Reis meis Geschreven door Reismeis. Foto door: Reismeis

Slovenië, een pareltje in het hart van Europa! Het land kent talloze culturele, natuurlijke, historische, bouwkundige en bijzondere attracties, waarvan we een aantal voor je op een rijtje hebben gezet.

Ljubljana

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, mag zeker niet overgeslagen worden. Een mooie en gemoedelijke stad die veel te bieden heeft: prachtige gebouwen, vele musea, een gezellige promenade en pittoreske straatjes.

De kust

Het land heeft ook een klein stukje kustgebied van een kilometer of 40. Een tikkeltje toeristisch, pittoreske dorpjes,  prachtige natuur en natuurlijk de blauwe Adriatische zee. Koper, een stad van grote historische waarde, mag met zijn Venetiaans aandoende centrum niet gemist worden. Wil je een mooi uitzicht over het kustgebied, dan moet je een bezoekje brengen aan het Socerb kasteel. Langs de kust liggen ook de Soline Salt Fields.

Krka rivier

Langs de Krka loopt een oud Celtisch pad (Krka trail) die begint bij de bron van de rivier. Bezoek het Zuzemberk kasteel, Novo Mesto (de Celtische hoofdstad van het land), Otocec (met een romantisch kerkje op een eilandje in de Krka rivier) en Kostanjevica (een middeleeuws stadje op een eilandje). 

Stanjel

Stanjel, gelegen in het prachtige Karst gebergte, is een van de best bewaarde middeleeuwse steden in Slovenië en wordt ook wel het juweel van het Karstgebied genoemd. Het is niet groot, maar dit fraaie stadje is toch zeker een bezoekje waard.

Grotten

In het westen van Slovenië vind je heel veel grotten. De Postojna grotten zijn het bekendst, de Skocjan grotten zijn het mooist en zijn tevens in de jaren ’80 opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Kijk voor actuele entreeprijzen op de websites.

Soca Valley

Ergens verborgen in de Julische Alpen ligt een van 's werelds mooiste valleien: Soca Valley. Door de vallei stroomt de  smaragdblauwe Soca rivier en verder is een sprookjesachtige omgeving. Prachtige watervallen, poelen, ravijnen en haar eigen flora en fauna.

Kranj

Tussen Ljubljana en Bled ligt het pittoreske, middeleeuwse stadje Kranj, waar je prima een (mid)dag kunt vertoeven. Breng een bezoekje aan een van de vele kerkjes, musea of kastelen, of verwonder je over het grote aanbod van natuurlijk, bouwkundig, cultureel en historisch erfgoed.

Celje

Op ongeveer 80 kilometer ten noordoosten van Ljubljana ligt Celje, de op twee na grootste stad van Slovenië. Met zo'n 40.000 inwoners is het zeker geen grote stad, maar desondanks is het zeker een bezoekje waard. Celje kent een rijke Keltische en Romeinse historie.

Idrija

Sinds juni 2012 heeft Slovenië er een werelderfgoedstuk bij en hiermee staat de teller op drie: nog maar kort geleden zijn de kwikmijnen in Idrija toegevoegd aan de lijst en ze zijn zeker de moeite waard. Idrija heeft daarnaast nog veel meer te bieden: diverse musea, het Gewerkenegg kasteel, kamst (een houten waterrad met een doorsnee van 13,6 m), Francis' shaft (een mijnschacht), een landscape en archeologisch park en klavze (oude sluizen, ook wel de Sloveense piramides genoemd). 

Lipica

Vlakbij de Italiaanse grens ligt Lipica, bekend om haar Lippizaner paarden. Het dorpje is zeker een bezoekje waard. De weg naar het dorpje toe lijkt net een oprijlaan, doordat er aan weerszijden witte houten hekken staan. Achter deze hekken zijn verschillende groepen Lippizaner paarden te vinden. Een prachtig gezicht!

Maribor

Maribor is de tweede stad van Slovenië en is dit jaar, samen met Guimaraes (Portugal), de Europese Hoofdstad van Cultuur. Breng een bezoek aan het prachtige centrum, het middeleeuwse Zice klooster en geniet van alles wat deze stad te bieden heeft.

Ptuj

De oudste stad van Slovenië is Ptuj. De stad kent een rijke Celtische en Romeinse geschiedenis. Bezienswaardigheden zijn het centrum van de stad, het Ptuj kasteel, het voormalige Domincaanse klooster en de pelgrimskerk van Ptujska Gora. 

Bled en Bohinj

In het noorden vind je de prachtige meren van Bled (zie foto boven dit artikel) en Bohinj. Het is hier heerlijk vertoeven, langs, in en op het kristalheldere water, of in een zijtak van het meer. Het uitzicht is fenomenaal.

Dat is nog (lang) niet alles!

Naast al deze, waarschijnlijk meest bekende hoogtepunten, kent Slovenië nog talloze andere bezienswaardigheden. Te denken valt aan de talloze kerken, ruïnes, watervallen, meren, rivieren, musea en ga zo maar door. Kastelen de de moeite waard zijn, zijn het Predjama kasteel, het Socerb kasteel en het Dobrovo kasteel. Let erop dat, wanneer je een kerk wilt bezoeken, je gepaste kleding aan moet hebben. Zowel dames als heren worden meestal door middel van een bordje bij de ingang vriendelijk verzocht om de kerk niet te betreden wanneer zij een korte broek (rok) en een hemd(je) dragen.