Reis meis Geschreven door Reismeis.

Het Sloveense Idrija en haar directe omgeving, gelegen in de Gorska regio, is rijk aan vele natuurlijke bezienswaardigeden. We hebben een aantal op een rijtje gezet.

De geul Kazarska grapa is een verlenging vanuit de monding van de beek in de Idrijca. De beek Poreznica loopt door de geul Zakojska grapa ten westen van de Porezen, het hoogste punt van de Cernko heuvelrug. In deze stijle omgeving zijn verscheidene watervallen, stroomversnellingen en poelen te vinden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Pri Flandru, de tourist farm.

De bron van de Zaganjalka is een interessante bezienswaardigheid, een Karst (alle verschijnselen die te maken hebben met de oplossing van kalksteen in water) fenomeen gekarakteriseerd door het wisselende waterstroom. Normaalgesproken duurt het zo’n zeven minuten totdat de grond bijna helemaal opgedroogd is waarna het water weer naar boven komt. Rijd van Cerkno richting Zelin, ga vervolgens links bij het kruispunt in Zelin richting Idrija, sla na 500 meter links af en rijd richting de beek Zaganjalka.

Het hoogste punt van de 1632 meter hoge Porezon is via een aantal gemarkeerde wandelroutes vanuit verschillende richtingen te bereiken. Op de top, te bereiken via het ‘Slovenian Mountain Path’, heb je fantastische uitzichten over de Julian Alpen en op een heldere dag kun je zelfs de zee zien. In de zomer is dit tevens het startpunt voor paragliders, in de winter kun je hier van steile pistes skiën.

Tijdens de wandeling naar de top kun je ook het wandelpad naar de Kopa nemen. Je passeert Cimprovka in het dorpje Gorenji Novaki. Het pad brengt je naar de 1360 meter hoge rots op de steile helling Kopa.

De aragonietgrot Ravenska ama is een natuurlijk monument bestaande uit een 352 meter lang tunnelnetwerk op drie verdiepingen. Deze grot staat bekend om haar decoratieve aragonietkristal: zeer fragiel, wit van kleur en het kristal heeft meestal de vorm van 10 cm hoge naalden. Je vindt deze grot in het dorpje Ravne, nabij Cernko. Momenteel (2012) is de grot helaas tijdelijk gesloten voor bezoekers.

Het landschappark Zgornja Idrijca beslaat meer dan 4000 hectare tussen Idrija en Belca tot aan de top van de Golaki, en bestaat hoofdzakelijk uit bos. Dit park was opgericht om dit typische landschap van deze regio te behouden en tegelijkertijd te gebruiken voor onderwijs, vrijetijdsbesteding en sportieve activiteiten zoals mountainbiken en zwemmen en in de natuurlijke zwempoelen van Lajst. Het kan ’s zomers ontzettend druk zijn bij deze zwempoelen, maar de prachtige groene omgeving maakt alles weer goed.

Enkele hoogtepunten van dit park zijn de waterkeringen Klavze, het beroemde dal Smrekova Draga en het meer Divje Jezero. Dit meer wordt ook wel een museum in de natuur genoemd. Een mysterieus meer, wat als een sifon afdaalt in de onontgonnen Karst dieptes. Tijdens hevige regenbuien wordt het meer opgevuld met grote hoeveelheden grondwater. Divje Jezero ligt zo’n 2 kilometer ten zuiden van Idrija, richting Idrijska Bela. Het meer is ook te bereiken via het wandelpad langs de waterkanalen, genaamd Rake.

J.A. Scopoli was de eeste mijndokter in Idrija en was een belangrijke Europese natuurwetenschapper die groot is geworden door zijn zijn werk in Idrija, Slovenie. Dankzij Scopoli kreeg Idrija een belangrijke plek in de botanische geschiedenis. Om Scopoli en vele anderen te herinneren en te eren, werd er een botanische tuin opgezet, genaamd Scopolijev Vrt. Deze tuin bestaat uit alle planten die ontdekt en voor het eerst omschreven werden door onder andere Scopoli. De Scopolijev Vrt ligt nabij de Kamst bij de Joseph Shaft, bij de ingang van het waterkanaal Rake.

In de omgeving van Godovic, richting Medvedje Brdo, zijn enkele fossiele afdrukken gevonden. Deze worden ook wel ‘Dinosaurs’ footsteps’ genoemd. Zes voetstappen van 12 tot 14 centimeter lang zijn bewaard gebleven. Ze behoren tot de voorganger van de dinosaurussen, een dinosaurussoort die evengroot als een mens was en die 220 miljoen jaar geleden in dit deel van Europa leefden.

In Godovic staat ook een bijzondere boom. De dennenboom Kacja Smreka is meer dan 9 meter hoog en heeft omgekrulde takken. De langste takken zijn meer dan 4 meter. Volgens biologen is de oorzaak van de abnormale vorm van de boom te weiten aan een zeldzame combinatie van genen.

Het dal Smrekova Draga is te bereiken via de weg van het landschappark naar het bos Trnovski gozd. Smrekova Draga is ook een Karst fenomeen, waarbij een temperatuur inversie ervoor zorgt dat de vegetatielagen omgekeerd zijn: beukenbos op de top, gevolgd door een  dennenbos, met aan de onderkant dwerg struiken, berggras en mos.