwoordig is alleen het fundament nog maar te bekijken. Alle archeologische vondsten zijn te bezichtigen in het Loski muzej.

Op en rondom de Mestni Trg vind je de meeste bezienswaardige gebouwen. Opvallend is een rijtje gekleurde huizen uit de 16e eeuw, ook wel 'Geschilderd Loka' genoemd. Op dit pleintje staat tevens een gedenkteken uit 1751 ter herinnering aan al die zijn gestorven aan de pest. 

In de oude graanschuur langs de Spodnji Trg is tegenwoordig een restaurant en een wijnkelder gevestigd en op de eerste verdieping een galerie met de opvallende werken van France Mihelic.

Interessant is ook de Kapucijnenbrug, gebouwd in de 14e eeuw. Dit bouwwerk is een van de oudste in zijn soort in Centraal-Europa. Het tragische verhaal vertelt dat de bisschop die deze brug bouwde met zijn op hol geslagen paard van de brug viel en onder de verdronken is. Via deze brug loop je recht op de Kapucijnenkerk af. Hier zijn tevens een klooster en een bibliotheek, met een zeer kostbare middeleeuwse collectie, gevestigd. 

Skofja Loka is ook het startpunt voor wandelingen in de prachtige bergachtige omgeving van de stad. Voor meer informatie kun je terecht bij het Tourist Office aan de Mestni Trg.

Activiteiten in de stad

Waar de stad om bekend staat is de antiek markt op het Mestni Trg. Deze vindt plaats op iedere eerste zaterdag van de maanden mei tot en met oktober van 8.00 tot 12.00 uur. Wanneer het weer slecht is, gaat de markt niet door. Ook de jaarlijkse Skofja Loka Passion, een toneelstuk wat in de drie weken voor Pasen wordt opgevoerd, is welbekend en wordt altijd goed bezocht. Er doen maar liefst 800 acteurs en 80 paarden aan mee.

Bereikbaarheid

Skofja Loka is goed bereikbaar met de bus en met eigen vervoer. Het busstation vind je op het Kapucinski Trg, het dichtstbijzijnde treinstation is in Trata, een buitenwijk van Skofja Loka. In het weekend rijden er minder bussen. Wie met eigen vervoer komt kan op vele locaties parkeren. Een goede (gratis) parkeergelegenheid is bijvoorbeeld bij de brug waar de Spodnji Trg over de rivier Selska Sora gaat: een prima centraal startpunt voor een stadswandeling. 

Accommodatie, eten en drinken

In het centrum vind je wat restaurants en cafés, waarvan sommige ook een gezellige terras hebben. Het is hier nog vrij betaalbaar, maar wil je echt zo goedkoop mogelijk wat eten of drinken dan kun je ook terecht bij de Mercator (supermarkt) aan de Mestni Trg. De grotere supermarkten liggen buiten het centrum.
De dichtstbijzijnde camping is Camp Smlednik, gelegen op 10 kilometer vanaf Skofja Loka. De camping heeft veel ruimte, reserveren is niet nodig en je kunt 's zomers tot 22.00 uur inchecken. Het sanitair is netjes en schoon en het personeel is zeer vriendelijk en behulpzaam. Er is een klein strandje, maar het water van de rivier is behoorlijk koud, zelfs hartje zomer. Aan het begin van de camping zit een restaurant waar je voor weinig geld een prima maaltijd hebt. Verder vind je in en rondom het stadje een aantal overnachtingsmogelijkheden, zoals hotels en guesthouses.