emiels Geschreven door emiels. Foto door: Tikva

Een route die je zou kunnen doen in Saoedi Arabië is: Dammam-Riyadh-Jeddah. Vergeet echter niet dat er bijna geen openbaar vervoer is, op een enkele luxe busverbinding na. Momenteel is Saoedi Arabië wel bezig met het plannen van een railverbinding van oost naar west en Bahrain. 

Taxi

Er zijn legale en illegale taxi's. De legale rijden op de meter rond en de illegalen zijn locals die niets te doen hebben en wat willen verdienen. Pas bij deze laatste groep heel erg goed op, want er zijn verschillende verhalen van westerlingen die naar de woestijn gereden zijn en nooit meer terug gevonden werden. 

Auto huren

Het best wat men kan doen is een auto huren en het liefst zo een goedkoop mogelijke. Bij en tussen de grote steden zijn meer dan genoeg tankstations, elke 25 km kom je er wel een tegen en een liter benzine kost nog geen 8 eurocent! In de woestijn rijdt men echt van tankstation naar tankstation. Vergeet dan ook niet om elk tankstation te tanken en check altijd je reserveband voordat je vertrekt. 

Neem ten alle tijden enkele liters water mee en wat om te eten. Het kan altijd voorkomen dat je auto kapot gaat en dan is het wel zo fijn als je wat hebt om te drinken. 

Verkeersregels

Verkeersregels zijn er eigenlijk niet. Men rijdt aan de rechterkant van de weg en de snelheidslimiet is 120 km/u. Echter zal je zien, dat als je 120 rijdt je door werkelijk iedereen ingehaald zult worden. 160 km/h is al een meer normale snelheid, maar dan nog zijn er locale Saoedi die met groot licht aan komen racen en met +200 km/h door de berm je in komen halen (geen geintje!). Goed in je spiegels blijven kijken dus en zorgen dat je in ieder geval op de middelste baan blijft rijden. 

Bij stoplichten is het meestal: wie het meest durft is het eerst weg. Auto's die linksaf willen en helemaal rechts gaan staan, om zodra het groen is voor iedereen langs te vliegen gebeurd ook. 

Politiecontrole

Mocht er een politiecontrole zijn, dan merk je dit al ruim van te voren, omdat iedereen vanaf de andere kant aan het seinen is. Een enkele politie wagen die langs de kant van de weg staat, staat 9 van de 10 keer met zwaailichten aan, dus die zie je ook al lang van te voren. Denk nou niet dat je hier dan met 120 km/h langs moet rijden, afremmen tot 140 is genoeg, anders wek je alleen maar argwaan en komt hij juist achter je aan. 

Indien je toch aangehouden wordt, zorg dat je je paspoort en internationaal rijbewijs gelijk bij de hand hebt. Deze personen spreken geen Engels. Stap zelf uit en loop naar de politieauto (tenzij de persoon begint te schreeuwen) en zeg direct tegen hem: 'Salam Aleikum' (goedendag) met een glimlach. De Saoedi vinden het schitterend als je een paar woorden Arabisch spreekt. Meestal zal de persoon wat gaan schreeuwen, in dat geval gewoon naar je oren wijzen en gebaren dat je hem niet verstaat. Tenzij het in zijn ogen echt heel erg is, zal hij alles teruggeven en je laten gaan. Verwacht wel dat hij je nog voor een minuut of 30 zal achtervolgen. 

Vliegen

Nas air is de lokale low-cost airline die handig en goedkoop is voor vliegen binnen het land.