emiels Geschreven door emiels. Foto door: emiels

Saudi Arabië ligt in het Midden Oosten grenzend aan de landen Jordanië, Irak, Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Jemen en Bahrein. Ook aangrenzend zijn de wateren Perzische Golf, Rode Zee en de Golf van Abaka. In de zomer is het tijdsverschil 1 uur en in de winter is dit 2 uur omdat zij geen wintertijd hebben. 

Land en bevolking

Saudi Arabië is ontstaan doordat diverse groeperingen vochten tegen de Ottomanen en de Egyptenaren. Eind 19e eeuw werd de moderne Saoedische staat gesticht door koning Abdoel Aziz al Saoed. Tot 1926 veroverde Abdoel Aziz steeds meer losse gebieden en in 1932 werden deze voorheen losse gebieden verenigd in het Koninkrijk van Saoedi Arabië. 

Ongeveer 80% van Saudi Arabië is woestijn met enkel in het noorden tegen Irak groene gebieden waar veel landbouw plaats vindt. 80% van de totaal bijna 29 miljoen inwoners wonen in steden zoals Riyad, Dammam, Jeddah en Mekka. Het is een zeer streng moslim land maar desondanks wonen er toch 1 miljoen Christenen in Saudi Arabië, deze komen overigens uit de 7 miljoen buitenlanders welke er wonen / werken. 

De meeste Saoediërs zijn zeer rijk en werken dan ook niet of amper. De meeste bekleden hoge ambtenaar functies, zijn bazen of zitten bij politie / leger. 

De "lagere" politie / leger beambten en andere Saoediërs hebben bijvoorbeeld een sheep- of camelfarm. De echt vervelende klusjes zoals onkruid wieden en afval ophalen worden vooral gedaan door Indiërs. Een leuk weetje is dat elk boompje en grasveldje zijn eigen water-sproeiertje heeft. 

In 1938 werd er olie ontdekt en sindsdien is de economie van Saudi Arabië booming business. Eerst hadden de buitenlandse oliebedrijven een hele dikke vinger in de pap onder de naam Aramco (Arabian-American Oil Company). Echter vonden de Saoediërs dat ze er zelf te weinig aan verdienden en hebben de buitenlandse bedrijven uitgekocht. Sindsdien het heet staatsbedrijf Saudi Aramco. Het bedrijf bezit ongeveer een kwart van de geschatte wereldreserves aan olie, vandaar ook dat het land elk jaar een begrotingsoverschot heeft van enkele miljarden! 

De olie en aanverwante zaken maakt ook dat het land voor veel buitenlandse bedrijven zeer interessant is. Op het moment worden er bijna alleen nog maar benzine, diesel en ruwe aardolie geëxporteerd maar ze zijn heel hard bezig om industrie neer te zetten waarmee ze plastic ed. kunnen maken. Het is dan ook niet gek dat hier de grootste raffinaderijen ter wereld staan. In Jubail bijvoorbeeld staat nu ongeveer 10x10km vol met raffinaderijen en zijn ze bezig met Jubail 2 waarmee dit meer dan verdubbeld wordt. 

Flora en Fauna

In Saoedi-Arabië komen, ondanks de hitte toch behoorlijk wat dieren voor. De groene planten zijn elk voorzien van een eigen watersproeier. In de woestijn kom je eerst nog van die dorre planten tegen die over de weg rollen (à la Amerikaanse cowboyfilms), maar dieper de woestijn in zal je alleen bij oases nog maar planten tegenkomen.

De dieren die je tegen komt zijn vooral slangen, schorpioenen en salamanders, maar ik heb ook enkele egels gezien. Uiteraard komen er ook kamelen, dromedarissen, geiten en schapen voor.